Datum

Twee manieren om slimmere teksten te schrijven (doe het vanuit je hoofd of je lijf)

De dichter Rodaan Al Galidi zei ooit: “Nederland is een bedrijf.” Hij heeft gelijk. Mensen bedenken iets, geven argumenten en beslissen. Alles gebeurt in het hoofd. Maar gelukkig is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor soft skills. Ook nuttig voor schrijven.

We denken na over vragen als: wie ben ik, hoe gedraag ik mij en hoe kan ik mijn gedrag veranderen voor meer resultaat? En dit is niet alleen belangrijk voor ons land, het is ook belangrijk voor beter schrijven. Want slimmer schrijven is een verandering in gedrag.

Schrijf jij vage taal of concrete taal?

schrijvenWe starten vanuit het hoofd. Met een eerste manier waarop je je gedrag kunt veranderen. Als je gewend bent om vage taal te gebruiken, dan is duidelijke taal heel lastig. Het is een verandering in gedrag. Je doet het al jaren zo en het voelt voor jou natuurlijk aan. Oftewel: je bent gewend aan je eigen vage taal. En misschien ook wel aan de vage taal van jouw organisatie.

Een voorbeeld. Vage taal is iets als we vliegen het project handig aan, zodat we binnen de juiste scope piketpaaltjes kunnen slaan met passende benchmarks voor de deelprojecten. Snap jij het? Het zou me verbazen. Komt het je bekend voor? Let dan heel goed op!

Graag maak ik van deze zin heldere taal. Dat kan ik niet vanaf papier. Dus vraag ik de schrijver van deze zin wat er aan de hand is. Samen komen we uiteindelijk tot iets als: het project bestaat uit drie deelprojecten. Het is belangrijk dat we de randvoorwaarden goed afstemmen, zodat de deelprojecten perfect op elkaar aansluiten.

Twee stappen om concrete taal te schrijven

Laten we een strategie destilleren uit de voorgaande zin met concrete taal.

Stap 1 Wat is de situatie? Antwoord: het project bestaat uit drie deelprojecten.

Stap 2 Waar kan het concreter? Antwoord: aanvliegen, scope, piketpaaltjes en benchmarks kunnen concreter.

Voor mijn deelnemers aan schrijftrainingen is dit vaak een echte eye-opener. Hij of zij heeft het nooit anders geleerd en ziet nu hoe het anders kan.

Beter schrijven: motivatie is de helft van je succes

Maar er is meer te doen aan je eigen schrijfgedrag. Want als je schrijven lastig vindt, dan zit dat ook in je lijf. Ik zie je al zitten. Je baas heeft je de opdracht gegeven om een tekst schrijven. Je hangt krachteloos achter je bureau met je lijf als een soort propje in je stoel. Ik zie dat je ongemotiveerd bent en op die manier wordt je schrijfproces vanzelf een drama.

Ook dit is gedrag dat je kunt veranderen. De helft van je succes is namelijk je motivatie. Dat geldt voor alles en dat geldt zeker ook voor schrijven. En je kunt je eigen motivatie op meerdere manieren beïnvloeden.

We beginnen met die beïnvloeding vanuit het hoofd. Bedenk dat je Stephen King bent en dat je precies weet hoe het moet, schrijven. Of haal je innerlijke Obama naar buiten: je hebt macht. Voel die macht door je heen stromen. Ik hoop dat je het verschil al voelt in je lijf.

Power to the writers!

schrijvenJe vanuit je hoofd iets voorstellen en dan je lijf meenemen, werkt niet voor iedereen. Andersom werkt het wel voor iedereen. Dus draaien we het om en beginnen we vanuit ons lijf. Psychologe Amy Cuddy deed hier onderzoek naar. Een lichaamshouding waarin je veel macht en kracht uitstraalt, noemt zij een power pose.

Cuddy onderzocht deze power poses en zette ze in voor sollicitaties. 2 minuten in een power pose of een gewone houding? Van de groep sollicitanten in de power pose werden significant meer mensen aangenomen voor de baan.

Zelf gebruik ik deze power poses als ik acquisitie ga doen. Want daar zie ik weleens tegenop. Mijn ervaring is dat ik vanuit een power pose gewoon ga en geen enkele last heb van twijfels of onzekerheid. Ik denk niet na, maar ik doe het gewoon. En dat is wat jij wilt met schrijven. Bekijk dit filmpje met power poses en ga daarna lekker schrijven! (5 minuten)

https://youtu.be/zmR2A9TnIso

Eerste foto van Seth Doyle op Unsplash.

Tweede foto van Ambreen Hasan op Unsplash.

Neem contact met me op voor 1-op-1 schrijfcoaching of incompany schrijftraining.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen