Datum

3 verhalen die zakelijk bloggers helpen makkelijker blogs te schrijven

schrijven_verhalenWaarom heeft iedereen schrijfvrees? Sommigen hebben zelfs briefjes hangen met daarop: het is GOED wat je blogt. Omdat schrijfvrees net zo hardnekkig is als hoogtevrees.

Schrijven is omringd met verhalen. Verhalen over talent, vaardigheid en inspiratie. Er zijn best wat broodjes aap. Daarom haal ik de angel uit een paar broodje aap-verhalen over schrijven. Zodat jij aan de overkant kunt schrijven of bloggen!

Verhaal 1 Schrijven heb ik al geleerd, net als lopen

Oké een ding in deze vergelijking klopt: schrijven en lopen zijn aangeleerde vaardigheden. Voet voor voet, de ene voet voor de andere. Iedereen waggelde ooit als een eend en kan het nu gewoon: lopen. Net als letters aaneenrijgen en er woorden en daarna zinnen van maken.

Maar in schrijven kun je verbeteren, anders dan met lopen. Het is meer als hardlopen. Om harder te lopen, leun je voorover en tikken je voeten een sneller ritme dan ze normaal zouden doen. De techniek kun je verbeteren. En dat geldt ook voor je schrijftechniek.

schrijfvrees | fabels over schrijvenVerhaal 2 Schrijftalent is aangeboren

Deze zin ken je misschien: “Woorden en zinnen komen bij de gelukkige schrijvers zomaar aanvliegen als zoete vogels in een bloesemtuin.”

Aanvliegen, ja hoor. Onzin! Schrijven is zeker te leren. Taal is muzikaal, met een sterk ritme en de een heeft daar sneller gevoel voor dan de ander. Hardop lezen en luisteren doen wonderen.

Daarbij komt dat je met een goed geschreven stuk structuur geeft aan je lezer. En dat is heel wat anders dan gewoon woorden op papier kotsen, zoals sommigen gewend zijn. Denk dus aan je lezer.

Verhaal 3 Schrijven is inspiratie

Zijn we bij mijn stokpaardje. Je kent vast dat moment waarop ideeën zich ineens met elkaar verbinden en je een inzicht hebt. Vroeger zeiden de mensen dat God de hand stuurde van de schrijver, tegenwoordig heet dat inspiratie.

Maar dit inzicht, deze krachtige vonk, ontstaat pas na hard werken en opzoeken en denken en voorbereiden. En schrijven is hard werken. En je vervolgens vervelen.

Uit pure verveling ontstaan de mooiste ideeën. Dus: leg je smartphone weg, zet ringtones en het internet uit. Ga de natuur in en kijk rond. Of ga op de bank liggen en start met vervelen. Merk dat je tot rust komt. Eindelijk kunnen je hersenen weer verrassende verbindingen leggen.

Dit waren de 3 schrijfverhalen..

Dit waren de 3 verhalen rondom schrijven. Hopelijk ben je nu klaar om je eigen volgende blogpost te schrijven. Of je volgende webtekst. Hopelijk zit je al een beetje in de juiste mindset. Voel je je nog licht onzeker over schrijven, lees dan mijn e-book: fluitend bloggen. In 7 stappen in de juiste schrijfmindset.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen