Datum

Google glass handig? Of juist gevaarlijk? Lees dit interview.

Iedereen kijkt naar je, volgens sommigen schendt het je privacy, anderen zeggen dat het bijzonder handig is met navigeren, je kunt er operaties gecoördineerd mee uitvoeren en misschien verandert het wel onze taal. Ik spreek Jurjen de Vries, de vijfde drager van een Google Glass in Nederland. Uit nieuwsgierigheid naar taal en techniek.

Ok Glass, get directions to Seats2Meet. Met dit puntige commando volg ik Jurjen die de Glass draagt. Met onze handen vol met eten en drinken lopen we langs lunchende mede-ondernemers die Jurjen aankijken alsof hij Brad Pitt is.Google glass gebruiker Jurjen de Vries

Onze wandeling maakt meteen het belangrijkste voordeel van de Glass helder: je hebt beide handen vrij. Dat maakt Glass volgens Jurjen zeer geschikt voor navigatie.

Glass is sneller dan tomtom. Met de Glass hoef je alleen maar van veraf naar dichtbij te kijken. En dat is niet onveilig zoals sommigen beweren. Op een tomtom kun je ook filmpjes kijken. Het blijft de verantwoordelijkheid van de bestuurder en er is zelfs een app ontwikkeld voor de Glass die het registreert als je in slaap valt.

“Zelf geloof ik niet in privacy”

En de privacy van iedereen die we tegenkwamen? Google lijkt gezichtsherkenning vooralsnog niet toe te staan en zelf geloof ik niet in privacy. Technologie is veel verder dan privacy. Het is al mogelijk om hersenen van afstand uit te lezen. En vroeger dacht men zelfs dat de lamp een schending was van de privacy, omdat je buren konden zien of je thuis was.

Glass is een soort diadeem die je op je hoofd zet. Ik mag hem proberen en ondanks mijn sterkte van -9 gaat dat uitstekend. Ik zet Glass voor mijn eigen bril en verander de hoek van het schermpje. Het is een rustig scherm, waar ik makkelijk langs kan kijken.

“Binnenkort gaan we met een Glass-oor naar de dokter

Bij intensief gebruik gaat Glass ongeveer 2 uur mee. Als ie stand-by staat, gaat hij een werkdag mee. Glass heeft bluetooth en staat in verbinding met de smartphone; zo zit Jurjen met Glass op internet. Na 2 uur voel ik vooral aan de rechterkant dat ik Google Glass draag. Binnenkort gaan we niet met een muisarm, maar met een Glass-oor naar de dokter.

Mogelijkheden van Google Glass: van gesproken taal tot beeldtaal

Er zijn geweldige nieuwe toepassingen. Laaggeletterden kunnen bijvoorbeeld op het station een bord bekijken, vervolgens leest Glass dit bord voor. Op 27 maart 2014 komt deze nieuwe toepassing voor laaggeletterden op televisie bij BNN.

Ook Sanoma is druk bezig. Het leven van de nieuwsconsument wordt een stuk rustiger, aldus Brechtje van Sanoma, omdat je niet telkens je smart uit je zak hoeft te halen. Je hoeft het nieuws niet uit zoeken; het nieuws komt naar je toe. Met de nujijapp kun je nog sneller een foto maken voor nu.nl. Je zegt gewoon Glass take picture of je knipoogt.

Er is zelfs al een operatie uitgevoerd met Glass. Chirurg Marlies Schijven heeft een operatie live gestreamd naar een symposium en naar Youtube. Om alles rondom operatie en patiënt in de gaten te houden, is Glass geweldig. In die uiterste concentratie van de operatie zie ik of mijn team misschien niet dat een vitale functie dreigt uit te vallen van de patiënt. Er zou dan een Google Glass alarm kunnen afgaan.

Zelf is Jurjen bezig met een start-up voor B2B. Meer wil hij nog niet vertellen. Het blijft voor ons nog even spannend, net als Google Glass.

Lees meer over de nieuwste ontwikkelingen van Glass bij Sanoma.

Lees meer over de technologische ontwikkelingen en de operatie met Google Glass door chirurg Marlies Schijven.

Lees meer over het uitlezen van hersenen op afstand in the Guardian.

Over de pitch bij BNN, het voorlezen voor laaggeletterden:

February 15, 2014

[profiel-anneke]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen