vrouwelijke schrijvers lezen

3 geweldige vrouwelijke schrijvers

Nu is de tijd om te lezen. Dit blog wilde ik al tijden schrijven en nu komt het er eindelijk van. Een klein voordeel van deze vreemde periode. Ik hoop dat je de rust kunt vinden om te lezen, want er zijn veel  redenen voor. Van lezen word je slimmer, want je vergroot je kennis … lees verder »

5 praktische tips voor training geven via online tools zoals Microsoft Teams

Ineens was het noodzaak. Workshops van 3 uur geven via online trainingstools. Ik weet: 3 uur online training is lang, want soms haak ik bij een webinar van een uur al af. Ook was ik benieuwd hoe dit gaat, want ik ben iemand die houdt van interactie en graag vragen stelt tijdens trainingen. Live gaat … lees verder »

bedrijfsblog starten

Een bedrijfsblog starten – 3 redenen waarom je dat wilt

Een bedrijfsblog beginnen lijkt een hoop werk: systemen uitzoeken, content produceren en ook nog plaatsen. Je organisatie doet het ook goed zonder bedrijfsblog: opdrachten lopen lekker binnen, klanten zijn tevreden. En je werkt bij een leuke organisatie, dus waarom zou je het anders doen? Omdat het nog leuker kan! Een bedrijfsblog heeft een aantal voordelen. … lees verder »

kritiek of feedback geven op tekst

4 tips: goede feedback geven op een tekst

In 2019 heb ik een mooie omzet gedraaid. Alleen.. mijn doel was: veel geld verdienen, want ik heb een huis gekocht. Dat is natuurlijk niet gezond en ik kreeg gordelroos omdat ik te hard werkte. In 2 weken tijd gaf ik elke dag training. Ook had ik meer dan 7 opdrachtgevers, waar ik tussen schakelde. … lees verder »

Hoe ga ik te werk als trainer? Inclusief 3 tips die jij ook kunt gebruiken

Na mijn WO Nederlands haalde ik mijn master als docent. Daar leer je dat activerend leren het beste werkt. Dat betekent dat je cursisten zelf met de lesstof laat werken. Activerend leren is het tegengestelde van oude stijl doceren: een hele les luisteren naar iemand die vertelt hoe het moet. En natuurlijk geef je in … lees verder »

Schrijven online vergeleken met schrijven op papier

Elk scherm zendt licht uit. Dat doet papier niet. En dat betekent dat papier veel rustiger is aan je ogen. Een scherm geeft continu onrust. Het betekent zelfs dat een scherm 40% langzamer leest. Wat betekent dat voor lezen en schrijven online? Dat we dit weten, vraagt om extra schrijfskills voor schrijven online. Je weet … lees verder »

korter en bondiger schrijven

Bondiger en korter schrijven. Wanneer doe je het wel en wanneer kan het NIET?

Cursisten roepen in mijn schrijftrainingen al snel: ja alle tekst moet korter bij ons. En vaak kan dat ook. Twee voorbeelden. Als je doelgroep precies de achtergrond kent van jouw tekst, dan kun je al die alinea’s over de aanleiding schrappen. Of die alinea’s kunnen naar de bijlage, als schrappen lastig is voor je. Ook … lees verder »

framing overtuigen tips

Framing is een belangrijke techniek om je lezer te overtuigen. Inclusief 3 tips

Framing is de manier waarop je je boodschap brengt, hoe je het kader  aanbrengt. En dat kader bepaalt hoe overtuigend jij bent, hoe groot je overtuigingskracht is. Framing is dus belangrijk. Je kunt framen in alle communicatie: je framet een boodschap die je mondeling overbrengt en een boodschap die je schriftelijk overbrengt. Ik zal het … lees verder »

aandacht krijgen begin 20

Aandacht krijgen met tekst, hoe doe je dat?

Hij staat voor de groep. Een jongen van begin 20 met gel in zijn haar. Hij frummelt met zijn vingers en praat snel en onverstaanbaar. Hij heeft nog weinig ervaring met presenteren en de groep heeft moeite zijn boodschap te begrijpen. Aandacht krijgt deze jongen omdat het moet. Hij hoort bij een groep ICT-studenten en … lees verder »

online aandacht krijgen

Online aandacht krijgen – hoe doe je dat?

Online aandacht, die wil je hebben! Maar eerst kijken we hoe je offline aandacht krijgt of NIET krijgt. Je bent in gesprek op een feestje. Na één zin van jou merk je dat de ander over je heen kijkt. Of langs jou. Hij heeft geen aandacht meer en je voelt je afgewezen. Het is een … lees verder »

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!