Datum

‘Bekijk het leven eens door een andere bril.’

Beste lezercreatief schrijven bekijk het leven door een andere bril!

‘Bekijk het leven eens door een andere bril.’ Dat zegt mijn collegatrainer Creatief denken Marieke Franken graag. En dat doe ik. Eens in de paar jaar wissel ik van bril.

Mijn kinderbril had roze pootjes en was rood en blauw boven en onder de ronde glazen. De kleuren links waren ook nog eens gespiegeld met rechts. Vanaf mijn twaalfde jaar stapte ik over. Ik had tien jaar lang lenzen en ik keek door verschillende zonnebrillen naar de wereld.

Mijn ogen werden droger en ik koos weer voor een bril. Jarenlang bekeek ik de wereld door een rechthoekige rode bril. ‘Anneke met de rode bril,’ was ik voor de dochters van vrienden. De rode bril sneuvelde op kamp toen ik nog juf Nederlands was, in stoeigevecht met een leerling.

Koop eens een nieuwe bril

‘Mevrouw, dat plakbandje is geen porum. Wanneer koopt u nou eens een nieuwe bril?’ werd een veelgehoorde uitspraak in mijn leslokaal. Ze hadden gelijk, maar met een sterkte van tegen de -10 is een montuur uitzoeken geen sinecure. Gelukkig zijn er foto’s en heb ik een vriendin met precies mijn haar- en huidskleur. Ik koos een rechthoekige bruine bril.

Laatst was ik toe aan een nieuw montuur. Ik koos een ronde blauwe. Maar toen gebeurde er iets geks. De sterkte van mijn ogen was bij sommige metingen 1.5 punt hoger dan bij andere metingen. Precies het verschil tussen mijn oude en mijn nieuwe bril. De een voelde soms te sterk, de anders soms te zwak. En ik wist niet door welke bril ik moest kijken: bruin of blauw.

‘Je kunt te goed accommoderen, daar komt dat verschil vandaan,’ werd mij verteld. Fijn dat ik ergens goed in ben, maar wat nu? Gelukkig bood de orthoptist uitkomst: ‘Jij gaat de wereld in met twee brillen, Anneke.’

Twee creatieve blikken in plaats van een

Whoo dat is even een een andere mindset. Dagelijks twee brillen in plaats van een. Het advies van de orthoptist:‘ ’s Ochtends en voor het beeldscherm gebruik je de bruine en ’s avonds en als je moe bent, pak je de blauwe bril voor extra scherpte.’

Het brillenprobleem is voor mij hiermee gelukkig opgelost. Toch is het figuurlijk kijken door een andere bril, zoals mijn collega Marieke zegt, soms lastig. Gelukkig kunnen wij je daarbij helpen.

Wil je met een andere blik kijken naar jouw situatie? En daarmee naar jouw tekst? Kom dan naar onze workshop creatief schrijven voor smakelijkere tekst op 2 mei in Rotterdam. Dan krijg ook jij er twee in plaats van een. Namelijk trainers 😉 En we laten je door andere brillen kijken!

  • het is in een kleine groep en je krijgt veel aandacht
  • je krijgt 2 trainers voor de prijs van 1
  • je leert beeldend schrijven en past dit direct toe
  • inclusief lunch
  • inclusief creatieve opdrachten

In onze trainingstekst zie je door welke brillen we in de training kijken. Wil je nog veel meer leren over het creatiever maken van je tekst? Dan ben je van harte welkom in onze workshop op 2 mei!

Veel schrijfplezier,

Anneke

Heb je een reactie? Mail me of zet het op mijn blog, ik hoor het graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen