Datum

3 geweldige vrouwelijke schrijvers

Nu is de tijd om te lezen. Dit blog wilde ik al tijden schrijven en nu komt het er eindelijk van. Een klein voordeel van deze vreemde periode. Ik hoop dat je de rust kunt vinden om te lezen, want er zijn veel  redenen voor. Van lezen word je slimmer, want je vergroot je kennis en je woordenschat. Je maakt je eigen leven rijker met ervaringen. Ook is het goed voor de BV Nederland, want mensen kunnen zich beter inleven als ze lezen. Graag deel ik 3 geweldige vrouwelijke schrijvers met je.

Manon Uphoff

Geen woord te veel bij de Utrechtse Manon. Begeerte boek Manon Uphoff vrouwelijke schrijverZelf zei ze ooit in een interview dat ze dat doet uit respect voor haar lezer. Liever acht versies van haar boek dan één. Zo kun je als schrijver het beste maken voor je lezer. Dit heb ik altijd onthouden en het is mijn guideline als ik zelf schrijf.

Haar verhalen, zoals in de bundel Begeerte zijn zeer de moeite. Maar wat voor veel Nederlanders geldt, geldt ook voor mij. Ik lees liever romans dan verhalen. En dus staat voor deze 3 weken op mijn to do-lijst het boek waar ze nu internationaal mee doorbreekt.

Vallen is als vliegen is het boek over haar jeugd, het verhaal over incest dat ze jarenlang stilhield. Uit respect voor het volksgezin waar ze uit komt. Manon, ik verheug mij erop, omdat ik hou van je schrijfstijl en van romans.

Carolien Spaans

Carolien is van dezelfde school als Manon.Doet sneeuw pijn Carolien Spaans geweldige vrouwelijke schrijvers Geen woord te veel. Haar stukken in de Volkskrant lees ik graag. Toen haar man verongelukte, kreeg ik het mee, omdat haar beste vriendin dit beschreef in haar column.

Eerst wilde ik haar boek hierover vermijden. Maar ik ben blij dat ik het las. Haar kale manier van schrijven – die al begon bij Bordewijk en Elsschot en die nieuwe zakelijkheid heet – heeft grote effecten. Haar boek is een ode aan de liefde, aan het leven. Juist haar kale taal raakt mij.

Begin april zou ik naar een toneelstuk gaan. Mede-VK-lezer en medeneerlandicus I had kaartjes gekocht. Helaas gaat dit niet door. Maar gelukkig las ik het boek, want boeken blijven en de woorden Doet sneeuw pijn zullen mij vergezellen.

Deze column van Eva Hoeke gaat over het verlies van de man van haar vriendin Carolien.

Hier vind je het boek Doet sneeuw pijn.

Elif Shafak

Een half jaar geleden gaf ik training bij de ministeries. Liefde kent veertig regels Elif Shafak geweldige vrouwelijke schrijersDaar kwam ik een Turkse tegen met wie het klikte. Ze was filmmaker geweest, voor ze in het Haagse kwam. Een creatieveling die koos voor zekerheid en gezin.

Ik vroeg haar leestips uit Turkije. Ze kwam met Elif Shafak. De titel van haar bekendste boek is Liefde kent veertig regels. Dat zette mij op het verkeerde been, want ik kreeg er een boeketreeksgevoel bij. Maar mijn vertrouwen in mijn cursist overheerste.

Gelukkig. Als een sneltrein ging ik door het boek. Elifs manier van schrijven is bloemrijk. Heel anders dan Carolien en Manon. Eerder vergelijkbaar met Kader Abdolah. Het ene verhaal roept het andere op. Je springt van associatie naar associatie en dat maakt het verhaal een belevenis.

Toch heeft Shafak voldoende structuur aangebracht in deze associaties. Verhalen zijn speels en intelligent in elkaar geweven. Een zoektocht vroeger naar een dansende Derwisj en een zoektocht nu naar de liefde, gaan samen op.

Hier vind je het boek Liefde kent veertig regels.

Kobo Plus voor grote lezers

Spaans en Shafak las ik via Kobo Plus, het Netflix voor boeken. Voor mij een uitvinding, zeker als je het zoals ik deelt met 4 anderen. Dan betaal je maar 2 euro per maand en je kunt eindeloos doorlezen, want je hebt 16 boeken in totaal.

Beide boeken gaf ik een recensie van 5 sterren op Bol.com. Iets wat ik nooit doe, eigenlijk. En ja, ik zag zojuist dat Uphoffs boek ook via Kobo Plus te lezen is. Jongens, ik ben klaar met vertellen over drie geweldige vrouwelijke schrijvers en Kobo Plus. Ik weet wel wat ik nu doe!

Heb jij nog tips voor mij?

vrouwelijke schrijvers lezen

Bron foto: unsplash.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen