Datum

5 redenen om slechte teksten te schrijven

schrijven slechte tekstOh lieve lezer, voor we toekomen aan de redenen wil ik het eerst met je hebben over slechte tekst. Want wat zijn er ongelooflijk veel varianten van slechte tekst!

Slechte teksten schrijven. Gaston, wat zijn de mogelijkheden? Welke vier slechte teksten zijn er?

Allereerst hebben we wollige tekst.

Dat is tekst waarin de boodschap onvindbaar is doordat er van alles omheen zit aan wol. De boodschap is als een piepklein kadootje dat is ingepakt in vele vele lagen letters. Schrijf je dit soort teksten of heb je een collega die dit doet? Geef hem of haar de tip die je onderaan dit blog vindt.

Ten tweede hebben we tekst die van niemand is.

In deze tekst is onduidelijk wie wat doet. Onduidelijk is wat er onder wiens verantwoordelijkheid valt. Gaat iemand iets doen op basis van deze tekst? De kans is klein. Schrijf je dit soort teksten? Dan is het voor jou belangrijk om te gaan werken aan je formuleringen, aan je zinnen. Je bent welkom!

Ten derde is er lange tekst.

Deze ellenlange teksten zou ik persoonlijk kunnen samenvatten in twee alinea’s. Deze tekst staat bol van de stokpaardjes en zijpaden. De tekst is als varen met een stuurman die de grote lijn niet ziet. De boot zwalkt van links naar rechts op het kanaal. Schrijf je dit soort teksten? Lees dan zeker mijn schrijftip onderaan!

Ten vierde hebben we de tekst zonder lijn.

De schrijver schiet alle kanten op. Hij heeft een onduidelijke lijn en maakt geen enkel punt goed af. Dat is rommelig. Ook nu is de schrijftip onderaan van groot belang. Als je tenminste betere teksten wilt schrijven. Want misschien is dat helemaal niet zo.

Ten vijfde is er de tekst zonder lay-out.

Inmiddels heb je een bepaalde gewenning in tekst. Waarschijnlijk realiseer je je dat niet, maar als je een tekst ziet met onprettige lay-out, dan weet je het direct. Je hoeft alleen maar te scannen. Een voorbeeld van slechte teksten. Mijn eerste workshop bloggen gaf ik aan deze club en ze hebben het niet goed opgevolgd. Daarmee zijn ze een geliefd voorbeeld: het leidenlawblog.

Vijf redenen om slechte teksten te schrijvenslechte tekst schrijven

Zo, die lijst is af. Dan de hamvraag. Waarom zou je slechte tekst willen schrijven? Daar kunnen hele goede redenen voor zijn. Ik zet er hieronder vijf neer. Wil je na die redenen toch nog een tip voor als je de vier typen slechte tekst te veel herkent? Lees dan verder onder de redenen voor mijn schrijftip.

Reden 1. Je wil liever mondeling overleg. Je houdt veel meer van praten. Met je baas, met je opdrachtgever of met je collega. Dus eigenlijk wil je helemaal niks schrijven. Je schrijft omdat het moet. En je wil gewoon mondeling communiceren. Er kleeft een risico aan, want degene die de slechte tekst leest, is niet per se blij met je tekst. En hopelijk voor jullie beiden is de relatie zo goed dat hij of zij niet met deuren gaat slaan of zulk gedrag vertoont. Ik hoop vooral dat je lezer jou ook liever mondeling spreekt.

Reden 2. Je bezorgt je lezer graag een uitdaging, een gratis goede puzzel. Je weet dat hij houdt van raadsels oplossen en zijn hersenen kraken. Je zegt ook tegen hem dat je een cryptische tekst hebt geschreven, speciaal voor hem. Je vermoedt dat hij daar gevoelig voor is. Ik hoop met je mee.

Reden 3. Je wil dat niemand je begrijpt. Eigenlijk heb je de puberteit nooit achter je gelaten, laten we daar nu maar eerlijk over zijn. Ik kan het zeer waarderen als mensen dit gewoon aangeven. Respect. Zullen we dan maar gewoon gezellig samen praten over mooie toekomsten en verre landen en bijzondere gewoontes van mensen? Die tekst leggen we wel in een la.

Reden 4. Ach, je schrijft toch over iets wat onbelangrijk is. Je schrijft vooral voor jezelf, om je gedachten te ordenen. En niet voor anderen. Je kunt tenslotte beter praten dan schrijven. Deze heb ik vaak gehoord, maar ik vraag me dan vooral af wat de rol is van je lezer.

Reden 5. Je moet op schrijfcoaching of -cursus. En voor mij is dit de enige geldige reden voor mensen om slechte tekst te schrijven. Oké vooruit, je kunt daar nog een ding tegenin brengen: je dagboek, want dat schrijf je voor jezelf. Maar, denk ik dan gelijk: ook in je dagboek wil je toch dat jij jezelf over 5 jaar nog snapt? Ik vrees dat we er niet omheen kunnen. De enige reden om slechte tekst te schrijven, is dat je niet weet hoe het beter kan.

Van slechte teksten naar betere tekst: éschrijven slechte tekstén tip

En daarom wil ik één tip geven voor betere tekst. Neem deze tip ter harte voor een betere tekst: neem je voorbereiding serieus. Bedenk voor je gaat schrijven wat je precies wil zeggen tegen je lezer, wat je boodschap is. Pas dan zet je de pen op papier of je vingers op de toetsen.

Heb je deze tip op zak en wil je er meer? Goed schrijven heeft alles te maken met je schrijfproces, waarvan de voorbereiding het eerste onderdeel is. Lees onderstaand blog als je meer wilt weten over dat schrijfproces. Beter schrijven is je schrijfproces slimmer aanpakken.

Effectief schrijven – 3 tips voor een slimme indeling van je schrijfproces

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen