Datum

Wie schrijft die blijft bezig | Wil jij ook dat je tekst in een keer perfect is?

Heb jij ook hoge doelen met schrijven? Wil je alles in één keer kloppend op papier of in de laptop zetten? Ik ga een dikke ballon doorprikken die je misschien al jarenlang meezeult: DAT KAN NIET.

Oh sorry, blijkbaar heb ik veel emoties hierbij. Ik zal de Caps Lock-knop loslaten.

Laten we genuanceerd blijven, lieve lezer, en rustig. Anders ontstaat er van dat assertieve geschreeuw. En daar hebben we al ruim voldoende van in deze Westerse wereld. Laten we kiezen voor de nuance, voor de ander en voor compassie. Ook tijdens het schrijven.

Terug naar de perfecte tekst in een keer schrijven. Hoe zit dat? Lieve lezer, alles in een keer kloppend opschrijven of intypen is onmogelijk. Goed genoeg is ook goed en voor je eerste tekstversie is wel oké prima. Alles is een kladversie, zo zegt businesscoach Laura Babeliowksy. En dat onderschrijf ik.

Mijn perfecte compromis met perfectie

Wordt deze tekst inmiddels wartaal voor je? Dat kan heel goed en dat begrijp ik best. Ik zal een voorbeeld geven van wat ik bedoel. Ook ik zou graag de perfecte versie direct in een keer op papier zetten. Zo zit ik in elkaar. Maar ik weet dat het onmogelijk is. Dus heb ik een middenweg verzonnen.

Die middenweg verzon ik toen ik puber was. Ik schreef gedichten en dat deed ik op papier. Gebruikte ik gewoon papier voor mijn gedichten? Nee, een maagdelijk wit vel beschrijven, daar had ik het lef niet voor. Gelukkig was mijn vader early adaptor en hadden we halverwege de jaren ’90 thuis een desktop plus printer.

Ik pakte papier van de printer voor mijn gedichten. Schrijven op een keurig wit vel kon ik niet, want dan moest de inhoud direct perfect zijn. Dat vind ik nu trouwens nog steeds lastig. Ga ik iets nieuws schrijven, zoals een blog, dan pak ik papier van de printer, papier waar al iets op staat. Of ik pak mijn agenda. En dan kan ik de eerste versie op papier zetten.

Alles zakt uit – van lijf tot handschrift

Dan is er een mini-probleem met schrijven op papier. Alles zakt uit. Dat gaat van lijf tot handschrift. Zo gaat dat. Soms zitten deelnemers te zuchten en te steunen in mijn schrijftrainingen. Al na 4 minuten free writen zijn ze kapot en aan het eind van de dag gaan ze bijna geblesseerd naar huis. Je raadt misschien al wat je kunt doen tegen het uitzakken – en dit geldt van lijf tot handschrift – je kunt oefenen, sporten, trainen.

En ik raad je zeker aan om je handschrift te trainen. Onze 1,2 kilo (vrouwen-) of 1,3 kilo (mannen)hersenen doet het echt beter met een pen. Door de beweging heeft schrijven invloed op leren. Schrijven beïnvloedt de verbindingen die onze hersenen leggen.

En wat ik ook nog zoek, is een artikel over dat schrijven creatief maakt. Gelukkig levert google niks op in dit geval 😉 Maar ik weet dat het zo is. Ooit las ik erover en uit ervaring weet ik dat. Een voorbeeld. Heb je een probleem en ga je erover schrijven? Of zit je vast en kom je niet verder? Schrijven op papier maakt creatief.

Wil je meer weten over het perfecte compromis in schrijven voor online? Je bent natuurlijk altijd welkom voor 1 op 1 schrijfcoaching of bij mijn workshop bloggen.

Fijne feestdagen!

Met pakkende groet,

Anneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen