Datum

Stephen King Over Leven en Schrijven

Boek Over Leven en Schrijven van Stephen KingHet boek van Stephen King leest als een roman. Met de vele afwijzingen van zijn verhalen, de eerste personal notes van uitgevers, de ontmoeting met zijn vrouw, een ernstig ongeluk en veel drank.

Zijn levensverhaal beschrijft King grotendeels in het eerste deel van zijn boek. In het tweede deel vertelt hij over het schrijfproces. Als hij een boek schrijft, gaat hij uit van een opvallende situatie vaak afkomstig uit zijn eigen leven. Deze situatie gaat zich vanzelf ontwikkelen, is zijn visie, en hij verzint dus geen plot.

Schrijfproces

Allereerst schrijft King met dichte deur. Hij is alleen met zijn personages en in zijn hoofd schrijft hij voor de ideale lezer. Zoals iedereen een ideale lezer moet hebben, meestal je geliefde. Die je meer of minder goed kent en van wie je kunt inschatten of hij of zij het leuk vindt wat je schrijft.

Als het verhaal af is, laat hij het een tijd liggen. Dan leest hij het nog eens door, verwijdert alles wat niets te maken heeft met het plot en opent de deur. Hij legt het verhaal allereerst voor aan zijn ideale lezer, zijn vrouw Tabby. Die in het echt veel kritischer is dan in zijn hoofd in de vorige fase.

King heeft een mening over taal en zegt onder andere:

  • ‘ik haat en wantrouw voornaamwoorden, want ze zijn allemaal net zo glad en glibberig als een letselschade-advocaat.
  • ik geloof dat de weg naar de hel geplaveid is met bijwoorden [..] het zijn net paardenbloemen.
  • Als je geen tijd hebt om te lezen, heb je geen tijd om te schrijven.
  • De schrijver die passieve werkwoordsvormen gebruikt (..) spreekt met de stem van kleine jongens met schoenpoetssnorren en kleine meisjes die op mama’s hoge hakken rondstappen.
  • De schrijver die passieve werkwoordsvormen gebruikt, geeft meestal uiting aan zijn angst om niet serieus te worden genomen.
  • Het bijwoord is niet je vriend.’

Wil je zelf schrijven en praten over schrijven? Kijk dan bij mijn schrijftrainingen die ofwel open inschrijving zijn ofwel incompany. Ze zijn gericht op online schrijven, omdat de uitdaging dan nog groter is om aandacht vast te houden.

Ik vond dit echt een topboek. Normaal houd ik niet zo van het genre waar King in schrijft, ik hou vooral van realistische boeken. Heb jij nog leestips voor mij?

5 gedachten over “Stephen King Over Leven en Schrijven”

  1. Ha Anneke, wat geinig: ik houd meestal ook niet zo van Stephen King. Maar zijn boek 22-11-1963 vond ik echt fantastisch. Tijdreizen naar het moment van de moord op Kennedy, en dat freaky concept dan heel realistisch uitgewerkt…

    1. Hee Liesbeth, wat een leuke tip! The green mile heb ik wel gelezen. Ik hou ook vooral van realistische boeken. Ga ik me misschien weleens in storten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen