Datum

Interrail is er ook voor volwassenen – hoe je slim met de trein reist binnen Europa in 7 stappen

Interrail Barcelona SpanjeBestemming Barcelona. We willen op werkvakantie naar Spanje, mijn collega Olga en ik. Als een soort brugklasser storten wij ons in het treinverkeer. Met uit de hand gelopen koffers en tasjes erbij voor het eten. Als oudere jongere kun je 4 dagen door Europa reizen met een interrailkaart. Dat doen we dus!

Internationaal reizen via NS is helaas al jaren crap. Daar gaan we ons vliegverkeer niet mee verlagen. Ook de treinreiswinkel die ik vroeger belde in zo’n geval, werkt alleen nog maar met e-mail. Tijd dus voor nieuwe mogelijkheden! Ik zet de interrailkaart voor je neer in 7 stappen.Interrail Barcelona

Interrailen voor dummies (7 stappen)

 1. Ga naar Interrail.eu en maak een account aan.
 2. Koop een interrailkaart op https://www.interrail.eu/en/interrail-passes/global-pass
 3. Zet de app Rail planner via je appstore op je mobiel. Onderaan dit blog zie je deze app.
 4. Zoek je reis uit op interrail.eu/ en maak daar je reservering. Dit kan pas als je al een kaart hebt gekocht.
 5. Voeg je reservering toe aan de app.
 • Let op: je kunt ook papieren reserveringen laten opsturen in plaats van dat je alles digitaal hebt.
 • Spanje doet digitaal helaas niet mee. Je kunt de reservering alleen op de stations zelf kopen. Ik kom graag in contact met de baas van de Renfe, zoals de Spaanse NS heet, want hier ligt een kans voor een onderneming!
 1. Activeer je reservering door het schuifje naar rechts te zetten in de app.
 2. Je krijgt dan de vraag van de app of hij ook de dag op je kaart zal activeren. Zeg ‘ja’.

 

Dan de tips over onze heenreis per trein

Op 18 mei 2022 reizen we van Utrecht naar Valencia Nord. Barcelona Valencia interrail

 • Dat lukt je in 1 dag (15 uur).
 • Weet dat je weinig overstaptijd hebt in Brussel Midi. Onze conducteur loopt met ons mee om ons het juiste spoor te wijzen. We hadden het spoor aan hem gevraagd.
 • Weet dat je in Barcelona een papieren reservering moet kopen. Die koop je voor je door de douane gaat. Daarna ga je door de douanecontrole. Die is als een vliegtuigcontrole: je koffer moet in een grijze bak op de band, je laat je ticket zien en je paspoort.
 • Op dit moment is een mondkapje alleen in Spanje nog verplicht in trein en ander openbaar vervoer. Sinds maandag 16 mei is de mondkap in Frankrijk uit het OV verdwenen. Als we hier achter komen, voelen wij ons geluksvogels.trein Spanje Covid

Dan de tips over de terugreis per trein

Op 1 juni 2022 reizen wij terug van Barcelona Sants naar Valencia Nord. As we speak zitten we in de trein.

 • Je kunt niet in 1 dag van Valencia naar Nederland. Van Barcelona naar Utrecht CS lukt gelukkig wel.
 • Je kunt 6 dagen tevoren niet meer reserveren in de app. Dit betekent dat wij onze reservering voor de Thalys van Parijs naar Nederland zometeen in Parijs moeten kopen.
 • Je moet je Spaanse reservering op het station op papier kopen. In het weekend is het zó druk dat ze alleen reserveringen verkopen voor die dag.
 • Of wij straks met de Thalys vanuit Parijs mee kunnen, weten we nog niet. We hebben 3 kansen, want er gaan nog 3 treinen.
 • Of ik dus mijn online training morgenochtend vanuit huis geef of vanuit Parijs, dat weet ik nog niet. Het blijft nog even spannend.

Lukt het ons in Parijs om op tijd een reservering voor de Thalys te krijgen? Lees in dit blog of wij deze nacht in onze bedjes zullen slapen.

Wil je meer zekerheid over je reis?

Boek dan je terugreis alvast vanaf huis. Wij hebben onze heenreis al op 24 maart geboekt en we vertrokken op 18 mei. Dat is bijna 2 maanden tevoren. Alleen de reserveringen In Spanje moet je dus ter plekke kopen. Dat kan wel vanaf een ander station dan je vertrekstation, liefst op een doordeweekse dag. Of je koopt ze op de dag zelf.

Over de reis van Valencia naar Barcelona en hoe je in Spanje een treinreis reserveert

We zijn allebei van Valencia naar Barcelona gereisd. Daar hebben wij ook een dag voor gebruikt van onze interrailkaart. Ik wilde op zaterdag om 11 uur een trein pakken en toen ik deze reservering op de dag zelf wilde kopen, kwam ik helaas bedrogen uit. De plaatsen waren op. Dat betekende dat ik mij tot 19 uur ’s avonds moest vermaken in Valencia. Gelukkig was dat geen probleem met een geweldig museum op loopafstand. De tip is wel: koop je reservering voor prime time liefst vooraf.

Wil je ook interrailen in Europa? Lees hier Olga’s verhaal en haar tips over interrailen met Anneke.

De app Rail Planner voor jou in beeld

In stap 2 van de 7 stappen verwijs ik naar de app die je kunt downloaden in je App store. Hieronder vind je 3 screenshots van de app. Onderaan in het scherm zie je 5 menu-icoontjes staan. De planner staat links – als je daarin reizen plant, kun je die daarna opslaan. Jouw opgeslagen reizen komen in menu-item My Trip te staan. Het middelste plaatje is My Pass, mijn interrailpas en als je daarop klikt, zie je het rechterscherm. Mijn officiële naam is trouwens Anna en geen Anneke, vandaar.

 

Lees dit artikel in Trouw over de Interrailkaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen