Datum

5 types in mijn training (herken je ze?)

types_in_trainingTot mijn grote genoegen loopt Puntann uitstekend. Dit is een geweldig jaar met fijne ervaringen en mooie cijfers! En een paar hele leuke tekstprojecten, nu aan het eind van het jaar!

Verder lopen oude trainingen door zoals creatief schrijven en blogtrainingen. Ook heb ik mij gestort op nieuwe trainingen. Via Schouten & Nelissen ben ik aardig aan het werk gezet met ongeveer 5 verschillende trainingen. Dat gaat van snellezen tot beleidsadviezen en rapporten schrijven tot mindmappen. Kortom: ik train veel.

Graag onderscheid ik een paar typen deelnemers aan mijn trainingen. Let op: ik overdrijf altijd. Deze personages zijn niet per se echt, ze zijn ontleend aan de werkelijkheid.

De Afnemer

Hij zit achterin of in een hoek met serieuze, bijna ongeïnteresseerde blik. ‘Wat kan ik halen?’ staat op het gezicht. Zij of hij vraagt altijd om meer, nee niet uit enthousiasme, maar uit kille berekening. Om de zoveel tijd kijkt deze persoon op het horloge om te checken of zijn tijd wel goed besteed is. De afnemer praat alleen met interessante mensen.

De Worstelaar

Gekwelde blik. De ogen schieten door de ruimte en hij frummelt aan pen of lichaamsdeel. Een tikkend geluid klinkt om hem heen, geproduceerd door eigen arm of been. Altijd heeft hij angsten dat hij het verkeerd doet en hij weet niks zeker in het leven. Kijkt deze persoon je eens daadwerkelijk aan, dan ben je als aan de grond genageld en wist je niet dat iemand het zo zwaar kon hebben. Hij worstelt maar komt eigenlijk nooit boven.

De Criticaster

Met priemende ogen kijkt deze persoon de wereld in. De wereld die nooit goed is en die anders moet dan hij is. Verandering is iets goeds en het is altijd nodig, ook van mensen, zeker van mensen. Hij is slim en kan uitstekend delibereren of adviseren en maar is een veelgehoord woord uit de mond van deze Criticaster. Zijn gevoel zit achter slot en grendel.

De Fundamentalist

Deze persoon heeft een mening. De omgeving waarin hij zich bevindt en ook het type training maakt niet uit, op enig moment is het onverwijld tijd voor de mening. Deze mening is dwingend, spijkerhard en rücksichtlos. De Fundamentalist weet hoe de wereld in elkaar zit en plaatst daardoor de juiste hokjes. Los van zijn mening is het over het algemeen een vriendelijk mens.

Het blije ei

Deze persoon zit hoog in de energie en vindt alles een ontdekking, een AHA-erlebnis of een vondst. Hele ruimtes kan hij vullen met zijn blijheid. Heb je er 6 van in een training, dan wil je weleens uit de zevende hemel stappen. Met je poten de klei in. Heb je er een of twee in je groep zitten, dan is het blije ei een grote zegen. Zeker als de rest van de groep bestaat uit bovenstaande types. Zijn blijheid is besmettelijk.

Herken je types of heb je je eigen favoriet? Het fijne na zo’n training is: mensen gaan altijd weer terug naar hun eigen zelf.

photo credit: Whiskeygonebad via photopin cc

[profiel-anneke]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen