Datum

Voor punten en komma’s kom ik mijn bed niet uit (inclusief schrijfgeheim voor zakelijk schrijven)

schrijfgeheimEn dan komt er een project binnen van G. Een ingewikkeld project om mij 8 uur mee bezig te houden. Ik ken hem van de studie Scheikunde, die ik 1.5 jaar volgde en waarvan ik mijn propedeuse heb gehaald.

Tijdens onze studietijd deelde G. een huis met een goede vriendin van mij. Hij is pacifist die de muizen die hij in huis ving, uitzette in Amelisweerd. Aangezien er 20 muizen in huis waren, hebben wij er een stokje voor gestoken en zijn we ze gaan verdrinken. Al jarenlang ben ik allergisch voor dieren en ik heb daar dan ook geen gevoelens bij.

Ondertussen werkt G. aan meer duurzaamheid binnen bedrijven. Je kunt een CO2-certificaat halen als bedrijf. In een lijvig document staat uitgelegd hoe dat moet. Hem is geadviseerd eens een neerlandicus naar zijn tekst te laten kijken. Dus dat doet hij.

Wat hij eigenlijk wil met de tekst, weet hij niet. ‘Anneke, het is nogal juridisch en eigenlijk wil ik niet dat je iets aan de tekst verandert.’

Ik hum als antwoord en zeg: ‘Oké, ik zal je twee opties sturen. Stuur jij mij dan een stuk tekst plus de inhoudsopgave?’ Dat doet hij.

Ondertussen denk ik: ‘Niks aan de tekst veranderen, dat dacht je. Voor punten en komma’s, d’s en t’s kom ik mijn bed niet uit. Ik wil dat de leesbaarheid van de tekst verbetert.’

En ik doe een voorstel. In optie A gaat zijn complete tekst op de schop: ik bouw alle zinnen en alinea’s om, verwijder lijdende vormen, knip en plaats commentaren. In optie B verrijk ik alle hoofdstukken met leeswijzers.

Na ontvangst belt hij meteen. Ik ken hem al lang en ik hoor de stress in zijn stem: ‘Maar daar heb je de tijd toch niet voor, Anneke, voor die leeswijzers?’ Ik onthul hem mijn geheim: ‘Het is de inhoudsopgave. Die heb ik expres gevraagd en die heb ik gebruikt voor de leeswijzers.’ Hij slaakt een zucht van verlichting.

‘Mijn collega was ook erg gecharmeerd van optie A, het herschrijven.’

‘Mooi,’ denk ik.

In de 12 uur die we er van maken, schrijf ik leeswijzers en zet ik mijn tanden in zijn lijdende vormen. G. belt weer en zegt dat hij het wel lastig vindt. Ik zeg dat ik graag naast hem kom zitten en dat hij eens alle track changes moet accepteren voor hij het hoofdstuk leest.

Ik denk: op naar een betere wereld! Ik doe mijn best al met minder CO2-uitstoot door reizen met de trein, fietsen, papierhergebruik en afvalscheiding. Nu de andere bedrijven nog!

photo credit: Financing Climate Change via photopin (license)

[profiel-anneke]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen