Iedereen kent deze zin.
Bijna een cliché.
Maar het is zelfs een boek van ruim honderd pagina’s.
Dit boek is het eerste boek dat ik kreeg toegestuurd door de uitgeverij met het verzoek over dit boek te bloggen.
Met genoegen.
Opbouw Schrijven is schrappen
Het boek is opgebouwd van groot naar klein, van macro- naar microniveau. Overzichtelijk. Nodig, aangezien ongeoefende schrijvers vaak alleen op microniveau naar hun tekst kijken. Ze zien woorden en zinnen en duiken er direct op en in en gaan herformuleren. Voor hen is dat schrappen.
Maar schrappen is veel breder. Al in de start van je verhaal kun je bijvoorbeeld alle familie schrappen van het hoofdpersonage. Waarom? Omdat de familie afleidt. Veel hoofdpersonen van boeken zijn singles, precies daarom.
Een verhaal is de naar je hand gezette werkelijkheid. Iets wat ik mijn cursisten leer en wat schrijver Hans Hogenkamp goed uitlegt. En waarin alle geschrapte stukken nuttig zijn om je in te leven in je personages.
Is verhalen schrijven eigenlijk wel leuk?
Ik vraag me nog steeds af of verhalen schrijven echt leuk is als hobby. Laatst weer. Na mijn cursus verhaal schrijven zeiden mijn cursisten: ‘We vinden jou heel leuk, heel enthousiast, het ligt niet aan jou, maar dat verhalen schrijven.. het is zo moeilijk.’
Een verhaal schrijven is lastig. Hogenkamp drukt het goed uit: lezers willen zich slim voelen in plaats van dom. Wat je daar als schrijver voor moet doen, is weinig uitleggen – drijfveren, karaktereigenschappen, wat dan ook. En geen waardeoordelen geven. Het verhaal staat voorop.
Hogenkamp geeft heldere – soms ouderwets aandoende – voorbeelden. Voor een geoefend schrijver, zoals ikzelf, was dit boek een feest der benoeming. Bijna alles wist ik uit ondervinding. Het was onbenoemde kennis en hij heeft het in woorden gezet voor mij. Fijn, want nu kan ik het mijn cursisten beter overbrengen. Het voelde als thuiskomen.
Schrijven is schrappen: tijdswoorden
Nieuw voor mij was zijn fascinerende uitleg op woordniveau. Alle voegwoorden van tijd – nadat, terwijl, vervolgens – kun je weglaten. Een lezer snapt de tijdsvolgorde zonder die woorden ook wel. Een voorbeeld:
Nadat hij de deur uitliep, stond hij oog in oog met een merel.
Hij liep de deur uit en stond oog in oog met een merel.
Nadat of en? Je lezer snapt het toch wel en dat is waar. Liever en. Maar het is wennen: het gaat zo in tegen mijn dagelijks werk als online tekstschrijver. Je wilt niet weten hoe vaak ik het woord vervolgens gebruik. Ons beeldscherm schreeuwt om structuur, heel anders dan ons fictiehoofd.
Schrijven of schrappen: het boek voor jou?
Kortom: heb je al minimaal één keer een verhaal geschreven en wil je beter worden? Lees over verhaalopbouw of over schrappen op woordniveau in dit boek. Heb je nog nooit geprobeerd een verhaal te schrijven? Dan raad ik je dit boek af. Na lezing is de moed je in de schoenen gezakt.
Leestips, naast schrijven is schrappen
Voor beginnend schrijvers is er: Schrijven vanuit je hart. Met inspirerende oefeningen om te starten met schrijven.
Waar ik qua verhaalopbouw heel veel aan gehad heb, is (verrassend genoeg): Een bestseller schrijven voor dummies.
[profiel-anneke]
2 gedachten over “Schrijven is schrappen”
Is verhalen schrijven eigenlijk wel leuk? – door @puntann http://t.co/GieNPpZP2K
Schrijven is schrappen http://t.co/icthxtjyU6 via @puntann