Datum

Rotterdams gesprek

EErasmusbrugen fijne Hemelvaart! Ik ben vanochtend naar Rhijnauwen geroeid en daar hebben we pannenkoeken gegeten. Mooi tochtje!

Op deze feestdag neem ik je graag mee down memory lane. Het moment dat ik voor het eerst Uteregs hoorde, weet ik nog goed! Ik zat in de bus en dat gebeurt zelden, ik fiets altijd. Twee meisjes twee stoelen verderop spraken Uteregs. Ik kon mijn ogen niet van ze afhouden, zat bijna te staren. Ik was 20 jaar.

Tot mijn achttiende jaar hoorde ik een heel ander accent om mij heen. Onderstaand gesprek komt uit mijn jeugd. Omgeving Rotterdam.

>> Ete jullie vanaaf krote?

>> Ja goed hè! Vink eg onwijs lekker.

>> Oh ja joh?

>> Nou seg dat wel, lekker man dat sachte rood aan me tande.

>> So hee, klink goe, maar ik gaat eerst effe doezen.

>> Sgoe, ze’k meteen de auto effe aan de kant. Hiertegenover want hun kan ik to nie.

>> Ja zo raar, want hun wone er al zes jaar, maar ik kon ze ook nooit.

Dat dus! Herkenbaar taaltje voor je, dat Rotterdams? Kun je er geen genoeg van krijgen? Kijk dan Ronald Goedemondt over Rotterdammers in de Bijbel. Hij is geniaal!

Hou je net zoveel van Rotterdammerts als ik, kijk dan Mike Boddé: Rotterdams praten met een natte t.

[profiel-anneke]

8 gedachten over “Rotterdams gesprek”

  1. Ik heb dezelfde herinnering! Niet uit Rotterdam zelf, maar onder de rook van… Heerlijk om het Rotterdams weer te horen!

  2. Heel leuk om te horen. Herkenbaar ook. Ik ben geboren in Alblasserdam, en woonde later in Ridderkerk. Gisteravond waren we bij de voorstelling van Ronald Goedemondt en toen was vooral zijn Brabants accent heel goed te horen.

    1. Tof, dat wist ik niet! In Ridderkerk woonde een vriend van mij, ja. Daar heb ik feestjes gehad. Het is zo’n beetje naast Barendrecht, waar mijn ouders wonen. En ja Ronald is lekker gezellig Brabants. Deed ie nog typetjes?

    1. Oh, grappig. Ja dat kan natuurlijk – werken in Barendrecht. Ik ga je binnenkort even doorvragen waarin dan. Voor mij is Barendrecht altijd ‘het dorp naast Rotterdam’ geweest. Het was toen ook nog een stuk kleiner dan nu. En ja – in Rotterdam, daar werk je. Zoiets. Lekker dichtgetikt 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen