Het komt allemaal door onze smartphones. Piramideschrijven? Je moet wel.

Wat is piramideschrijven?

Je wil gelezen worden. En dat lukt het best met piramideschrijven. Schrijven in piramidestijl omschrijft de structuur van je tekst, die een piramidevorm heeft. Het puntje van de piramide staat bovenaan en dat is de kern van je tekst, de hoofdboodschap. Ik zal je uitleggen waarom je op deze manier wil schrijven en waarom dit voor wetenschappers geen goed idee is (als enige)!

Heb je weleens gehad dat je eindeloos door een tekst aan het scrollen was? Je zocht waar de tekst nou eigenlijk over gaat. Ik heb dat ook weleens. Dat ik blijf scrollen of bladeren door teksten op zoek naar de kern. En dat ik zo lang zoek, zorgt ervoor dat ik afhaak. Tijd is het kostbaarste wat ik heb.

Wanneer is zoeken naar de kern logisch? En wat is jouw doel?

Oke in een detective is het logisch dat je niet weet wie het gedaan heeft. En dat die boodschap achteraan staat. De schrijver van het boek weet hoe je een boek schrijft. Spanning opbouwen met een verhaal is zijn tweede natuur.

Maar in vakliteratuur wil je geen spanning opbouwen. Liever niet zeg. Je hebt een ander doel: je wil dat je boodschap overkomt. Die boodschap is bijvoorbeeld: meer geld naar onderwijs of meer opdrachten voor Puntann. Beetje irritant als dan eerst alle argumenten komen.

Piramidestijl schrijven doe je als volgtpiramideschrijven

Hieronder lees je een alinea in piramidestijl:

Ik wil dat de regering meer geld geeft aan onderwijs. Want onderwijs helpt mensen verder te komen, te groeien, betere banen te vinden. En mensen die groeien, betere banen vinden, die mensen brengen een heel land verder, brengen meer welvaart in dat land.

De hoofdboodschap van de alinea staat direct in de eerste zin. Ik wil dat de regering meer geld geeft aan onderwijs. Nou is er een structuur die precies het omgekeerde is van de piramide. Dat is de oude vorm, de trechtervorm. De trechter heeft de kern onderaan of achteraan de tekst. Eerst komt alle onderbouwing en dan komt pas de kern.

Trechterschrijven is voor wetenschappers. Logisch als je een open blik wil

Trechterschrijven is oude stijl schrijven, de omgekeerde opbouw van je tekst. Het is de manier waarop wetenschappers nog steeds onderzoeken schrijven. Eerst komt het onderzoek met de methode (de onderbouwing) en pas aan het eind lees je de conclusie. Nou is het bij wetenschap zo dat het onderzoek bijna belangrijker is dan de uitkomst van het onderzoek.

Zo is het in de wetenschap heel gevaarlijk om eerst de uitkomst te weten van een psychologisch onderzoek. Want dan hadden we dat natuurlijk allemaal al gedacht. Bijvoorbeeld, het experiment: je stuurt priesterstudenten door een galerij naar een presentatie. Ze zullen de bedelaar helpen die daar ligt en om hulp roept.

Denk je ook niet? Zo is het karakter van deze studenten, ze doen een sociale opleiding en zijn erop gericht om iemand te helpen.

Je bent waarschijnlijk geneigd om ‘ja’  te zeggen.

Toch blijkt de uitkomst anders te zijn. Karakter is onbelangrijk, de situatie bepaalt wat iemand doet. Er is namelijk nog een conditie aan dit onderzoek. De ene groep studenten heeft haast, omdat deze studenten een presentatie gaan geven over 10 minuten. De andere groep studenten heeft geen haast. Deze situatie bepaalt de reactie op de schreeuw van de bedelaar. Studenten uit de eerste groep lopen door, studenten uit de tweede groep helpen de bedelaar.

Hopelijk kun je mij volgen en leg ik dit in het kort goed uit. Voor meer voorbeelden verwijs ik je naar de meest geweldige online cursus die ik ooit volgde: Social Psychology van Wesleyan University door Scott Plous. Via coursera.org.

Om (voor)oordelen te vermijden, begrijp ik voor wetenschap echt dat je de conclusie onderaan zet.

Maar jij wilt de ander bereiken voor hij zijn smartphone pakt. Met een piramide.

Maar voor gewone teksten snap ik daar geen klap van! Je wil dat anderen jouw boodschap oppakken. Je wil iets gedaan krijgen met je tekst. Daarom zet je je boodschap bovenaan. Want onze aandacht gaat jaarlijks achteruit door onze smartphones. Die aandacht ligt nu nog op 7 seconden, als ik het goed heb gehoord. Nou, dat is net genoeg voor je boodschap. Zet die dus vooraan.

Dit is de alinea in trechtervormtrechtervorm piramideschrijven

Mensen die groeien, die betere banen vinden, die mensen brengen een heel land verder. (Ze maken de maatschappij slimmer, brengen betere structuren aan en zetten handige bedrijven op.) Ze brengen meer welvaart in dat land. Onderwijs helpt mensen verder te komen, te groeien, betere banen te vinden. Ik wil dat de regering meer geld geeft aan onderwijs.

En nog een keer de alinea in piramidevorm

Ik wil dat de regering meer geld geeft aan onderwijs. Want onderwijs helpt mensen verder te komen, te groeien, betere banen te vinden. En mensen die groeien, betere banen vinden, die mensen brengen een heel land verder, brengen meer welvaart in dat land.

Piramideschrijven heeft grote voordelen

Merk je dat de alinea in trechtervorm veel lastiger leesbaar is? En zo is dat voor elke tekst. De trechteropbouw is minder helder. Daarom adviseer ik je om in piramidestijl te schrijven. Piramidestijl is fijner voor je lezer, omdat hij minder aan het zoeken is.

Een tweede voordeel van piramideschrijven is dat het fijner is voor jou als schrijver, want je laat al je uitweidingen achterwege.  Zie je in de eerste alinea de tekst tussen haakjes? Die tekst is een uitweiding van mij als schrijver, een darling die er later weer uitmoet. Die uitweiding blijft achterwege in de eerste alinea, die in piramidestijl geschreven is.  Waarom? Als mijn hoofdboodschap helder is, heb ik er geen behoefte aan.

In onderstaand filmpje zie je nog een keer het piramideprincipe van Barbara Minto. Heel helder uitgelegd.

 

Pitchen in piramidestijl

Je kunt zelfs je persoonlijke pitch in piramidestijl schrijven. De belangrijkste boodschap eerst en dan de onderbouwing. Zie onderstaande opbouw.piramideschrijven, de kracht van het piramideprincipe

Waarom schrijfcoaching of een workshop bloggen of creatief schrijven bij Puntann? Omdat je beter leert schrijven, gerichter en daardoor bereik je jouw doelen sneller. Geen geschreven stuk, met daarna altijd weer die afspraak met je leidinggevende. En dan moet je je boodschap aan haar uitleggen. Nee je baas begrijpt jouw boodschap in een keer.

Wil je leren piramideschrijven? De piramide zit standaard in mijn toolbox. Dus kom bij mij op schrijfcoaching of vraag me voor een incompany training.

Wil je zelf lezen over de piramidemethode? Koop dit boek over het piramideprincipe, het is zeer goed geschreven!

Ik wil nog meer schrijftips.

3 reacties

  1. Het komt allemaal door onze smartphones. Piramideschrijven? Je moet wel. https://t.co/5mXaERnEbt https://t.co/Tf25XFn3MU

  2. @vandermadecoach schreef:

    RT @puntann: Het komt allemaal door onze smartphones. Piramideschrijven? Je moet wel. https://t.co/5mXaERnEbt https://t.co/Tf25XFn3MU

  3. RT @puntann: Het komt allemaal door onze smartphones. Piramideschrijven? Je moet wel. https://t.co/vimwnM8STd

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!