Google glass handig? Of juist gevaarlijk? Lees dit interview.

Iedereen kijkt naar je, volgens sommigen schendt het je privacy, anderen zeggen dat het bijzonder handig is met navigeren, je kunt er operaties gecoördineerd mee uitvoeren en misschien verandert het wel onze taal. Ik spreek Jurjen de Vries, de vijfde drager van een Google Glass in Nederland. Uit nieuwsgierigheid naar taal en techniek.

Ok Glass, get directions to Seats2Meet. Met dit puntige commando volg ik Jurjen die de Glass draagt. Met onze handen vol met eten en drinken lopen we langs lunchende mede-ondernemers die Jurjen aankijken alsof hij Brad Pitt is.Google glass gebruiker Jurjen de Vries

Onze wandeling maakt meteen het belangrijkste voordeel van de Glass helder: je hebt beide handen vrij. Dat maakt Glass volgens Jurjen zeer geschikt voor navigatie.

Glass is sneller dan tomtom. Met de Glass hoef je alleen maar van veraf naar dichtbij te kijken. En dat is niet onveilig zoals sommigen beweren. Op een tomtom kun je ook filmpjes kijken. Het blijft de verantwoordelijkheid van de bestuurder en er is zelfs een app ontwikkeld voor de Glass die het registreert als je in slaap valt.

“Zelf geloof ik niet in privacy”

En de privacy van iedereen die we tegenkwamen? Google lijkt gezichtsherkenning vooralsnog niet toe te staan en zelf geloof ik niet in privacy. Technologie is veel verder dan privacy. Het is al mogelijk om hersenen van afstand uit te lezen. En vroeger dacht men zelfs dat de lamp een schending was van de privacy, omdat je buren konden zien of je thuis was.

Glass is een soort diadeem die je op je hoofd zet. Ik mag hem proberen en ondanks mijn sterkte van -9 gaat dat uitstekend. Ik zet Glass voor mijn eigen bril en verander de hoek van het schermpje. Het is een rustig scherm, waar ik makkelijk langs kan kijken.

“Binnenkort gaan we met een Glass-oor naar de dokter

Bij intensief gebruik gaat Glass ongeveer 2 uur mee. Als ie stand-by staat, gaat hij een werkdag mee. Glass heeft bluetooth en staat in verbinding met de smartphone; zo zit Jurjen met Glass op internet. Na 2 uur voel ik vooral aan de rechterkant dat ik Google Glass draag. Binnenkort gaan we niet met een muisarm, maar met een Glass-oor naar de dokter.

Mogelijkheden van Google Glass: van gesproken taal tot beeldtaal

Er zijn geweldige nieuwe toepassingen. Laaggeletterden kunnen bijvoorbeeld op het station een bord bekijken, vervolgens leest Glass dit bord voor. Op 27 maart 2014 komt deze nieuwe toepassing voor laaggeletterden op televisie bij BNN.

Ook Sanoma is druk bezig. Het leven van de nieuwsconsument wordt een stuk rustiger, aldus Brechtje van Sanoma, omdat je niet telkens je smart uit je zak hoeft te halen. Je hoeft het nieuws niet uit zoeken; het nieuws komt naar je toe. Met de nujijapp kun je nog sneller een foto maken voor nu.nl. Je zegt gewoon Glass take picture of je knipoogt.

Er is zelfs al een operatie uitgevoerd met Glass. Chirurg Marlies Schijven heeft een operatie live gestreamd naar een symposium en naar Youtube. Om alles rondom operatie en patiënt in de gaten te houden, is Glass geweldig. In die uiterste concentratie van de operatie zie ik of mijn team misschien niet dat een vitale functie dreigt uit te vallen van de patiënt. Er zou dan een Google Glass alarm kunnen afgaan.

Zelf is Jurjen bezig met een start-up voor B2B. Meer wil hij nog niet vertellen. Het blijft voor ons nog even spannend, net als Google Glass.

Lees meer over de nieuwste ontwikkelingen van Glass bij Sanoma.

Lees meer over de technologische ontwikkelingen en de operatie met Google Glass door chirurg Marlies Schijven.

Lees meer over het uitlezen van hersenen op afstand in the Guardian.

Over de pitch bij BNN, het voorlezen voor laaggeletterden:

February 15, 2014

Schrijfinspiratie of Schrijfhulp?

Ik wil nog meer schrijftips.

9 reacties

  1. Google Glass gevaarlijk of handig? Interview en nieuwe toepassingen op mijn #blog Geniet ervan! http://t.co/v1NCSpwI4D

  2. Jan vd Knaap schreef:

    Google Glass is vooral onnodig. Noem me puriteins of zelfs een Luddiet, maakt me niet uit, maar de wereld zal echt niet stoppen met draaien als je Google Glass niet hebt. De maatschappij is gekomen tot het punt waar hij nu is, allemaal zonder Google Glass, waaruit je kan afleiden dat Google Glass echt niet nodig is. Tenzij je de maker bent natuurlijk. Dan is Google Glass wel noodzakelijk. Hoogst noodzakelijk zelfs.

  3. Jurjen de Vries schreef:

    @Jan vd knaap
    Wat een vreemde reactie. De wereld zal ook niet stoppen met draaien als er geen mensen zijn. Voor de mens is de primaire behoefte ongeveer voedsel, drinkwater, vuur, een dak boven je hoofd en kleding.

    Een dergelijke reactie kun je dus net zo goed op elke andere blog die niet over primaire behoeftes gaan plaatsen.

    De maatschappij tot waar die nu is bestaat daarnaast vooral uit secundaire levensbehoeften. Allerlei goederen die niet van belang zijn, maar die men vroeg of laat toch wilt hebben omdat ze het leven eenvoudiger of handiger maken. Een gehoorapparaat, boek, lamp, rolstoel, camera, bril, mobiele telefoon, etc. Google Glass of vergelijkbare head-up displays maken het leven weer wat eenvoudiger en handiger, en is dus niet enkel voor de maker, maar ook andere organisaties en mensen.

  4. @tbreuker schreef:

    RT @puntann: Google Glass gevaarlijk of handig? Interview en nieuwe toepassingen op mijn #blog Geniet ervan! http://t.co/v1NCSpwI4D

  5. Jan vd Knaap schreef:

    @Jurjen de Vries
    je kan het natuurlijk een vreemde reactie vinden. Dat is je goed recht. Maar ik vind dat een device als Google Glass niets toevoegt aan de maatschappij, behalve het vormen van een nieuwe melkkoe voor de producent. Google Glass is IMHO het zoveelste voorbeeld van een aanbodeconomie: we bedenken iets om te maken, en daarna creëren we er een markt bij door de mensen te vertellen dat ze het product beslist nodig hebben. Maar hebben ze het echt nodig? Dat vraag ik me dus af. Google Glass zou er anders allang moeten zijn als de behoefte echt bestond.
    Het is denk ik voor jou duidelijk dat ik vooral de vraageconomie aanhang: als mensen ergens behoefte aan hebben dan blijkt dat wel en dan wordt de behoefte bevredigd vanuit de vraag. En dat is een ander uitgangpunt dan zomaar van alles op de mensen loslaten en ze wijs te maken dat ze vooral moeten kopen kopen, tot de volgende hype de burger gaat masseren om dat nieuwe product weer te kopen kopen kopen.
    Als je daarover nadenkt, is mijn reactie dan helemaal niet zo raar. En nee, ik ga niet zo ver om jouw post ook een waardeoordeel te geven.

    • Puntann schreef:

      Hé Jan, ik moet zeggen dat ik na het verhaal van Jurjen wel erg nieuwsgierig ben geworden naar de nieuwe toepassingen. Voorbeelden zijn vliegtuigstoelen controleren op de juiste passagiers, borden laten voorlezen aan laaggeletterden.

      Ik denk zeker dat er een markt voor is. In Nederland zijn op dit moment ongeveer 35 bezitters van een Google Glass, terwijl ze officieel alleen nog maar in Amerika verkocht worden. Mensen kunnen ze nu alleen kopen op uitnodiging. Stel je voor dat dat wordt losgelaten en er verschillende monturen voor komen (die zijn in de maak). Ik denk dat de Glass nog weleens in de modebladen gaat verschijnen!

      En al die bekeuringen voor klooien met je mobiel of tomtom in de auto, die worden verleden tijd met de Glass. In Nederland liggen die het hoogst van heel Europa, las ik laatst. We kunnen er dus zeker baat bij hebben!

      PS Volgens mij is elke ondernemer bezig met het creëren van markten. Nu afwachten of dat goed lukt met Glass 😉

  6. Jurjen de Vries schreef:

    Vraag ontstaat soms ook als je eerst iets maakt en het kunt laten zien, anders hebben mensen zich er geen voorstelling bij. Op je blog lees ik dat jezelf in de digitale fotografie actief bent, leuk! Ik heb geen uitgebreide geschiedenis achtergrond in fotografie, maar kan me indenken dat daarvoor tekeningen op papier gemaakt werden om een beeld vast te leggen, een paar uitvinders het handig vonden om beeld via een apparaat sneller te kunnen vastleggen. In de 19e eeuw zat de meerderheid vast niet om een camera verlegen, toch hebben we er in onze Westerse wereld nu bijna allemaal een (of meerdere) en zouden de meeste niet zonder willen. Door de laagdrempeligheid in prijs en verkrijgbaarheid van camera’s ontstaan mooie nieuwe en creatieve ontwikkelingen en is de vraag groot geworden.
    Maar hebben we het primair nodig en stopt de wereld met draaien als er we geen hebben? Wat mij betreft niet.

    Gelukkig, en mede door techniek en online community vorming, kan er nu ook steeds meer eerst naar vraag gekeken worden. Denk aan crowdfunding waarbij een uitvinder zijn idee eerst voorlegt en bij voldoende vraag pas gaat ontwikkelen. Zo zijn er ook concurrenten van Google Glass op crowdfunding terug te vinden, en zie je dus duidelijk dat er ook een vraag is. Enkele voorbeelden:

    http://www.indiegogo.com/projects/atheer-one-what-it-feels-like-to-have-superpowers

    http://www.indiegogo.com/projects/glassup-augmented-reality-glasses-that-display-messages-from-your-smartphone

    https://www.kickstarter.com/projects/nuviz/the-first-head-up-display-for-motorcycle-helmets

    Overigens loop ik nu zo’n 3 maanden met Google Glass over straat. Sommige willen er nog absoluut niets van weten, net als in de tijd dat ik mijn eerste mobieltje had (1994), en mijn eerste digitale camera (1996). Zij maken zich dan sterk voor privacy of geen toegevoegde waarde. Van mij mag het, maar het zijn wel allemaal mensen die uiteindelijk ook een auto of ander gemak ding hebben die uit innovatie is ontstaan en nu zelf ook met een mobiel rondlopen. Er zijn er maar weinig die het gemak willen opgeven en emigreren om ergens als kluizenaar of met elkaar in een wereld zonder innovatie te gaan leven. Gelukkig zijn er ook mensen die dat wel durven, je treft er een paar op http://3opreis.bnn.nl/floortje/

    Weer anderen die Glass zien en van mij uit mogen proberen willen het liefst niet wachten en er ook direct een kopen. Zo vinden ze het makkelijk dat je een momentopname sneller met de ingebouwde camera in beeld kan brengen, voordat het moment voorbij is. Met Glass heb je namelijk zo’n 20 seconden voorsprong tegenover je smartphone of digitale camera. Lees er bijvoorbeeld over door fotografe Daphne http://daphnehorn.nl/about
    Daarnaast sprak ik ook een persoon in een rolstoel die de Glass graag al wou hebben omdat het zijn dagelijks leven een stuk minder beperkt gaat maken. Er is dus zeker wel vraag.

    Of Google Glass in korte tijd massa vraag zal krijgen, of dat er eerst nog een aantal jaar nodig is dat head-up displays of smartlenzen moeten evolueren zal de tijd leren. Ik ben ervan overtuigd dat het vroeg of laat minstens net zo’n turbulente ontwikkeling gaat meemaken als bij camera’s en telefoons gebeurt is.

    En dat Google Glass al lang zou moeten bestaan als het echt nodig is? Vergis je naast een vraagontwikkeling ook niet in hoe relatief kort geleden het pas is dat technologie dermate klein en lichtgewichtig gemaakt kan worden. Eerdere head-up displays zijn te groot, lomp en zwaar. Daarbij gaat de gemiddelde accuduur bij intensief gebruik eigenlijk nog te kort mee.

  7. Google Glass: wat kunnen we ermee? Interview met @jurjendevries http://t.co/Szf96k6Spp #blog

  8. Discussie en rectificatie vliegen mij om de oren – Google Glass is hot! Check http://t.co/v1NCSpwI4D

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!