Datum

Frans Bromet en Venetiaans glas; gastblogger Adeline Riesselmann geeft interviewtips

Hoe breek je het ijs bij een interview?kroonluchter interviewtips Frans Bromet

Jaren geleden kwam ik voor het inmiddels ter ziele gegane blad Familiebedrijf terecht bij de filmmaker Frans Bromet. Ik had er veel zin in, maar zag er ook tegenop. Frans Bromet was immers beroemd en berucht en ons telefoongesprek was nogal onbehagelijk geweest, tenminste voor mij.

Toen ik in het bedrijfspand van ‘Bromet en dochters’ op Frans wachtte, viel mijn oog op een bijzondere lamp. Hij kwam binnen, we gaven elkaar een hand en ik stak van wal: “Wat hangt daar een waanzinnige kroonluchter!” “Ja,” zei Frans met zichtbare trots, “Die is gemaakt van Venetiaans glas.” Ik voelde me direct beter en het interview kon beginnen.

Meestal is het omgekeerde het geval. Vaak ziet degene die je gaat spreken op tegen het interview. Hoe zorg je dat het allemaal wat soepeler loopt? Hoe breek je het ijs?

Voor het interview:

  • Bereid je goed voor. Verdiep je in de persoon waarmee je gaat praten. Zet een paar vragen of steekwoorden op papier.
  • Geef bij het maken van de afspraak duidelijk aan waar het interview over zal gaan (duur van het interview, mate waarin de geïnterviewde inspraak heeft in het eindproduct). Bevestig dit eventueel per mail.
  • Herhaal deze afspraken voorafgaand het interview zelf.

Tijdens het interview:

  • Praat eerst over koetjes en kalfjes. Bijvoorbeeld over iets wat je onderweg   opviel of iets wat je om je heen ziet. Benoem dit positief (zie het ‘kroonluchter’ voorbeeld).
  • Zie je tijdens het interview raakvlakken tussen jouw wereld en die van de     geïnterviewde: praat erover: “Wat grappig, mijn vader zat ook op die school!”
  • Geef al pratende feedback: “Wat een leuke/mooie/ontroerende anekdote is dit!” Ga mee in de emotie van degene die je interviewt, spiegel!
  • Als je klaar bent: herhaal de afspraken en bedank voor de tijd, aandacht en informatie.

En, het allerbelangrijkste:

  • Wees geïnteresseerd, enthousiast en echt.

Het werkt eigenlijk altijd. Mensen willen gezien en gehoord worden. Daar hoort hun werk bij, maar ook hun omgeving en hoe ze zich presenteren.

Probeer het maar!

Adeline Riesselmann houdt van lezen, schrijven, bloggen en interviewen, niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Haar specialisme is het vastleggen van levensverhalen, maar ook andere verhalen vindt ze de moeite waard om naar te luisteren of om over te schrijven.

Foto van de koonluchter gemaakt door Passetti.

[profiel-anneke]

1 gedachte over “Frans Bromet en Venetiaans glas; gastblogger Adeline Riesselmann geeft interviewtips”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen