Datum

Wat is B1-schrijven, waarom zou je en hoe doe je dat? 3 trucs

Sinds een paar jaar krijg ik veel aanvragen voor B1-schrijven. Maar wat is het? Het is een niveau van taal dat veel mensen snappen. Wil je dat je boodschap overkomt? Dan is B1 schrijven slim. Je mindset moet zijn: ik wil dat mijn lezer het snapt. Heb je die mindset? Bekijk dan de voorbeelden en lees de 3 trucs voor heldere tekst. Veel plezier!

Wat is B1-schrijven precies? Waar komt de naam B1 vandaan?

Als je op B1-niveau schrijft, begrijpt 80% van de lezers jou. B1 is een niveau dat onze overheid heeft bedacht. Zij heeft de taalniveaus verdeeld van A1 tot en met C2. A1 is het niveau van kinderen en vluchtelingen, C2 is het niveau van hoger opgeleiden. Hieronder zie je de aantallen mensen en hun taalniveau.

B1 schrijven op B1 nivo

Bron: slimmerschrijven.nl

Anneke, waarom zou ik schrijven op B1-niveau?

Ik gaf de training B1-schrijven aan het UWV en aan de Universiteit Utrecht. Altijd merkt iemand op: ‘mensen moeten maar moeite doen om mijn tekst te snappen.’ NEE DUS. Jij als schrijver moet moeite doen om begrijpelijk te zijn.

Je mindset is: KISS. Keep it simple stupid. Kun jij zo denken? Dan heb je de eerste stap gezet naar je lezer toe. B1-schrijven is nuttig als je écht wilt dat je lezer je tekst begrijpt.

Maar wat is een B1-tekst dan? Dit is de definitie:

Ik kan een eenvoudige samenhangende tekst schrijven over onderwerpen die vertrouwd of van persoonlijk belang zijn. Ik kan persoonlijke brieven schrijven waarin ik mijn ervaringen en indrukken beschrijf.

Bron: http://www.detaalbrigade.nl/taalniveaus/

De definitie van B1-schrijven, nu in makkelijke taal:

Ik kan een makkelijke tekst schrijven. De onderwerpen in de tekst staan dichtbij mij en ze hangen samen. Ik kan persoonlijke brieven schrijven over wat ik ervaar en wat ik denk.

Zie je de verschillen al tussen deze 2 teksten? Hieronder leg ik uit wat ik heb gedaan.

B1-schrijven – hoe pak je het aan?

Heb je de juiste mindset? Dus denk jij vooral aan je lezer? Dan kunnen we door met 3 belangrijke trucs.

Truc 1. Let op de lengte van je zinnen.

Blijf onder de 12 tot 16 woorden gemiddeld voor je zinnen. Dan houd je netjes B1-nivo aan voor je teksten. Je kunt de lengte van je zinnen controleren met mijn tool. Je ziet direct visueel of je in het groen zit of in het rood met je tekst: https://puntann.nl/testjetekst/

Truc 2. Houd je woorden kort, met weinig lettergrepen.

Kijk naar het verschil tussen de zinnen hieronder.

  •               We zijn voornemens de rapportage grotendeels en meestentijds volledig op te leveren.
  •               We willen je rapport liefst compleet opleveren.

Zijn je woorden te lang en te moeilijk? Dan kun je deze tool gebruiken om een woord 1-op-1 te ‘vertalen’ naar B1:

ishetb1.nl

Truc 3. Houd je lezer erbij.

Maar hoe hou je je lezer erbij?

  1. Geef structuur. Dat kan op 2 manieren. Allereerst kun je pakkende tussenkoppen gebruiken. (Daar heb ik een cursus voor.) Ten tweede kun je aankondigen hoeveel je lezer ergens van gaat lezen. Net zoals ik hier aankondig dat je op 2 manieren structuur kunt geven. Je lezer vindt het fijn om te weten hoeveel hij ergens van gaat lezen en wat hij precies gaat lezen. Kondig dat dan ook aan: help je lezer.
  2. En natuurlijk maak je je zinnen actief. Ik deed het toen ik de definitie voor B1 herschreef. Misschien zag je het zelf al in de tekst. Van ervaringen en indrukken heb ik gemaakt: wat ik ervaar en wat ik denk. Dit lijkt makkelijk, maar het is iets wat veel oefening vraagt. Schrijf je al jaren niet-actief en zit het in de bedrijfscultuur? Huur mij maar in voor een paar trainingen.
  3. Spreek je lezer aan. Dat kan met zinnen als:
  •                             Hieronder lees je..
  •                             Zoals je misschien verwacht..

Je is een triggerwoord. Met dit woord heb je onmiddellijk de aandacht. Andere triggerwoorden zijn:

  • gratis
  • voordeel
  • seks.

 

Leren B1-schrijven? Neem contact op.

Wil je dat je lezer jouw boodschap meteen snapt? Leer dan bij mij schrijven op B1-niveau. Neem contact met me op op post@puntann.nl of via 06-18330056.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen