Schrijftraining

Leer zo schrijven dat de boodschap helder is. In één keer. 

schrijftraining beter leren schrijvenJe kunt bij mij een trainingstraject afnemen, liefst van 3 dagen met een maand ertussen. Dan is de kennis van de deelnemers verankerd en weet je zeker dat ze de kennis blijven toepassen. Anders schrijven is je gedrag veranderen en dat duurt 3 maanden ongeveer.

Eigenlijk heet ik Anneke ‘flexibel’ Laverman. Daarmee bedoel ik in dit geval dat ik mij graag aanpas aan de wensen van mijn opdrachtgever. Kies zelf uit onderstaande onderdelen wat jouw afdeling nodig heeft en stel alvast je persoonlijke bedrijfspakket samen. Of ga met mij in gesprek, dan komen we er samen achter. De basis ontvang je sowieso in elke schrijftraining.

leer beter schrijven de basis

Tijdens een training ontvang je De basis van schrijven. Het helpt met je time-management

De basis van schrijven heeft drie belangrijke onderdelen.

 • je schrijfproces. Pak je het slim en efficiënt aan? Daar kijken we samen naar.
 • de structuur of opbouw van je tekst. Een ding is helder: piramideschrijven is gewenst. (Behalve bij een verkooptekst.) Dat betekent dat de kern bovenin staat en dat daarna de onderbouwing volgt. Hoeft jouw lezer tenminste niet te zoeken naar je boodschap.
 • je lezer. Wie is dat en hoe prikkel je diegene het meest?

Kies de module Schrijven voor online

schrijven onlineSchrijven voor het web kan gaan over twee soorten teksten:

 • blogs
 • commerciële webtekst

Waarom is schrijven online anders dan schrijven op papier?  Ik laat onderzoek zien met eyetrackers en de resultaten. Dus: hoe lezen wij een online tekst? Verder pakken we er voorbeelden bij van teksten. Je ziet vanzelf wat online het best werkt. En wat zijn de gevolgen voor de manier waarop je online tekst schrijft?

Kies de module Wetenschappelijke tekst schrijven

wetenschappelijk schrijven
Wil je een artikel publiceren in een tijdschrift, schrijf je een scriptie of wil je jezelf bij een breder publiek profileren? Met mijn analytische geest en mijn oog voor je publiek help ik je graag verder.

Eerder opdrachtgevers in de wetenschap:

 • een phd-studente die leesbare blogs wilde leren schrijven over change management. Ik keek later haar scriptie na.
 • een docente van de Fontys hogeschool. We schreven een artikel over levensbeschouwing en hoe dit perspectief psychologen kan helpen.

Kies de module Creatief schrijven met creatieve technieken

creatief schrijven
Je kunt de volgende onderdelen kiezen

 • storytelling en een goede verhaalopbouw
 • show don’t tell: beeldend schrijven als basis van creatief schrijven
 • interview
 • spanning in verhalen en schrijfstijl
 • karakters, dialoog & perspectief

Van 2010-2016 gaf ik vele cursussen creatief schrijven aan studenten. Dit was bij cultureel centrum Parnassos in Utrecht. De cursussen heb ik zelf ontwikkeld en ik heb ze met veel plezier gegeven.

Kies de module Pakkende koppen Schrijven

Pakkende koppen schrijven
Pakkende koppen schrijven kan een onderdeel zijn van mijn training. Het is natuurlijk superbelangrijk, want het is het eerste wat je lezer tegenkomt en op grond waarvan hij besluit of hij je tekst leest. Of niet.

Hier heb ik ook een online cursus voor ontwikkeld. In 4 delen.

Hoe geef jij training, Anneke?

Tom Bodewes, projectmanager van ICT-bedrijf Lumiad over 3daagse training

 

Ik zou jouw trainingstraject zeker aanbevelen. Als bedrijf vaar je wel bij goede communicatie. Jij hebt ervoor gezorgd dat de megoede schrijftraining in Utrecht voor ICTdewerkers van Lumiad bewust zijn dat ze met duidelijk taalgebruik meer kunnen bereiken. Nadenken over wie je tekst gaat lezen sprak mij erg aan en heeft ons erg geholpen. Wij schrijven, als techneuten, logische dingen op die wij begrijpen. De rest van de wereld denkt hier met enige regelmaat anders over. Het resultaat voor mezelf is dat ik meer plezier heb gekregen in het schrijven.

 

Studenten van cultureel centrum Parnassos over mijn creatieve cursussen:

[Goed vond ik] de sfeer, interactie, gezelligheid

 

Dokter Anne over mijn eendaagse schrijftraining in Utrecht

Ik schrijf al langer en het is eigenlijk nooit bij me opgekomen om hulp te vragen. Maar na de training van Anneke kan ik de aandacht in mijn stukken veel beter vasthouden. De schrijftips kan ik gelijk toepassen. Alles heeft direct nut en resultaat. Ik merk zelf ook dat het betere stukken zijn en dat ik na de training bewust nadenk over mijn publiek.

‘What makes them tick’ komt nog vaak bij me op. Heel bewust inleven in de ander is echt belangrijk. Ook de praktische tips voor pakkende titels vond ik fijn. ‘5 manieren om…’ Zodat de ander gelijk weet wat hij aan je tekst heeft. Zo’n blik van buitenaf kan heel erg helpen om te verbeteren.

Anneke, ik heb nog vragen over jouw aanpak (FAQs)

Maar Puntann, waarom lukt het jou wel om mij beter te leren schrijven?

Ik kan me inleven in jouw frustratie rondom schrijven en ik denk dat je alles gedaan hebt wat in je macht ligt. Het lukt me omdat ik heel veel ervaring heb met schrijven. Ik ken de tips, de trucs, de verschillende vormen en de handigheidjes. Verder ben ik didactisch goed onderlegd. Iedereen heeft iets anders nodig om beter te leren schrijven en ik spreek met elke deelnemer een andere taal. De een heeft time management tools nodig, de ander structuur, de ander zelfvertrouwen. In teams stimuleer ik vooral ook samenwerking, want schrijven is complex en daar kun je elkaar alleen maar in versterken.

Over mijn communicatie zei iemand in 2017

Tijdens een cursus voor persoonlijke ontwikkeling zei een medecursist tegen mij: “Het lijkt wel of je iedereen begrijpt, of je ieders taal spreekt.”

Schrijftraining is gedragsverandering. Hoe zit dat?

Beter leren schrijven is je gedrag veranderen. Voor iemand die eerder nooit vragen stelde over de schrijfopdracht die hij van zijn baas ontving, verandert de wereld. Voor iemand anders die nooit opschreef wie wat doet, maar bij wie alles in zijn teksten wordt gedaan, veranderen zijn nieuwe inzichten de melkweg. De laatste persoon dacht alleen vanuit zichzelf en stortte gewoon zijn eigen gedachten op papier. Die persoon weet nu heel goed wie zijn lezer is en houdt rekening met die lezer. Voor hem verandert het universum.

Dat betekent dat deze drie deelnemers moeten blijven oefenen. Anders beklijven hun nieuwe inzichten over schrijven niet. Het liefst bied ik dan ook drie schrijftrainingen aan met daartussen een maand tijd. Anders schrijven is ander gedrag aanleren. En gedrag veranderen duurt een aantal maanden en vanuit mijn ervaringen bij Schouten & Nelissen vind ik dit een goed getal. Sinds 2012 ben ik vaste freelance schrijftrainer: we hanteren drie trainingsdagen met een maand ertussen. Op dag 1 is alles nieuw, op dag 2 vallen er al diepere kwartjes en op dag 3 hebben deelnemers de veranderingen geïnternaliseerd.logo schouten en nelissen

Wat zijn de resultaten van Puntann schrijftraining?

Tadaaaaa, dit zijn de resultaten van mijn schrijftraining:

 • Schrijven is makkelijk in te plannen en kost minder tijd
 • Jij en je medewerkers weten hoe ze het moeten aanpakken en zijn zelfverzekerd over schrijven
 • Ze denken altijd na over hun lezer
 • Ze zetten direct een heldere structuur neer
 • Kortom: teksten zijn helder! Met één keer lezen begrijp jij de tekst van je medewerkers.schrijftrainer Anneke Utrecht

Kom in actie! Beter schrijven is een snelle stap naar uitstekende communicatie

Neem contact met me op voor een adviesgesprek, overleg of vraag meteen een training aan. Mail of bel met Anneke Laverman op post@puntann.nl of 06-18330056

Veelgestelde vragen

Maar Anneke, wie ben jij dan eigenlijk dat je schrijftrainingen aanbiedt?

In 2003 studeerde ik af met de scriptie Er staat een paard in de gang. Dat was een onderzoek naar de verwerving van het woordje er door kinderen. Ik ben drs, neerlandicus en taalkundige. Oh en in 2007 haalde ik mijn diploma als docent. Verder gaf ik 6 jaar trainingen creatief schrijven aan studenten en ben ik sinds 2012 vaste freelance trainer voor Schouten & Nelissen. Ongeveer een derde van mijn inkomen komt daar jaarlijks vandaan.

Is het iets voor ons? We zijn maar met zijn vijven.

Leuk! Ik ben dol op kleine groepen. Als jullie gemotiveerd zijn, komt alles goed.

Wat voor materialen gebruik je?

Ik adviseer om in elk geval één boek te kopen. Dat boek richt zich op zinsconstructies en het is een bijzonder prettig naslagwerk. Je legt het op je bureau en gebruikt het in de laatste fase van het schrijven. Een boek dat gaat over de opbouw van teksten adviseer ik ook, maar ik kan dit ook verwerken in mijn reader. Ik kom sowieso met een reader op maat.

Wie zijn je opdrachtgevers?

Onderaan vind je een lijstje van opdrachtgevers van schrijftrainingen via Puntann. Maar je kunt er wel van uitgaan dat ik allerlei bedrijven van binnen zie. Het leukst vind ik specialisten, mensen die helemaal wild zijn van hun vak. Dus ben je een specialist? Bel me!

Neem contact op voor een schrijftraining op maat.

Opdrachtgevers voor Schrijftrainingen

Opdrachtgever Logo
Allerlei schrijftrainingen sinds 2012 logo schouten en nelissen
Training schrijven voor het web  Bestuursacademie
Gastlessen Schrijven voor het web (studenten) Logo Hogeschool Utrecht - Journalistiek
Trainingen Bloggen voor het Leiden Law Blog Logo Universiteit Leiden
Cursus Creatief Schrijven en Verhaal Schrijven voor studenten 2010-2016 Schrijftraining Universiteit Utrecht
Training Schrijf een effectieve Nieuwsbrief & Schrijven voor het web (Medewerkers Communicatie Schrijftraining Universiteit Utrecht
Effectief Schrijven voor Facebook en Twitter (Medewerkers Communicatie) Schrijftraining Universiteit Utrecht

Neem contact op voor een schrijftraining op maat.

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!