Op naar een online presentatie. Op marmer en pluche stap ik binnen in een statig pand dichtbij Wilhelminapark, Utrecht. Samen met E. zit ik in een klein leeg kamertje. De spreekkamer. Hij legt uit wat hij doet en de stapel papier met mijn aantekeningen groeit en groeit. E. is accountant en hij heeft mijn hulp gevraagd. Hij geeft binnenkort een presentatie en hij wil dat ik structuur aanbreng in zijn verhaal.
E. vertelt dat hij heel anders is begonnen: in de IT. Die twee liefdes heeft hij gecombineerd: als accountant heeft zich volledig gestort op automatisering.
Onderweg naar een online presentatie
Hij vertelt zijn verhaal. Als we bezig zijn, zegt hij tegen mij: ‘Ik bén zo’n vakidioot. Ik vind het lastig om een begrijpelijk verhaal te vertellen aan een leek. Makkelijke taal is ook al zoiets. Dat vind ik dan weer moeilijk.’
‘Goed,’ zeg ik. En ik denk bij mezelf: ‘Mooi. Dan zit ik hier niet voor niks.’
Hij laat schermen zien met ingescande bonnetjes, jaaromzetten en btw. Blijkbaar kan alles online. Alleen nemen zijn collega’s hier vaak de tijd niet voor. Of ze willen niet automatiseren. Ook dat komt vaak voor, volgens E. Door alle automatisering draait hij een goede omzet. Hij legt mij uit hoe dit ook voor collega’s binnen handbereik is. Terwijl hij vertelt, schrijf ik en stel ik vragen.
Wat E. van mij verwacht voor zijn online presentatie
Hij wil dat:
- ik structuur aanbreng
- ik hem help zijn punt te maken
- zijn verhaal interactief is.
Mijn 5 tips voor een online presentatie
Ik maak nu zijn powerpoint en ik kan je aanraden:
- Gebruik veel beeld in een slide. Gebruik alleen kernwoorden en sla lidwoorden (de, het, een) over.
- Maak je presentatie interactief door op een strategische plek een vraag te stellen aan je publiek. Bijvoorbeeld om zijn publiek op te warmen, vraag E iets als: wat betekent automatiseren voor jou?
- Geef aan op welke manier je een antwoord verwacht. In de chat of direct op camera.
- Gebruik een prikkelende stelling voor je begint met de theorie. Bijvoorbeeld: automatiseren kun je leren.
- Indien mogelijk: zet deelnemers kort in groepjes in break-outrooms voor overleg. Dat doe je op het moment van een brandende kwestie. In het geval van E. is dat bijvoorbeeld: waarom automatiseer je weinig?
Meer lezen over online trainen? Lees mijn andere blog over online training geven:
Heb je aanvullingen over online presentaties? Of wil je dat ik je help om er een in elkaar te zetten? Ik hoor het heel graag!