* Geen inspiratie
* Geen tijd
* Chaos in mijn hoofd
* Ik kan het wel zeggen, maar niet schrijven
Ja dit zijn afschuwelijke problemen. Als wegversperringen staan ze voor je op je schrijfpad. Niet een klein keitje waar je zo langswandelt, nee dit zijn serieuze roadblocks. Als grote vrachtwagens. En heb je je langs de eerste geworsteld, dan staat de volgende alweer dwars op de weg.
We gaan er iets aan doen: we kiezen een ander schrijfpad.
De tijd tikt
Ben je zo iemand die geen tijd heeft om te schrijven? Dan helpt het om je tijd anders in te delen. Deel schrijfwerk dat langer is dan een e-mail op in drie fasen:
- Voorbereiding
- Schrijven
- Correctie op structuur en spelling
En weet: pas in de laatste fasen hoeven je zinnen en formuleringen te kloppen. Voor je in de laatste fase bent aanbeland kun je formuleren als een dolle, als je maar ongeveer bij je verhaal blijft. Laat maar stromen, dat verhaal. En dat scheelt heel veel tijd!
Ik haat schrijven! Laat mij maar praten
Op naar de volgende blokkade. Je kunt het wel zeggen, maar je kunt het niet opschrijven. Waarschijnlijk ben je lid van de club mensen die denkt dat je taal op een hele andere manier gebruikt als je schrijft. Ik adviseer je je lidmaatschap op te zeggen en al je pasjes te verscheuren.
Bedenk aan wie je je verhaal gaat vertellen en met die persoon op je netvlies schrijf je glansrijk een heel schrift vol. Vind je het moeilijk om iemand te bedenken? Probeer dan eens te schrijven voor je moeder. Zij begrijpt vast niet precies wat je bedoelt en dat is juist goed.
Probeer je moeder helder te vertellen wat je doet. Termen als implementeren, aanvliegen, piketpaaltjes slaan en uitrollen worden als vanzelf weer normale woorden. Zodat je tekst voor iedereen prettiger leest, ook voor je collega’s. Onvermijdelijke afkortingen binnen het bedrijf – zoals een project of afdeling – laat je staan.
Koos inspiratieloos
Dan de volgende blokkade: je hebt geen inspiratie. De vraag is allereerst wat inspiratie eigenlijk is. Mijn mening is: inspiratie is een sprookje, een mooi verhaal van CEO’s die zeggen: “En toen bedacht ik dat ik Mailchimp ging starten.”
Wat de CEO er niet bij vertelt, is dat inspiratie voortkomt uit hard werken, dat hij zich al helemaal verdiept heeft in de markt en dat hij weet wat werkt en wat niet. Pas als je onderzoek hebt gedaan en je hebt ingeleefd in je lezer (wat wil die weten? Dat is dus de eerste fase) kun je schrijven.
Heet dat inspiratie? Misschien.
De juiste chaos
Dan de volgende barrière: chaos in je hoofd. Het goede nieuws is: dat heeft iedereen en chaos is goed. Ons hoofd is een groot netwerk van verbindingen en associaties. Het is veel erger als het niet zo is bij je, want dan heb je een geheugenprobleem of -stoornis en kan het zomaar zijn dat je alzheimerpatiënt bent.
Geen probleem dus, die chaos, je hoofd functioneert naar behoren. Niet voor niets bestaat schrijven uit meerdere rondes. Afhankelijk van de complexiteit van je tekst zet je eerst een structuur uit en ga je dan schrijven of andersom.
En weet: jij zit in elk geval aan de creatieve kant van het spectrum. Jouw uitdaging is structuur aanbrengen, maar ik weet dat je gezellig bent. En dat is veel waard! Saaie structuurschrijvers zijn jaloers op jouw creativiteit!
Nog meer afschuwelijke schrijfproblemen? Meld het mij! Of huur mij in voor een-op-een schrijfcoaching. Geen ontkomen meer aan! Lees meer over schrijfcoaching.
[profiel-anneke]
2 gedachten over “Hoe los je de grootste schrijfproblemen op? Ook jij kunt het!”
Herkenbare problemen, maar gelukkig geruststellende oplossingen! Thanks!
Ik vind zelf het 1e woord op een wit vel / in een leeg Word-document het meest lastig. Koos Inspiratieloos i.s.m. Kees Smetvrees…
hahaha Ils, ja dat had ik vroeger ook heel erg. Mijn oplossing was om dan altijd een gebruikt vel papier te nemen en daarop te schrijven. Ik vouwde een oud printje dubbel en startte dan met schrijven. Ik heb nog wel wat mislukte prints voor je, als je interesse hebt. En nu is het natuurlijk weer anders met de computer. Misschien kun je in een Word-document de oplossing van Marleen gebruiken en allereerst je naam typen. Schrijfze!