training assertiviteit engels

Engelstalige assertiviteit start met een kaasschaaf – wat vind jij daarvan?

Voor het eerst van mijn leven geef ik de training Assertiviteit. In het Engels. Op de deelnemerslijst zie ik cursisten uit Azië, Iran en Australië. En één verdwaalde Nederlandse vrouw. Ik ben al 5 kwartier voor de training begint in Amersfoort. Want: spannend. Als we starten, wil ik direct cultuurverschillen bespreekbaar maken. We staan in … lees verder »

schrijfstijl

Je schrijfstijl verbeteren? Met één woord maak je al verschil

Zeggen collega’s dit over jou: Mijn collega schrijft wollige taal Mijn collega schrijft dingen moeilijker op dan ze eigenlijk zijn. De oorzaak is je opleiding, je werkomgeving of je achtergrond. Kortom, je bent gewend om het zo te doen. Al jaren. Zeker als je binnen een ministerie werkt of als je je in een juridische … lees verder »

Interrail Thalys Parijs

Van Barcelona naar Utrecht – lukt dat wel zonder online reservering?

We zijn naar Spanje gereisd voor een werkvakantie. 6 dagen voor we terugreizen naar Nederland boeken we onze reis. Om 9.10 uur willen we vertrekken vanaf Barcelona Sants. Lekker in één keer naar Parijs in 7 uur. Maar komen wij wel thuis? Daarna willen we de Thalys nemen naar Rotterdam. Helaas kunnen we de Thalys … lees verder »

Interrail Barcelona

Interrail is er ook voor volwassenen – hoe je slim met de trein reist binnen Europa in 7 stappen

Bestemming Barcelona. We willen op werkvakantie naar Spanje, mijn collega Olga en ik. Als een soort brugklasser storten wij ons in het treinverkeer. Met uit de hand gelopen koffers en tasjes erbij voor het eten. Als oudere jongere kun je 4 dagen door Europa reizen met een interrailkaart. Dat doen we dus! Internationaal reizen via … lees verder »

schrijven voorbereiding 5 stappen

Vijf schrijfstappen voor een goede voorbereiding van je tekst

Veel cursisten beginnen direct met schrijven. En daar zit je grootste winst. Doe dat niet, maar bereid eerst voor. Je teksten worden daar veel beter van, want je voorkomt dat je lezer afhaakt of geïrriteerd raakt doordat hij in jouw gedachtenstroom verdwaalt. Wat doe je dan in de voorbereiding? Beantwoord deze 5 vragen: Voor wie … lees verder »

Hoe zet jij het verplichte format van teksten naar jouw hand? 2 trucs

Het is een vraag die ik vaak krijg van cursisten. ´Leuk Anneke dat we slimme structuren leren, maar ik kan ze niet inzetten. Als eenling kan ik ze niet aanpassen. Gelukkig kun je als eenling ook slim structureren, ook al zit je vast in een format. Ik heb twee manieren voor je waarop je je … lees verder »

online vergaderen tips

Online vergaderen of presenteren – wat is belangrijk? 5 tips

Ik bevond mij in een meeting. Zonder agenda, voorstelrondje of doelen. De voorzitter ratelde er lustig op los: hij praatte zo snel dat ik de draad al na 5 minuten kwijt was. Ik appte mijn collega met een vraag om verduidelijking, maar zij wist ook niet wat de bedoeling was. De uitnodigingsmail kwam direct naar … lees verder »

Hoeveel taalkennis heb je nodig om een tekst te snappen?

Weet je wat er gebeurt als je woorden niet snapt? Dan haak je af. Ook jij. Zeker als het te vaak gebeurt. Zo is het voor iedereen en bij mensen met een kleinere woordenschat komt dit vaker voor. Weet jij hoeveel procent van een taal je moet kennen om de tekst te kunnen snappen? 60% … lees verder »

Internationale dag van de vrouw: ga in gesprek!

Vandaag is het de dag van de vrouw en ik wil iets met je delen. Toen ik 25 was, vertrok ik naar Barcelona. In de zomer van 2004 was het WK. Dat bekeken wij in Bar Amsterdam. In diezelfde bar maakte ik mijn eerste Catalaanse vrienden en scoorde ik een baan. Tussen het voetbalminnende, krokettenverorberende … lees verder »

schrijven met een plan

Maak jij een plan voor je begint met schrijven?

Mijn Teams-omgeving zat vol met jonge juristen. Het UWV verwacht een ontslaggolf en daarom zijn zij aangenomen. Voor elke specifieke beslissing gaat er een beschikking de deur uit. Dus als je per geval kijkt, zoals bij een ontslag. Dat is anders dan die blauwe envelop van het CJIB: dat is een regel voor iedereen. Precies … lees verder »

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!