Datum

Checklists en Schrijfproces

boek schrijven voor een effectieve websiteAfgelopen week gaf ik een workshop hoe schrijf ik een effectieve nieuwsbrief aan de Universiteit Utrecht. Een handige checklist voor je nieuwsbrief vind je op www.nwsbrf.nl.

Ondertussen heb ik voor mijn eigen site een pagina gemaakt met gratis checklists. In mijn zoektochten naar geschikt lesmateriaal kom ik zoveel leuke en handige tools tegen. En die wil ik graag met je delen. Bekijk mijn checklists voor offerte en website.

En al een tijdje ben ik bezig met het schrijven van een boek. Het blijkt ongelooflijk leuk om te doen, wat ik niet verwacht had. Ik verwachtte een hang- en wurgproces, ook al ben ik tekstschrijver. Gewoon, omdat je zoveel keuzes moet maken over de inhoud.

Maar.. dat het hangen en wurgen zou zijn, dacht ik vanuit het creatieve schrijven. Want als ik een verhaal verzin, moet ik altijd heel erg nadenken. De vier P’s die je hieronder ziet staan, komen bij mij zeker niet vanzelf!

  • Personages (Hoe zien ze eruit? Hoe heten ze? Hoe bewegen ze zich?),
  • Plaats (waar zijn ze? Hoe ruikt het daar? Hoe ziet het eruit?),
  • Perspectief (liever vanuit de bad guy of vanuit de good guy? Het één is spannender, het ander makkelijker) en het
  • Plot (maar wat gebeurt er precies?)

Een zakelijk boek schrijven is anders schrijven. Want nu schrijf ik een boek voor mensen die een site willen (laten) bouwen om hun product of dienst te verkopen. Maar je weet niet waar je op moeten letten. Welk systeem kies je? Hoe deel je je informatie in? Waar let je op bij het schrijven van je teksten? Wat is belangrijk qua beeld en usability en tot slot hoe market je jezelf, zowel online als offline?

Dat zijn de vijf basisblokken en hoofdstukken en het blijkt mee te vallen. De opzet in hoofdstukken heb ik al gemaakt en dat scheelt. En eigenlijk blijkt het schrijven heerlijk te zijn, omdat het snel gaat. Ik heb bijna alles zelf ondervonden en uitgezocht en dat knal ik zo op papier.

Herken je dit van je eigen schrijfproces? Of worstel je met elke e-mail voor hij weg mag?

photo credit: Amir Kuckovic via photopin cc

2 gedachten over “Checklists en Schrijfproces”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen