Datum

Waarom je ja zegt op werk dat je niet wil (assertiviteit)

Je staat in de keuken en je praat met je partner over een werksituatie. ‘Ach, laat toch gaan. Zo belangrijk is het nou ook weer niet,’ zeg je. ‘Ik kan best dat werk even oppakken, want dan gebeurt het tenminste goed.’ Je kijkt je partner aan: ‘En dan kan collega Jeanne in elk geval lekker met vakantie. Heeft ze geen stress meer en kan haar mobiel eindelijk uit.’

Je partner kent je langer dan vandaag en zegt: ‘Ja maar je wordt voor 32 uur betaald en niet voor 50 uur.’

van nee zeggen naar ja zeggen - assertiviteit

Je knikt. ‘Ja gelukkig wel zeg. Anders moest ik nog harder werken.

Dit wordt niks, denkt je partner en hij of zij laat het erbij.

ja zeggen maakt kort blij

Het kortetermijneffect van ja zeggen is prettig: je doet een ander een plezier en daar hou je van. Je helpt anderen graag en er komen dan stofjes vrij in je hersenen, waardoor je je goed voelt. Voor veel mensen is de ander belangrijk, misschien wel belangrijker dan zijzelf.

Op de lange termijn ligt dat anders. Als je ja zegt tegen je werk, is er geen ruimte voor andere dingen, zoals je partner of je gezin. Het is dus voor de lange termijn handig om jezelf belangrijker te maken.

De mindset even doorbijten die je in je hebt, is in eerste instantie fijn. Voor jezelf, want kijk eens waar je gekomen bent in het leven. Ook voor je collega’s is het prettig.

Er is wel een nadeel: ergens houdt het op. Het gevolg is dat je door ja te zeggen alleen nog maar aan het werk bent. Het extreme gevolg is dat je instort, zeker als je ook ouders of kinderen te verzorgen hebt.

Wat je ook kunt doen in zo’n situatie?

Hoe het ook kan in je reactie? Zorg dat je overeind blijft en denk aan jezelf. Dat mag gewoon! Als jij het niet doet, doet misschien wel niemand dat (behalve misschien je moeder). En iemand moet aan jou denken, want je bent een belangrijk persoon. Een persoon om rekening mee te houden. Een persoon met wie je een goede relatie wil hebben. Je wil jezelf te vriend houden door jezelf te waarderen.

Denk dus aan jezelf als je zo’n verzoek krijgt. Denk vooral wél aan dat leuke avondje dat je gepland had met je partner en dat nu in de soep dreigt te lopen. Voel ook aan je lijf wat je écht wil: wil je ja zeggen of wil je nee zeggen?

Als je nee zegt, voel je je op de korte termijn schuldig. Maar op de lange termijn levert het je iets op, het meest kostbare wat je hebt: tijd en vrijheid. Voor dat schuldgevoel is de mindset even doorbijten wél nuttig. Dat schuldgevoel verdwijnt wel weer.

Beter leren nee zeggen? Doe mee met de januari-challenge

Wil je leren nee te zeggen tegen werk? Meer tijd hebben voor jezelf? Doe dan mee met de challenge nee zeggen voor beginners. Drie dagen in januari, ik daag ik je uit. Als goed voornemen. Check de challenge hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen