Schrijftraining

voor bedrijven waar gemotiveerde specialisten werken

Ervaren jouw medewerkers schrijven als een groot probleem?

Je medewerkers zijn onzeker over schrijven. Ze vinden het moeilijk. Schrijftraining kan een oplossing zijn als:schrijftraining beter leren schrijven

 • Ze vinden dat schrijven veel tijd kost
 • Voor hen onbekend is hoe ze schrijven slim kunnen aanpakken
 • Ze hun lezer onvoldoende voor ogen hebben
 • Ze onvoldoende een structuur kunnen neerzetten

Kortom: moet jij de teksten van je medewerkers meerdere keren lezen? En is de boodschap nog steeds onduidelijk? Dan is het waarschijnlijk dat jouw medewerkers schrijven onhandig aanpakken.

Zo makkelijk is het als je medewerkers betere teksten leren schrijven!

Het lijkt op dit moment misschien een droom: je hoeft een tekst maar een keer te lezen. En het fijne is dat je ook nog direct snapt wat je medewerker bedoelt. We dromen verder. Projecten lopen soepeler, doordat communicatie verbetert. Notulen en mails geven nu echt aan bij wie de acties terechtkomen. Het komt NIET meer voor dat je een boodschap mist, omdat die ergens onderaan in een hoekje staat.

Schrijven is net als schilderen: iedereen kan beter leren schrijven

Iedereen kan beter leren schrijven. Het is net als met schilderen. Rembrandt of Mulisch worden je medewerkers waarschijnlijk niet. En dat is ook onnodig. Maar ze kunnen wel sterk verbeteren. Net als Annie M.G. Schmidt, die een 3 had op haar rapport voor Nederlands.En zie waar ze gekomen is, met tientallen kinderboeken op haar naam!

Je kent vast wel Iedereen kan schilderen van Ravensburger. Het principe is hetzelfde voor schrijven. Met de juiste tools kan iedereen beter leren schrijven: de nummertjes en de hokjes invullen. Je medewerkers krijgen hokjes. Op de verschillende schrijfniveaus: ze leren een opbouw van een complete tekst en ze leren mooie zinnen maken. Op verzoek vaart zelfs ’t ex-kofschip langs. Voor de d’s en t’s.

In 100% van de gevallen kunnen je medewerkers bij mij terecht. Het resultaat van een schrijftraining:

 • Jouw geliefde medewerkers schrijven tekst die je met één keer lezen begrijpt!

Maar Puntann, waarom lukt het jou wel om mijn medewerkers beter te leren schrijven?

Ik begrijp je frustratie en ik denk dat je alles gedaan hebt wat in je macht ligt. Het lukt me omdat ik heel veel ervaring heb met schrijven. Ik ken de tips, de trucs, de verschillende vormen en de handigheidjes. Verder ben ik didactisch goed onderlegd. Iedereen heeft iets anders nodig om beter te leren schrijven en ik spreek met elke deelnemer een andere taal. De een heeft time management tools nodig, de ander structuur, de ander zelfvertrouwen. In teams stimuleer ik vooral ook samenwerking, want schrijven is complex en daar kun je elkaar alleen maar in versterken.

Specialist Ouderengeneeskunde Anne over mijn eendaagse schrijftraining in Utrecht

“Ik schrijf al langer en het is eigenlijk nooit bij me opgekomen om hulp te vragen. Maar na de training van Anneke kan ik de aandacht in mijn stukken veel beter vasthouden. De schrijftips kan ik gelijk toepassen. Alles heeft direct nut en resultaat. Ik merk zelf ook dat het betere stukken zijn en dat ik na de training bewust nadenk over mijn publiek. ‘What makes them tick’ komt nog vaak bij me op. Heel bewust inleven in de ander is echt belangrijk. Ook de praktische tips voor pakkende titels vond ik fijn. ‘5 manieren om…’ Zodat de ander gelijk weet wat hij aan je tekst heeft. Zo’n blik van buitenaf kan heel erg helpen om te verbeteren.”

Schrijftraining is gedragsverandering. Hoe zit dat?

Beter leren schrijven is je gedrag veranderen. Voor iemand die eerder nooit vragen stelde over de schrijfopdracht die hij van zijn baas ontving, verandert de wereld. Voor iemand anders die nooit opschreef wie wat doet, maar bij wie alles in zijn teksten wordt gedaan, veranderen zijn nieuwe inzichten de melkweg. De laatste persoon dacht alleen vanuit zichzelf en stortte gewoon zijn eigen gedachten op papier. Die persoon weet nu heel goed wie zijn lezer is en houdt rekening met die lezer. Voor hem verandert het universum.

Dat betekent dat deze drie deelnemers moeten blijven oefenen. Anders beklijven hun nieuwe inzichten over schrijven niet. Het liefst bied ik dan ook drie schrijftrainingen aan met daartussen een maand tijd. Anders schrijven is ander gedrag aanleren. En gedrag veranderen duurt een aantal maanden en vanuit mijn ervaringen bij Schouten & Nelissen vind ik dit een goed getal. Sinds 2012 ben ik vaste freelance schrijftrainer: we hanteren drie trainingsdagen met een maand ertussen. Op dag 1 is alles nieuw, op dag 2 vallen er al diepere kwartjes en op dag 3 hebben deelnemers de veranderingen geïnternaliseerd in hun wereld of universum 😉logo schouten en nelissen

Wat zijn de resultaten van Puntann schrijftraining?

Tadaaaaa, dit zijn de resultaten van mijn schrijftraining:

 • Schrijven is makkelijk in te plannen en kost minder tijd
 • Je medewerkers weten hoe ze het moeten aanpakken en zijn zelfverzekerd over schrijven
 • Ze denken altijd na over hun lezer
 • Ze zetten direct een heldere structuur neer
 • Kortom: teksten zijn helder! Met één keer lezen begrijp jij de tekst van je medewerkers.

Kom in actie! Beter schrijven is een snelle stap naar uitstekende communicatie

Neem contact met me op voor een adviesgesprek, overleg of vraag meteen een training aan. Mail of bel met Anneke Laverman op post@puntann.nl of 06-18330056

De resultaten van een schrijftraining van Puntann

Wat krijgt jouw team als je een meerdaagse schrijftraining afneemt?

 • Veel opdrachten, veel werken aan eigen teksten
 • Een hele scherpe en enthousiaste blik op tekst en op online
 • Wervend schrijven
 • Theorie in overvloed (indien gewenst)
 • Een reader op maat met veel voorbeeldtekst.schrijftrainer Anneke Utrecht

Kom in actie! Beter schrijven is een snelle stap naar uitstekende communicatie

Neem contact met me op voor een adviesgesprek, overleg of vraag meteen een training aan. Mail of bel met Anneke Laverman op post@puntann.nl of 06-18330056

Veelgestelde vragen

Maar Anneke, wie ben jij dan eigenlijk dat je schrijftrainingen aanbiedt?

In 2003 studeerde ik af met de scriptie Er staat een paard in de gang. Dat was een onderzoek naar de verwerving van het woordje er door kinderen. Ik ben drs, neerlandicus en taalkundige. Oh en in 2007 haalde ik mijn diploma als docent. Verder gaf ik 6 jaar trainingen creatief schrijven aan studenten en ben ik sinds 2012 vaste freelance trainer voor Schouten & Nelissen. Ongeveer een derde van mijn inkomen komt daar jaarlijks vandaan.

Is het iets voor ons? We zijn maar met zijn vijven.

Leuk! Ik ben dol op kleine groepen. Als jullie gemotiveerd zijn, komt alles goed.

Wat voor materialen gebruik je?

Ik adviseer om in elk geval één boek te kopen. Dat boek richt zich op zinsconstructies en het is een bijzonder prettig naslagwerk. Je legt het op je bureau en gebruikt het in de laatste fase van het schrijven. Een boek dat gaat over de opbouw van teksten adviseer ik ook, maar ik kan dit ook verwerken in mijn reader. Ik kom sowieso met een reader op maat.

Wie zijn je opdrachtgevers?

Onderaan vind je een lijstje van opdrachtgevers van schrijftrainingen via Puntann. Maar je kunt er wel van uitgaan dat ik allerlei bedrijven van binnen zie. Het leukst vind ik specialisten, mensen die helemaal wild zijn van hun vak. Dus ben je een specialist? Bel me!

Hoe bouw je je trainingen op?

We bedenken samen een programma. Onderstaande trainingen kunnen programmablokken zijn in de schrijftraining.

Neem contact op voor een schrijftraining op maat.

Opdrachtgevers voor Schrijftrainingen

Opdrachtgever Logo
Allerlei schrijftrainingen sinds 2012 logo schouten en nelissen
Training schrijven voor het web  Bestuursacademie
Gastlessen Schrijven voor het web (studenten) Logo Hogeschool Utrecht - Journalistiek
Trainingen Bloggen voor het Leiden Law Blog Logo Universiteit Leiden
Cursus Creatief Schrijven en Verhaal Schrijven voor studenten 2010-2016 Schrijftraining Universiteit Utrecht
Training Schrijf een effectieve Nieuwsbrief & Schrijven voor het web (Medewerkers Communicatie Schrijftraining Universiteit Utrecht
Effectief Schrijven voor Facebook en Twitter (Medewerkers Communicatie) Schrijftraining Universiteit Utrecht

Neem contact op voor een schrijftraining op maat.