Datum

5 presenteertips voor goede trainingen

presenteren voor de groepHoe doe je dat dan, een training geven of presentatie houden? Die vraag krijg ik vaak. Voor een groep staan is een grote angst van veel mensen. In april start ik als freelance schrijftrainer bij Schouten en Nelissen. Daarom nu 5 presenteertips.

Presenteertip 1 Pak direct de aandacht.

Pak aan het begin van je training de aandacht. Met een powerpoint, een foto of andere afbeelding of een meegenomen voorwerp.

Voordeel is dat er direct focus is op het trainingsonderwerp. Tweede voordeel is dat je voorkomt dat je om stilte moet vragen en de hele trukendoos moet opentrekken. Die stilte ontstaat nu namelijk vanzelf.

Presenteertip 2: Behandel de groep als één persoon.

Doe alsof alle individuen in de groep één persoon zijn. Natuurlijk heeft elk individu een prachtige stralende unieke persoonlijkheid, maar op dat moment doet dat er niet toe.

Een groep heeft de uitstraling van de meest dominante personen. Dat voelt als één persoon en zo kun je een groep ook aanspreken. Eergisteren zei ik nog tijdens mijn training zoekmachine marketing: “Oh komt er geen voorbeeld meer? Ik ben verbaasd, ik dacht niet dat dit een verlegen groep is.”

Presenteertip 3 Zorg dat je er netjes uitziet en laat dan je uiterlijk los.

Zorg dat je er netjes uitziet en maak je niet meer druk. Mijn gulp heeft al twee keer opengestaan en ik ken een docente die altijd ergens een gaatje heeft in haar kleding. De zonnige kant is: de groep vergeet jou nooit meer!

Het meest bijzondere verhaal dat ik ken, is van een geschiedenisdocente. Zij liep vertellend door de klas, keek rond en zag onder haar eigen bureau iets vreemds liggen. Het was van witte stof, had de afmetingen van een zakdoek, maar toen ze beter keek was het een onderbroek die zij herkende als de hare. De klas had deze al lang zien liggen. Snel liep ze naar haar bureau, viste het witte broekje van de grond en oreerde verder. Later bedacht ze dat ze een schone broek aan had, vers uit de witte was, en dat de onderbroek daarin moest hebben gezeten. Opgerold.

Presenteertip 4 Kies bewust je reactie.

Bedenk dat je altijd 3 typen reacties ter beschikking hebt op gebeurtenissen: negeren, accepteren of erop ingaan. Maak een bewuste keuze en onthoud: alles wat aandacht krijgt, groeit.

De algemene regel is: een kleine storing negeer je. Een grote storing accepteer je met iets als “Dank voor je aanvulling. Dan wil ik nu verder met..” Een relevante storing pak je op en daar ga je op in.

Presenteertip 5 Vertoon sociaal gedrag.

Als trainer ben jij het voorbeeld. Je wilt dat mensen elkaar netjes behandelen en dus doe je dat zelf ook. Als je irritatie laat blijken, kan het gebeuren dat je de groep tegen je krijgt. Sociaal gedrag is trouwens ook om hulp vragen, om een raam open te zetten of koffie in te schenken.

Sociaal gedrag met het oog op de groepsdynamiek kun je prima strategisch inzetten. De drukste persoon in de groep, je weet wel degene die maar vragen blijft stellen, die wil aandacht. Dus vraag je die persoon om iets voor jou te doen.

Zo kun je eens iemand anders aandacht geven en je weet zeker dat hij of zij op jouw hand is. Want een basisregel uit de psychologie is dat mensen je aardig vinden als ze iets voor je doen. En dat wil je!

Succes met voor de groep staan en laat me weten of je wat aan deze tips hebt gehad!

Foto: martijnlammerts

[profiel-anneke]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen