Datum

Hoe vind ik een goede afbeelding bij mijn blog of voor mijn website?

Wie schrijft die blijft bezig! Herken je dat? Je stuk kan altijd beter en wat je geschreven hebt, is nooit af. Ook voor mij heel herkenbaar. En als ik mezelf eindelijk heb overwonnen en stop met schrijven, dan is er nog geen publicatie. Eerst de juiste afbeelding vinden!

Tegenwoordig veel belangrijker dan vroeger. De aandachtsspanne van mensen is die van een vis geworden. Niet gek als je bedenkt dat we nu in een dag evenveel informatie binnenkrijgen als mensen in de jaren ’50 in een jaar. We selecteren dus supersnel.

Daardoor is de selectie van de juiste afbeelding bij blog of webtekst cruciaal. Webdesigner Vincent van BababakaDesign geeft tips voor mooie afbeeldingen:

“Zelf maak ik graag gebruik van Unsplash, een gelimiteerd collectie, maar helemaal gratis en royalty-vrij.

Als je het niet erg vindt om en paar euro’s te betalen voor een goede foto, raad ik iStockphoto aan. Een brede collectie met variërende prijzen. Je betaalt wel vooraf voor een aantal credits, die maar een jaar geldig blijven. En: mooiere foto’s zijn vaak duurder.

Andere sites van vergelijkbare kwaliteit en prijs zijn Dreamstime, Fotolia en Shutterstock. Elk met zijn eigen prijsstellingen en abonnementen. Op alle sites schaf je een licentie aan voor de foto, en die mag je beperkt gebruiken. Die beperkingen zijn per site verschillend, maar over het algemeen vrij ruim.

Ben jij 13 in een dozijn?

Eén belangrijke waarschuwing: pas op met hele populaire fotomodellen. Op verschillende sites staan modellen die op heel veel foto’s terugkomen. Je wilt niet hetzelfde model met prodentsmile als ieder ander.

Het loont sowieso de moeite om in de zoekresultaten de eerste paar pagina’s over te slaan om te voorkomen dat je de populairste foto’s koopt.”

Dat was Vincent. Graag voeg ik er nog de blogbank bij die ik zelf graag gebruik. Voordeel is dat het gratis is, nadeel is dat je de bron moet vermelden. Lees meer over mijn favoriete beeldbank in een ander blog over afbeeldingen bij je blog.

Foto’s googlen; dat is zó 1990

Google je gewoon maar een foto, dan heb je een probleem. Inmiddels ken ik drie personen bij wie Getty Images een claim heeft gelegd. Getty stuurt je een rekening van ongeveer 1000 euro voor gebruik van een foto die je gegoogled hebt.

Gelukkig kunnen deze ondernemers goed onderhandelen en hebben zij dit bedrag sterk omlaag gebracht. Maar toch.. zonde van je geld. Lees een blog van een ondernemer die een brief kreeg van Getty Images.

Wil je meer weten over beeldrecht op internet? Lees een blog van een juriste over beeldrecht.

Of bekijk de Stockfoto tips van Vincent op zijn site (met veel meer mooi beeld).

[profiel-anneke]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen