Datum

Twee inspirerende vrouwen: Jo Caulfield en Barbara Oakley

Kom je uit Nederland? Jo Caulfield2 Barbara Oakley Learning how to Learn

Ik reageer met ‘ja.’

Oh dan verontschuldig ik mij nu alvast voor zometeen.

Iedereen lacht. We zitten aan een tafeltje bijna vooraan. Er zitten nog twee mensen voor ons en we zijn in de Comedy Club in Edinburgh bij een optreden van comedian Jo Caulfield.

Geflankeerd door bier en chips zit ik naast mijn docent Lorna. Het is 7 pm, we hebben nog niet gegeten en dit optreden is deel van mijn lessen Engels. Het is ook deel van the Fringe, een zomerfestival in de straten en zalen van Edinburgh. (En waarin ik op straat een zeer flexibele Australiër zijn hele lijf door een tennisracket zie vouwen. Om maar wat te noemen.)

Jo noteert haar invallen in een aantekeningenboek. Het boek heeft een harde kaft en A4-formaat en het ziet eruit als een labjournaal. Tijdens een weekendje Amsterdam gaat dit boek natuurlijk mee. Genoeg inspiratie. En ze leest voor over prostitutie en druggebruik.

Terug in Edinburgh blijkt dat ze haar boek heeft laten liggen. Met de persoonlijke aantekeningen richting een nieuwe show. Ze zoekt contact met het hotel in Amsterdam. De man is heel vriendelijk en hij belooft haar het boek zo snel mogelijk toe te sturen.

Ze pakt de enveloppe erbij en haalt er een brief uit. Ik wil de begeleidende brief graag aan jullie voorlezen. En dat doe ik met een dutch accent. Sorry alvast – ze kijkt naar mij.

Dear mrs Caulfield (ze klinkt als een Duitser), alstublieft hier heeft u uw boek. Ik moet wel zeggen dat ik mij zorgen maak over uw geestelijke gezondheid, want ik heb het maar even gelezen en het is wel heftig wat u allemaal meemaakt.

Sindsdien ben ik fan van Jo. En vraag ik mij af of dit echt gebeurd is.

Hoe werkt leren?

Na de show eten we sushi en bespreken we de Engelse taal. De deadpan Schotse man voor ons met droge opmerkingen en een pokerface zal me bijblijven. In twee verschillende omgevingen iets herhalen, nou dan gaat het snel met leren. Onbewust neem je je omgeving mee.

Daarnaast is de kracht van herhaling groot. Zelfs Martin Luther King gebruikte herhaling. De zin I have a dream heeft hij als ik mij goed herinner 8 keer gezegd. Slim want dan blijf je hangen, zo betoogden Lars Duursma en Victor Vlam van Debatrix in de nrc next een aantal jaren geleden.

Ook gekke dingen blijven hangen met leren. Zoals mijn leraar Duits die half zingend tegen ons zei: derde naamval meervoud. Zo hard we konden, moesten we schreeuwen: een n.

Heb jij dingen geleerd de laatste tijd? Deze zomer heb ik via Coursera geleerd over leren: Learning how to Learn. Deze cursus start 3 oktober weer en Barbara Oakley is een beetje een inspirerende nerd. Een aanrader!

Hier alvast een TEDx-filmpje over hoe je slim leert door Barbara Oakley.

En een minuutje Jo Caulfield. Ze is het waard!

[profiel-anneke]

3 gedachten over “Twee inspirerende vrouwen: Jo Caulfield en Barbara Oakley”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen