Datum

Vind je eigen schrijfstem

vind je eigen schrijfstem‘Ik geef geen ongevraagd advies. Ik wacht tot ze bij mij komen,’ vertrouwt ze mij toe. Een opvoedcoach zit tegenover mij voor schrijfcoaching. Ze ziet er jong uit, mooie huid, lang donker haar. Ze is al oma. Haar eigen kinderen vragen soms opvoedadvies. En ook de vriendinnen van haar dochters vragen haar advies.

Inmiddels ben ik zelf tante van 2 neefjes en 1 nichtje. Mijn oudste neefje is 2.5 jaar en hij praat nog steeds weinig. Mijn nichtje van 7 weken brabbelt nu al bijna meer dan hij. Het zal te maken hebben met het kind, jongen of meisje. Maar ook met de ouders. De ouders van mijn nichtje praten veel meer.

Uiteindelijk, als ze 6 zijn, hebben ze allebei een uitstekende praatstem. Ze krijgen genoeg taal aangeboden die ze na kunnen doen.

Je praatstem is er dus gewoon, die ga je vanzelf gebruiken. Maar hoe zit dat met je schrijfstem?

De opvoedcoach wil bloggen over opvoeden. Voor haar kinderen en hun vriendinnen. Maar ze is bang voor een te belerende schrijfstem. Dat ze dat vingertje zal heffen in haar blogs. Wat ze in gesprekken juist probeert te voorkomen.

Tot dat moment heeft ze mij nog geen tekst laten lezen. Theorie van bloggen hebben we al besproken en ze gaat aan de slag. Ze werkt een idee uit tot blogpost. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar haar schrijfstem.

Een moeder met twee kinderen steekt de weg over

In haar blogpost steekt een moeder de weg over. Met twee kinderen bij zich. Op de vluchtheuvel stopt de moeder om de jas van de ene kleuter dicht te doen. De andere kleuter loopt verder en steekt het fietspad over.

Moeder schrikt en wordt heel boos op de kleuter die het fietspad oversteekt. De kleuter begrijpt er niks van en kijkt niet-begrijpend naar zijn moeder. De opvoedregel is: maak eerst af waar je mee bezig bent.

Terwijl ik dit lees, moet ik glimlachen om de simpele les. Ze kijkt me nieuwsgierig aan en ik zeg: ‘Het doet me denken aan mijn kleuterjuf.’

Haar reactie: ‘Dat was ik ook vroeger.’ Een heldere schrijfstem.

Tips om jouw schrijfstem te vinden:

  • schrijf veel
  • schrijven maakt gelukkiger door de focus die je dan hebt.
  • wees eerlijk in je schrijfsels. Dat is goed voor je gezondheid en dat helpt je om je eigen schrijfstem te vinden
  • lees bewust hoe een ander schrijft: heb je een mooie tekst voor je, lees hardop, luister naar het ritme en de woorden.

Veel schrijfplezier!

Inspiratie nodig?

Download mijn e-book om jezelf aan het schrijven te zetten.

Of kijk dit filmpje en zet jezelf aan het schrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen