Datum

Welk type schrijver ben jij?

Schrijvers zijn er in vele soorten. In mijn cursussen en schrijftrainingen kom ik ze al jaren tegen. Zowel zakelijk als creatief, bijna iedereen schrijft wel eens een stuk en heeft een of meerdere schrijfstrategieën. Met die strategieën komt hij door zijn schrijfproces. Welke typen schrijvers zijn er?

schrijfstrategieënEr zit iemand voor me. Hij produceert met moeite een kwart A4 aan tekst. Zijn schrijfproces lijkt een worsteling. Hij denkt na, plaatst een letter en bijt om de letter op zijn pen. Deze persoon kan twee typen zijn.

Dit kan een lijnrechte letteraar zijn. Iemand die precies weet waar hij naartoe schrijft. Als de persoon inderdaad een lijnrechte letteraar is, dan is daar meer bewijs voor. Alle spullen op zijn tafel, alles om hem heen, is tiptop in orde en netjes uitgestald. Zijn pen ligt rechtsbovenin, papier ligt keurig recht voor deze persoon, de tas staat uitgelijnd op de grond. En natuurlijk staat de telefoon UIT, deze letteraar heeft lijn en focus.

Er is een andere mogelijkheid voor deze persoon die om de letter op zijn pen bijt en met moeite tekst produceert. De kans is groot dat deze persoon behoort tot het type alinea-aardworm. Hij blijft wroeten in elke alinea, letter voor letter, en die alinea komt eigenlijk nooit af. Deze persoon wil nooit zijn of haar stukken laten lezen. Ze zijn altijd onaf en nooit goed genoeg. Deze persoon is streng voor zichzelf, alles moet 200% zijn.

Dan zijn er de veelschrijvers

Dan is er het type schrijver dat mij het meest fascineert. Dat is degene die niet stopt met schrijven, die altijd maar door blijft gaan. Bij wie je denkt: Dat kan niet. Ik ga gewoon even niet kijken en als ik dan weer kijk, dan heeft hij het schrijven gestaakt. Dit is de veelschrijver of de letterbreier.

Ik hoop wel dat je het kunt lezen, is de standaardzin van de veelschrijver. Doe toch normaal, denk ik bij mezelf. Natuurlijk kan ik je tekst goed lezen. Nu ik er zo over nadenk, is de veelschrijver vaker een vrouw dan een man.

Dan is er de creatieve killer die het papier laat volstromen met mooie gloedvolle prachtige verrukkelijke volzinnen. Als hij of zij deze tsunami aan schoonheid volbracht heeft, moet hij een groot gedeelte bij het grofvuil zetten en meer structuur aanbrengen. “Kill your darlings” is het devies.

Tot slot is er de copypaster. Weet je nog van vroeger dat je als kleuter vormen uitprikte uit papier op een matje? Dat is wat deze persoon doet. Hij of zij hangt met het hoofd in het scherm, tikt, tikt, schuift en tikt. Het kost veel tijd en het resultaat is vaak nauwelijks verheffend. Wat deze copypaster nodig heeft, is overzicht en dat krijgt hij of zij nooit in een scherm. Ik raad deze persoon aan het hoofd uit het scherm te halen, een wekker te zetten en te gaan free writen!

Welke type schrijver ben jij? Heb je daar een idee van?

foto: Aih.

Bekijk dit blog voor een handige opbouw van je schrijfproces, te beginnen bij de voorbereiding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen