Datum

Hoe schrijf ik een goede wetenschappelijke tekst?

Gewoon met een pen of een laptop. HahaHoe schrijf ik een goede wetenschappelijke tekst

Je wilt vast meer weten.

Wetenschappers zijn detaillisten. Ze schrijven soms met zoveel mitsen en maren dat ik de weg kwijtraak. Daarmee komen we aan de eerste tip.

Tip 1 Wijs me de weg door mij aan de hand te nemen en vertel me vooraan in elk hoofdstuk wat ik ga lezen.

Tip 2 Geef me een routeplanner helemaal vooraan een uitgebreide wetenschappelijke tekst: maak een leeswijzer. Daarin vertel je mij wat ik op welke plek in deze uitgebreide tekst – een proefschrift bijvoorbeeld – ga lezen.

Tip 3 Verleid tot lezen, bijvoorbeeld door de voordelen van het onderzoek te benoemen. Ook een wetenschappelijke tekst heeft namelijk lezers. En lezers zijn er om te verleiden, dan houd je ze beter vast. Wie wil er nou niet verleid worden?

Tip 4 Gebruik wegwijzers. Zelfs de wetenschappers die schrijven voor het Leiden Law Blog gebruiken tussenkoppen sinds ik hen workshops bloggen gaf. Voor een tekst op papier geldt: gebruik goede koppen, zodat je lezer weet wat hij voor type tekst kan verwachten. Goede koppen zijn bijvoorbeeld de resultaten van het onderzoek naar Vliegende Panters of het theoretisch kader in het kort.

Tip 5 Humor is altijd goed. Een grappige vergelijking. Bijvoorbeeld zeggen dat de zebravis toch voor 98% op de mens lijkt, met een prachtige afbeelding erbij. Ook wetenschappelijk lachen schept een band.

Bron van de foto: WindwalkerNld

[profiel-anneke]

1 gedachte over “Hoe schrijf ik een goede wetenschappelijke tekst?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen