Datum

Vakantiekaartje schrijven

Vakantietijd bhoe schrijf ik een vakantiekaartjereekt aan. Het is zo fijn om een zonnig land in de brievenbus te krijgen!

Vele kaartjes gaan naar mijn ouders of gingen richting opa en oma in Landgraaf en later Doorn en opa in Utrecht. Ze vonden ze altijd gezellig. Schrijf jij er nog weleens één?

Of weet je niet goed wat je op moet schrijven?

Hoe schrijf ik een vakantiekaartje?

Ik ga zitten en schrijf ik op wat ik om mij heen hoor en zie. Leuker dan kale feiten als temperatuur, locatie en het reisgezelschap. Die komen bij mij ook wel ter sprake soms, maar later pas. Ik zal een voorbeeld geven.

Een vakantiekaartje van mijn werkplek

Lieve lezer,

in mijn werkomgeving zie ik ronde stenen bogen, witgekleurd. Tegen de muur achterin staat een houten piano met ijzeren kaarsenhouders. Hij zal wel oud zijn.

De piano staat in groen licht dat de wand beschijnt. Het overige licht is geel of wit en in de zijbeukjes, tussen de bogen in, hangen posters met bijzondere lettertypes.

Ik hoor weinig. Af en toe verschuift er een stoel of beklikt iemand een muis. Mensen zitten aan lange tafels te werken. Ze zijn zelfstandigen net als ik. In totaal zijn we met zijn negenen in deze werfkelder.

Tot snel! groeten van Anneke

Show don’t tell

Wat ik op mijn vakantiekaartjes toepas, is show don’t tell. Show don’t tell is de basisregel van het Creatief Schrijven. Met Show don’t tell laat je blijken wat er aan de hand is uit handelingen of gesprekken in plaats van dat je het letterlijk opschrijft.

Dit werkt voor personages in het Creatief Schrijven, maar ook voor zakelijke tekst. De manier waarop iemand erbij zit tijdens een interview is veelzeggend en die schrijf ik op. Voorbeelden werken beter dan abstracte termen, omdat ze binnenkomen bij je lezer. Allemaal show don’t tell.

Het mooiste kaartje: geen vakantiekaartje

Het mooiste kaartje op dit moment moet nog arriveren. Ik heb hem al in het echt gezien, dat wel: mijn kersverse neefje. Ik ben voor het eerst tante geworden: mijn broer heeft een zoon gekregen op 4 mei.

Op 5 mei heb ik hem bewonderd en ik kijk nu elke dag in de nieuwe whatsappgroep babytalk en in mijn brievenbus.

Heb jij een mooiste kaartje? Van wie en waarom?

Foto van Jetske19.

[profiel-anneke]

1 gedachte over “Vakantiekaartje schrijven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen