Interrail is er ook voor volwassenen – hoe je slim met de trein reist binnen Europa in 7 stappen

Interrail Barcelona SpanjeBestemming Barcelona. We willen op werkvakantie naar Spanje, mijn collega Olga en ik. Als een soort brugklasser storten wij ons in het treinverkeer. Met uit de hand gelopen koffers en tasjes erbij voor het eten. Als oudere jongere kun je 4 dagen door Europa reizen met een interrailkaart. Dat doen we dus!

Internationaal reizen via NS is helaas al jaren crap. Daar gaan we ons vliegverkeer niet mee verlagen. Ook de treinreiswinkel die ik vroeger belde in zo’n geval, werkt alleen nog maar met e-mail. Tijd dus voor nieuwe mogelijkheden! Ik zet de interrailkaart voor je neer in 7 stappen.Interrail Barcelona

Interrailen voor dummies (7 stappen)

 1. Ga naar Interrail.eu en maak een account aan.
 2. Koop een interrailkaart op https://www.interrail.eu/en/interrail-passes/global-pass
 3. Zet de app Rail planner via je appstore op je mobiel. Onderaan dit blog zie je deze app.
 4. Zoek je reis uit op interrail.eu/ en maak daar je reservering. Dit kan pas als je al een kaart hebt gekocht.
 5. Voeg je reservering toe aan de app.
 • Let op: je kunt ook papieren reserveringen laten opsturen in plaats van dat je alles digitaal hebt.
 • Spanje doet digitaal helaas niet mee. Je kunt de reservering alleen op de stations zelf kopen. Ik kom graag in contact met de baas van de Renfe, zoals de Spaanse NS heet, want hier ligt een kans voor een onderneming!
 1. Activeer je reservering door het schuifje naar rechts te zetten in de app.
 2. Je krijgt dan de vraag van de app of hij ook de dag op je kaart zal activeren. Zeg ‘ja’.

 

Dan de tips over onze heenreis per trein

Op 18 mei 2022 reizen we van Utrecht naar Valencia Nord. Barcelona Valencia interrail

 • Dat lukt je in 1 dag (15 uur).
 • Weet dat je weinig overstaptijd hebt in Brussel Midi. Onze conducteur loopt met ons mee om ons het juiste spoor te wijzen. We hadden het spoor aan hem gevraagd.
 • Weet dat je in Barcelona een papieren reservering moet kopen. Die koop je voor je door de douane gaat. Daarna ga je door de douanecontrole. Die is als een vliegtuigcontrole: je koffer moet in een grijze bak op de band, je laat je ticket zien en je paspoort.
 • Op dit moment is een mondkapje alleen in Spanje nog verplicht in trein en ander openbaar vervoer. Sinds maandag 16 mei is de mondkap in Frankrijk uit het OV verdwenen. Als we hier achter komen, voelen wij ons geluksvogels.trein Spanje Covid

Dan de tips over de terugreis per trein

Op 1 juni 2022 reizen wij terug van Barcelona Sants naar Valencia Nord. As we speak zitten we in de trein.

 • Je kunt niet in 1 dag van Valencia naar Nederland. Van Barcelona naar Utrecht CS lukt gelukkig wel.
 • Je kunt 6 dagen tevoren niet meer reserveren in de app. Dit betekent dat wij onze reservering voor de Thalys van Parijs naar Nederland zometeen in Parijs moeten kopen.
 • Je moet je Spaanse reservering op het station op papier kopen. In het weekend is het zó druk dat ze alleen reserveringen verkopen voor die dag.
 • Of wij straks met de Thalys vanuit Parijs mee kunnen, weten we nog niet. We hebben 3 kansen, want er gaan nog 3 treinen.
 • Of ik dus mijn online training morgenochtend vanuit huis geef of vanuit Parijs, dat weet ik nog niet. Het blijft nog even spannend.

Lukt het ons in Parijs om op tijd een reservering voor de Thalys te krijgen? Lees in dit blog of wij deze nacht in onze bedjes zullen slapen.

Wil je meer zekerheid over je reis?

Boek dan je terugreis alvast vanaf huis. Wij hebben onze heenreis al op 24 maart geboekt en we vertrokken op 18 mei. Dat is bijna 2 maanden tevoren. Alleen de reserveringen In Spanje moet je dus ter plekke kopen. Dat kan wel vanaf een ander station dan je vertrekstation, liefst op een doordeweekse dag. Of je koopt ze op de dag zelf.

 

 

Over de reis van Valencia naar Barcelona en hoe je in Spanje een treinreis reserveert

We zijn allebei van Valencia naar Barcelona gereisd. Daar hebben wij ook een dag voor gebruikt van onze interrailkaart. Ik wilde op zaterdag om 11 uur een trein pakken en toen ik deze reservering op de dag zelf wilde kopen, kwam ik helaas bedrogen uit. De plaatsen waren op. Dat betekende dat ik mij tot 19 uur ’s avonds moest vermaken in Valencia. Gelukkig was dat geen probleem met een geweldig museum op loopafstand. De tip is wel: koop je reservering voor prime time liefst vooraf.

Wil je ook interrailen in Europa? Lees hier Olga’s verhaal en haar tips over interrailen met Anneke.

De app Rail Planner voor jou in beeld

In stap 2 van de 7 stappen verwijs ik naar de app die je kunt downloaden in je App store. Hieronder vind je 3 screenshots van de app. Onderaan in het scherm zie je 5 menu-icoontjes staan. De planner staat links – als je daarin reizen plant, kun je die daarna opslaan. Jouw opgeslagen reizen komen in menu-item My Trip te staan. Het middelste plaatje is My Pass, mijn interrailpas en als je daarop klikt, zie je het rechterscherm. Mijn officiële naam is trouwens Anna en geen Anneke, vandaar.

 

Ik wil nog meer schrijftips.

6 reacties

 1. Karin schreef:

  Ha Anna/Anneke,

  Bedankt voor je bijdrage op LinkedIn… want zo heb ik jouw artikel kunnen lezen!
  Ik ga met mijn zoon naar Barcelona en dacht dat de trein heel duur zou zijn (en veel gedoe), maar dat valt dus heel erg mee. En voor ons zelfs goedkoper, omdat mijn zoon 11 jaar is.
  Mag ik je twee vragen stellen:
  * Ik las dat jullie een overstap moesten maken van Barcelona naar Valencia en die daar moesten kopen. Kun je dus wel van Parijs (of andere stad) naar Barcelona via de interrail-app boeken?
  * En op de terugweg konden jullie niet de Thalys van Parijs naar NL boeken. Hoever van te voren kan dat wel? Dus kan ik dat een paar weken van te voren wel doen?

  Alvast bedankt voor je reactie!
  En vooral bedankt voor de inspiratie om deze (bewuste) keuze te maken.

  Fijne avond,
  Karin

  • Puntann schreef:

   Ha Karin,

   Superleuk dat je waarschijnlijk met de trein gaat! Dat is ook waarom ik het blog schreef. Dan de antwoorden op jouw vragen.
   – Spanje doet niet aan online boeken. Zij willen alleen op papier boeken/reserveren. Dat is de reden dat we die moesten kopen in Barcelona. Van Utrecht naar Barcelona hebben we wel viakunnen boeken. Dat hebben we 2 maanden voor de reis gedaan.
   – Op je tweede vraag heb ik geen antwoord. Wél weet ik het telefoonnummer van de Thalys, dat is een Belgisch nummer en je vindt het hier:Hopelijk weten zij dit wel. Ik denk dat het een maand moet zijn en misschien zelfs 2 weken tevoren. Wij hebben ook reserveringen toegestuurd gekregen op papier en ik denk dat ze met de tijd van versturen rekening mee houden.

   Heel veel plezier met jullie treinreis en in Spanje!

 2. Mirjam schreef:

  Dag Anneke,
  Mooi dat jullie dit gedaan hebben, bewonderingswaardig ook. Ik ben afgehaakt. Te weinig overstaptijd, inderdaad dat het niet lukt in 1 dag ergens te komen; al die verschillen per land; risico’s dat het niet lukt; niet op tijd ergens kunnen zijn, onduidelijk of je bij bepaalde treinen bij moet betalen etc. Ik vind helaas jouw blog een bevestiging van het gedonder in Europa per trein te willen reizen.
  Mocht ik het toch nog een keer overwegen: hoe weet je voor hoeveel dagen je je interrail ticket moet kopen, als je pas ná de koop in de app kan reserveren en dus plannen? Dag(en) meer kost ook behoorlijk meer, maar je weet niet hoeveel dagen je nodig hebt. (In jouw geval kon je wel in 1 dag heen, maar niet in 1 dag terug: hoe weet je dat van te voren?!). En wat gebeurt er als je de aansluiting mist? Moet je dan alsnog de reis extra (los) betalen?

  • Puntann schreef:

   Hoi Mirjam,

   Dank voor je vraag. Ik heb ergens gelezen dat je 3 weken vooraf moet reserveren om de reservering per post toegestuurd te krijgen. Liefst eerder dus. Wij hebben daar geen rekening mee gehouden, omdat we alles online hebben gedaan. We hebben 3 maanden vooraf de heenreis geboekt en de terugreis pas vanuit Spanje. Ik weet niet wat er gebeurt als je de aansluiting mist, maar ik weet wél dat ik ooit vertraging had in Duitsland, vanuit München, en dat ik toen een overnachting heb gekregen van de Deutsche Bahn. Dat was in Hannover en ik zat daar in een geweldig Biedermaier-hotel. Ook was mijn trein in Schotland een keer vertraagd en toen miste ik de aansluiting bij Inverness. Dat gebeurde samen met een andere jongen. Wij kregen een taxi van de Engelse spoorwegen en ik kreeg ook nog eens een lift van zijn ouders naar Skye, waar ik naar onderweg was. Mijn neef, die ik ging opzoeken, heeft namelijk geen auto en ging al een vriend regelen. Eerlijk gezegd zie ik dit allemaal als mooie avonturen. Het ligt dus ook aan je mindset, denk ik.

   • Kim schreef:

    Hoi. Wat.een mooie.blogs. ik.hoorde veel positieve verhalen over treinreizen. En las op de site van interrail veel over hoe makkelijk alles was te boeken en reserveren. Nu mijn pas gekocht. Reserveringen gemaakt.allen tot spanje. Ik.hoop.in malaga te komen waar we.2.weken een appartement geboekt hebben
    Ik.reis met mijn 4 jarige dochter en moeder. Wil wel.veilig aankomen. Hoop dat.ik.de.treinen in spanje gereserveerd.krjjg als ik.die pas daar ter.plekke kan reserveren. Heb je nog meer tips voor mij voor aankomst op de perrons? Groetjes kim

    • Puntann schreef:

     Dankjewel Kim voor je bericht. Wat leuk om te horen! Ja, reserveren in Spanje doe je aan de balie: quiero hacer 3 reservaciones de Barcelona a Malaga. Houd DeepL of Google Translate erbij en er zijn natuurlijk ook Spanjaarden die Engels spreken, zeker aan de balie. Je zult er wel 2 dagen over doen, over de reis. Heb je al een nachtje gereserveerd in Barcelona?

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!