Datum

Jeugdwoorden op Twitter

‘Do you feel my heart beating? Do you understand?’ Degene die het lied Eternal Flame kan aanvullen, is waarschijnlijk tussen de 30 en 40 jaar oud net als ik. ‘Zeg me uw leeftijd en ik vertel u uw muzieksmaak,’ aldus Douwe Draaisma in de Volkskrant dit weekend.

Geldt dat nou ook voor jeugdwoorden? Vraag ik mij af. Ik ga het onderzoeken. En wel op snel medium Twitter. Het woord gers herinner ik mij levendig. Mieters wil ik opzoeken, vet, tof , cool  en gers.

Mieters is goed te vinden op twitter. Maar wel in een andere taal. Vele Duitsers gebruiken het woord. Iets met huren betekent het, kan ik mij vaag herinneren. Ook in het Nederlands vind ik tweets met mieters. Een vacature-retweet door een 30 of 40-er is mieters. En 8-bits is mieters, een paar keer. Zou mieters een nerd-woord zijn geworden?

Uit het woord mieters vloeit het woord jottem voort. Ze staan samen in dezelfde tweets. Jottem komt voor bij twitteraars met bijzondere tekens in hun naam en met lange haren – ik ben beland bij tieners. En een veertiger.

Engels

Voor mijn idee zijn jottem en mieters toch woorden van vóór mijn tijd. Cool is míjn woord. En als ik cool intyp, kom ik uit bij Engelstalige tweets. Cool is wereldwijd. Hetzelfde geldt voor het woord vet. Het komt veel voor in Engelstalige tweets. Maar het heeft wel een andere betekenis dan in het Nederlands. Honden en katten passeren de revue. We zijn bij de Engelse dierenarts.

Typisch Nederlands dan. Gaaf is van hier. Ik typ gaaf in in Twitter. Gaaf loopt door alle leeftijden. Femke Halsema, Wouke van Scherrenburg en Giel. Rare tekens, lange haren en frisse gezichten ontbreken. Die komen naar boven bij het woord tof. Als ik tof intyp, vult mijn twitterscherm zich met jonge gezichten. Tof staat in tweets door twitteraars met jongensdons en meisjeshartjes en xx-jes in hun namen.

En gers? Gers is een woord dat ik nooit meer hoor, maar gers is voor mij verbonden is met basisschool De Tweemaster. Gers is niet meer. Gers is tegenwoordig Gers Pardoel, de rapper.  Evolutie. Do you understand?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen