Als grafisch vormgever ben ik meer met beeld bezig dan met taal. Toch is het nog steeds een cruciaal element in mijn werk. Het snijpunt van vormgeving en taal is tekst. We hebben er een term voor: typografie, het vormgeven van letters en tekst.
Lettertype, grootte en kleur zijn bepalend voor de sfeer en uitstraling van je tekst. Een lettertype als Times New Roman of Garamond komt heel klassiek over. Met strakke fonts als Helvetica of Myriad geef je je tekst een moderne, zakelijke uitstraling.
Typografie ondersteunt de inhoud
Typografie kan dienen als ondersteuning van de inhoud van de tekst. Denk bijvoorbeeld aan vette of cursieve tekst om nadruk te leggen. Ook kun je lekker SCHREEUWEN met all-caps en Dingen Belangrijker Maken dan ze Zijn met hoofdletters.
Op deze en andere manieren ondersteunt typografie je content, en typografie kan dus de boodschap versterken.
Spatiëring geeft ruimte en leesbaarheid
Ook de afstand tussen je letters is van groot belang voor de leesbaarheid van je tekst. Dat geldt verticaal én horizontaal. Verticale afstand tussen de regels heet regelafstand. Als je klaar bent met het lezen van een regel tekst, moet je soms een beetje zoeken naar het begin van de volgende. De regelafstand bepaalt mede hoe makkelijk dat zoeken is.
Horizontale afstand tussen letters en woorden noemen we spatiëring. Typografen gaan er prat op dat goed spatiëren erg moeilijk is. Het gaat in ieder geval vaak genoeg fout. Bijvoorbeeld bij de Amerikaanse videowinkel Megaflicks. Deze zaak liet zijn naam in grote, dicht op elkaar staande blokletters op de gevel plaatsen. Daar hadden ze toch iets beter naar moeten kijken:
Zie jij wel eens verkeerd gebruik van typografie? Of heb je een vraag over jouw eigen typografie? Laat het weten in de comments!
PS van Anneke: Overigens heeft Vincent deze website gebouwd. Nice, eh?!
[profiel-vincent]