Datum

Een gastblog van Dieuwertje over de contaminatie

Profielfoto Dieuwertje gastblog contaminatieTijdens een van de toespraken van de directeur van mijn bedrijf schrik ik halverwege overeind. Nee dat kan echt niet! Heeft hij dat nu echt gezegd? Mijn collega’s kijken mij grinnikend aan en daardoor weet ik hoe laat het is. Hij heeft het gezegd: nachecken.

Voor de lezers die zich nu afvragen wat het probleem precies is, het is als volgt: het woord nachecken, dames en heren, is geen correct Nederlands woord. Het is wat de literair onderlegde mensen onder ons een ‘Contaminatie’ noemen, of zoals ik het noem: een woord dat samengevoegd is uit twee woorden. Het is namelijk of nakijken of checken. Deze samenvoeging is niet correct.

Op mijn werk wil ik dit verkeerd gebruik van de Nederlandse taal nog wel eens tegenkomen en na grondige observatie en vele momenten waardoor mijn tenen nu permanent krom staan van ergernis, ben ik erachter gekomen dat er twee verschillende type mensen de contaminatie veelvuldig terug laten komen.

Het eerste type is de ‘Salespersoon’. De persoon die zo ongelooflijk veel praat dat niemand in de kamer meer weet waar het over gaat, maar toch ja blijft knikken omdat het indrukwekkend klinkt. Deze persoon praat zoveel dat hij of zij echt niet meer weet waar het over gaat en dus ook niet door heeft wat hij zegt. Vaak is hij zo betoverd door de klank van zijn eigen stem, dat het ook verder allemaal niet uitmaakt.

Type 2 is de ‘verstrooide persoon’. Een persoon die praat, maar zo ver met zijn gedachtes ergens anders is, dat hij of zij geen flauw idee heeft wat hij zegt, laat staan dat de toehoorders enig idee hebben hoe de vork in de steel zit. Wanneer deze persoon eindelijk het pleidooi heeft afgerond, kan iedereen met zijn hoofd schudden en doorgaan met het leven.

Welnu, de contaminatie blijft een irriterende factor in een gesprek maar helaas is het een onontkoombaar verschijnsel waarvan ik maar moet accepteren dat het vaak voorkomt. Dat is precies wat ik doe. Ondanks dat mijn baas nachecken zei, bleef ik doorademen en ging ik voor mijn eigen gemak maar door met mijn leven. Ik ben gek op de Nederlandse taal, maar ook gek op mijn baan.

Dieuwertje de Bruin

[profiel-dieuwertje]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen