Datum

Taal op Valentijnsdag

Valentijnsdag door de ogen van een neerlandicus. Want dat ben ik 😉

Lieve Valentijn,valentijn tekst

Wil je nog wat wijn?

Wil je de mijne zijn?

Voor me ligt een lustoord. Met groene grazige weides, losse lange haren, een kleedje en een grote picknickmand. Valentijnsdag vraagt om romantische beelden en typische liefdestaal.

Liefdestaal is begonnen met de dichter Petrarca. Hij was degene die het aanbidden van de vrouw op de kaart zette. Dankjewel Petrarca! In de middeleeuwen (ongeveer 1350). De literaire stroming heet het petrarkisme en Petrarca beschrijft lippen als bloemblaadjes, ogen als spiegels van de ziel en hij aanbidt zijn muze Laura.

Tegenwoordig denken we bij dit soort beeldende taal aan knuffelrock en aan candle light. Vaak vinden we deze taal een cliché doordat het zo vaak is overgeschreven door andere dichters. Maar op Valentijnsdag mag het!

Dus haal die ogen als spiegels van je ziel tevoorschijn en kijk naar de lippen als rozeblaadjes van je geliefde.valentijn taalValentijnsdag

De dag van de heilige Valentijn

En over naar de ratio. De dag van de heilige Valentijn bestaat al eeuwen. Letterlijk. In 496 riep Paus Gelasius deze heilige dag uit. Over Sint Valentijn is verder niets bekend. Sommigen denken dat dit feest een Romeins vruchtbaarheidsfeest vervangt, Lupercalia. Dat klinkt logisch.

In de jaren ’90 waaide de commercie over uit Amerika. Ineens haalde zij het roze en rood in ons naar boven. Winkels vol kaarten en ballonnen, dat is voor mij Valentijn. En qua taal, ja, wat is Valentijnstaal? Toen ik jonger was, las ik weleens gedichten, ik schreef ze ook. Maar nu… ook ik ben stevig schermgebruiker. Net als jij, lieve lezer 😉

Pakkende verhalen in deze twee boeken

Gelukkig lees ik wel. Fictie. Dit jaar al 4 boeken. En dat hoop ik voort te zetten! Niks zo goed voor een gelukkige geest als verhalen lezen van en over anderen. Tips voor jou zijn: ons nieuwe literaire talent Ozcan Akyol. Hij schrijft hele mooie taal. Ik las Turis, het verhaal over zijn vader. En ik las over twee broers, van wie de een wel geestelijk gestoord is en de ander niet. Dat kan alleen maar leiden tot een worsteling. Prachtige dialogen en een indringend verhaal. Vergeef me van Wally Lamb.

Voor het Valentijnsgevoel wil ik dit prachtige nummer met je delen, uitgevoerd door Sting.

Met liefdevolle groet!

Anneke

2 gedachten over “Taal op Valentijnsdag”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen