Datum

prachtige teksten en verhalen in IJsland op het menu

Deze zomer was ik in IJsland met vakantie. Een land met heel weinig immigratie: soms proberen migranten er te gaan wonen, maar ze houden het vaak niet vol door de kou.

Dus is er een website, die op zondag heel druk wordt bezocht. Op die website kijken IJslanders of ze te direct verwant zijn of niet. Het meisje zoekt de jongen op die ze zaterdags tegenkwam. Het land heeft namelijk maar 317.000 inwoners, dat is evenveel als in de stad Utrecht. En het grootste deel woont ook nog in Reykjavík.

Ook in IJsland let ik op taal. Van het IJslands zelf hebben we weinig meegekregen, want iedereen spreekt uitstekend Engels. Maar wat een heerlijk Engels! Bekijk deze menukaarten, tevoren krijg je toch al water in je mond?

Kijk maar: teksten en verhalen in IJsland

teksten en verhalen in IJslandSaefinnur legende | teksten en verhalen in IJsland

Van de IJslanders gelooft 80% in elfen. Het ontstaansverhaal van elfen is als volgt. God kwam langs bij Eva en vroeg of hij haar kinderen mocht zien. Eva was haar kinderen net aan het wassen en ze zei: ‘Ja natuurlijk, kom maar kijken.’ Uit schaamte liet ze de ongewassen kinderen niet aan God zien. Hij vroeg haar of hij nu al haar kinderen gezien had en ze zei ja. Toen zei God: ‘Wat voor mij onzichtbaar is, zal voor iedereen onzichtbaar zijn.’ Zo ontstonden de elfen. Ze zijn onzichtbaar en worden alleen zichtbaar voor mensen als zij dat willen.

En dan deze twee hamburgers, oh, ze waren goddellijk!

teksten en verhalen in IJsland teksten en verhalen in IJsland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen