Datum

Workshop Column Schrijven voor CKI-ers

Een workshop Column Schrijven? Maar natuurlijk kan ik die geven. Jaarlijks geef ik een Workshop Column Schrijven voor tijdschrift DUB van de Universiteit Utrecht. En nu zal ik studenten van CKI begeleiden.

Het thema voor komend tijdschrift van CKI is: visueel of beeld. Rijk uit het bestuur heeft mij gevraagd deze workshop column schrijven te geven. Hij wil graag mensen enthousiasmeren voor het tijdschrijft Aiaiai. In ons gesprek vooraf besluiten we een column te laten schrijven en hier een wedstrijd van te maken.

De opbouw van de workshop Column Schrijven

Ik geef de studenten een voorbeeldcolumn en een eigen beeld van mijn studie Nederlands. Daarna vraag ik de CKI-studenten hun beeld neer te zetten van CKI. Het beeld dat ze op dat moment hebben van hun studie. Dit doen ze als een free write, brainstormend dus, en zonder dat ze hun tekst mogen doorstrepen.

Met een free write activeer je je creatieve hersenhelft. Daardoor krijgt de kritische stem minder invloed. Je kent hem wel die stem die altijd zegt: oh ik verander toch deze zin, het kan beter. Die stem hoor je na een free write niet meer.

Nadat de studenten een beeld hebben neergezet in de free write vraag ik ze een volgende opdracht uit te voeren en dit beeld te onderbouwen. Vervolgens mogen de studenten er een column van maken, zoals dat hoort in een workshop Column Schrijven.

De oogst van de Workshop Column Schrijven: schrijfproblemen

In de twee uur durende workshop blijkt elk zijn eigen schrijfprobleem te hebben. De een loopt vast in een te moeilijk beeld. De ander kan slecht kiezen. En ik mag meedenken met deze filosofisch ingestelde CKI-ers die graag de discussie aangaan. Daarbij wisselt gezelligheid zich als vanzelf af met serieuze schrijftips. Bijzonder leuk om te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen