Vijf schrijfstappen voor een goede voorbereiding van je tekst

Veel cursisten beginnen direct met schrijven. En daar zit je grootste winst. Doe dat niet, maar bereid eerst voor. Je teksten worden daar veel beter van, want je voorkomt dat je lezer afhaakt of geïrriteerd raakt doordat hij in jouw gedachtenstroom verdwaalt.schrijven voorbereiding 5 stappen

Wat doe je dan in de voorbereiding? Beantwoord deze 5 vragen:

 1. Voor wie schrijf ik dit en wat weet diegene al?
 2. Wat wil hij/zij als eerste weten? Of wat wil IK als eerste vertellen? Welke informatie eerst?
 3. Wat is het doel van mijn tekst? Wat is de actie voor mijn lezer?
 4. Wat zet ik in de tekst en hoe vertel ik het, zodat ik aansluit bij mijn lezer (met een voorbeeld, als dialoog, als vergelijking) –> in welke vorm?
 5. In welke volgorde schrijf ik het op?

Tip: neem voldoende tijd om deze stappen te doorlopen. Je weet zelf wel waarom: een goede voorbereiding is het halve werk. Volgens de theorie gaat hier zelfs 40% van je tijd in zitten.

Met mijn jarenlange ervaring weet ik ook dat je gerommel in de afronding voorkomt als je goed voorbereidt. Heb je vragen of opmerkingen over een goede voorbereiding van je tekst of over schrijven? Laat het mij weten in de commentaren!

Met dank aan Schouten & Nelissen voor al het cursusmateriaal en mijn jarenlange ervaring met zakelijk schrijven daar.

Ik wil nog meer schrijftips.

2 reacties

 1. Marcella van der Hoorn schreef:

  Helder en eigenlijk bekend maar vergeten

 2. Puntann schreef:

  Ah. Ja, dat kan ik mij voorstellen als je minder vaak schrijft, Marcella.

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!