Datum

Ben jij een expert? Ik zet je graag in het zonnetje!

De expert in het zonnetje-b

Vandaag wil ik iemand in het zonnetje zetten. Je weet ontzettend veel, bent zeer enthousiast met praten en als iemand jou de juiste vraag stelt, komt er een heerlijke woordenstroom. Hartverwarmend ben je, je geeft energie aan je omgeving met je enthousiasme en in je vak blijf je graven. Je naam is: de expert.

Zelf denk je helemaal niet dat je alles weet. Je wil altijd verder, zoekt oplossingen en bent hongerig naar de nieuwste ontwikkelingen. Je leest alle tijdschriften en vakbladen. Sterker nog, je verslindt ze!

Maar lieve expert, je hebt één klein nadeel. Soms ben je voor de gewone mens niet te volgen. Je haalt voorbeelden aan in vaktaal. De gewone mens doet moeite en stelt vragen. Of de gewone mens laat jouw verhaal over zich heen komen. Het gaat over zijn hoofd.

De gewone mens voelt de energie en de gedrevenheid van de expert. Maar hij voelt ook afstand. Want de gewone mens kan onvoldoende aanhaken bij jouw verhaal.

En…. We gaan springen!

Escher Puddle - regenplas
De regenplas is een kunstwerk van M. C. Escher. Het werk is voor het eerst gedrukt in februari 1952.

Stel: je staat voor een grote regenplas. Eroverheen springen lijkt net te ver. En natuurlijk is in de plas springen geen optie. Je aarzelt en je twijfelt en je doet het niet. Je kiest ervoor om stil te blijven staan.

De andere optie is dat je besluit te bewegen en over de plas te springen. Je bereidt je voor, zet stappen naar achter, neemt een aanloop en…. haalt het zonder natte voeten. Of zelfs met een klein beetje nattigheid.

Dan sta je daar. Voel eens goed het gevoel dat je dan hebt. Je had geen zin om te springen, maar je hebt het toch gedaan. Omdat je een doel voor ogen had. Je wilde de overkant bereiken. Waarschijnlijk voel je opluchting. En blijdschap. Omdat je de afstand hebt overwonnen.

OPROEP AAN DE EXPERT

Ik daag alle experts uit om deze sprong te wagen. De sprong naar de gewone mens, naar mij toe. Deze sprong zul je vaak moeten maken. Ook in geschreven tekst. In een webtekst die iedereen zomaar kan lezen. Of in een rapport voor je baas. Die naar hele andere dingen kijkt dan jij.

Waar jij je kunt verliezen in prachtige oplossingen en de juiste techniek. Daar, precies daar, wil je baas weten hoe het zit met de mensen en de keiharde pegels. Hij moet sturen op de centen en op het resultaat.

En dat, lieve expert, heeft gevolgen voor de manier waarop je je tekst opzet. En de handreikingen die je doet aan je lezer. Ik help je graag met de juiste handreikingen en met beter inleven in je lezer. Zodat je lezer direct doorheeft wat jij nou eigenlijk bedoelt.

Zeg, ken jij ze? Jeweetwel aardige nerds.. ik kom graag in contact

Ben jij zo’n experts die over regenplassen moete springen om te komen bij de gewone mens? Dan herken je mijn verhaal.

Speciaal voor IT-experts ben ik twee weken geleden een actie gestart. Omdat ik in mijn trainingen merk dat ik hou van hun bevlogenheid. En dat ik deze experts heel goed kan helpen om breder te kijken dan bits en bytes. Ze zijn vaak verbaasd te ontdekken wat er allemaal mogelijk is om hun schrijfskills te verbeteren.

Attendeer de IT-experts in jouw omgeving op mij. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen