Datum

Drie verstips voor frisse tekst

1 Bizarre brainstormParfum voor verse frisse tekst

Schrijf het onderwerp op van je tekst. Stel je oordeel uit, alles is goed. Zet je kookwekker – die je natuurlijk al had aangeschaft voor de pomodorotechniek van mijn collega Olga – op 5 minuten en ga los. Verzint eer ge bezint. Hoe idioter hoe beter. Na 5 minuten stop je, je komt tot bezinning en kiest de vreemdste gedachtesprong uit. Daar begin je je verhaal mee.

Ik dacht eerst aan latex handschoenen, kleine beestjes en schimmels, maar ik hou het op het opfrissen van tekst.

Die aandacht heb je. Overdrijven werkt uitstekend en het menselijk brein is dol op tegenstellingen. Je tekst komt binnen.

2 Fris schrijven is schrappen

Staan je alinea’s goed? Dan schrap je de woorden echter, dusdanig en weliswaar. Er komt stof vanaf en ze ruiken naar grofvuil. Vervang deze woorden door maar, zulk en ook al. De geur verandert in de frisse geur van wasverzachter. Dat is de geur van de rest van je tekst. Lekker!

3 Vers beeld blijft

Een frisse tekst vraagt om een frisse geur, een prettig odeur, een pakkend parfum. Op mijn huid wordt alles zoeter – ik ben een zoet meisje. Dat geldt niet voor mijn taal. Mijn taal moet passend pittig zijn, vurig, scherp en pakkend. Zeker online, waar aandacht een schaars goed is. Maar het liefst maak ik mijn verhaal beeldend, want beeld blijft hangen.

Dank voor je aandacht! Heb jij nog aanvullende verstips voor tekst? Ik hoor ze heel graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen