Meten is weten – meet hoe leesbaar jouw tekst is

 • Hoe lezen anderen jouw teksten?
 • Weet je zeker dat ze goed leesbaar zijn?

Het handige is: je kunt de leesbaarheid van je tekst meten. Met onderstaande tool meet je direct of jouw tekst goed leesbaar is!

Schrijf je weleens:

 • e-mails
 • adviesrapporten of jaarverslagen
 • blogs
 • offertes of aanbestedingen
 • verkoopteksten?

Jouw doel: je lezer begrijpt je boodschap. Laat de vorm je helpen.

Het is jouw doel dat je lezer je boodschap begrijpt. Om dat te bereiken, sluit je aan bij je lezer. Je schrijft de tekst voor een bepaalde groep mensen. Dat doe je met de juiste voorbeelden en de juiste opbouw.

Maar… de inhoud alleen is onvoldoende! Je wilt jouw inhoud VERSTERKEN met de vorm van de tekst. Allereerst zorg je dat jouw tekst een prettige structuur heeft. Daarnaast moet jouw tekst leesbaar zijn, zeker online. Je kunt makkelijk meten hoe leesbaar jouw e-mail, blog of verkooptekst is.

Meet de leesbaarheid van je tekst met deze teksttool

Wil je weten hoe leesbaar jouw tekst is? Deze teksttool meet het voor je! Zet je tekst hieronder in het veld in en je ontvangt op 4 onderdelen de resultaten:

 1. lange zinnen
 2. moeilijke leewoorden
 3. lijdende vormen
 4. lay-out van je tekst.

Tips voor leesbare tekst met deze 4 onderdelen

 1. Wil je leesbare zinnen maken? Zinnen voor online zijn het best leesbaar met gemiddeld 12 woorden. Voor op papier zijn ze gemiddeld 16 woorden.
 2. Woorden met meer dan 2 lettergrepen maken een tekst minder leesbaar. Ik zal het voordoen. De mogelijkheid tot abonneren op modetijdschriften is voorhanden. En je kunt ook zeggen: je kunt je abonneren op een tijdschrift over mode. Minder lettergrepen is beter leesbaar.
 3. Lijdende vormen zijn met worden. Bijvoorbeeld zinnen als: Het tijdstip wordt besproken door de vergadering. Beter is het om de actieve variant te kiezen: De vergadering bespreekt het tijdstip.
 4. Voldoende wit in je tekst bepaalt of iemand jouw tekst wil lezen. Kijk maar naar deze website: https://www.leidenlawblog.nl en je ziet hoe je het NIET wilt.

Hoe werkt deze teksttool?

Zet je tekst in het tekstveld en verstuur. Dan zie je direct in beeld hoe je jouw tekst makkelijker leesbaar maakt. En je krijgt uitleg. Zekerheid: ik doe niks met jouw tekst, want ik heb genoeg teksten van mezelf. Dus: ga jij de uitdaging aan en bekijk je of jouw tekst voldoende leesbaar is?

Knip en plak hieronder jouw e-mail, blog of offerte

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!