Datum

Internationale dag van de vrouw: ga in gesprek!

Vandaag is het de dag van de vrouw en ik wil iets met je delen. Toen ik 25 was, vertrok ik naar Barcelona. In de zomer van 2004 was het WK. Dat bekeken wij in Bar Amsterdam. In diezelfde bar maakte ik mijn eerste Catalaanse vrienden en scoorde ik een baan. Tussen het voetbalminnende, krokettenverorberende publiek zat ook een intercedent.

Ik ging werken voor de Citibank, aan Plaza Catalunya. Het grote plein met de duiven op de kop van de Rambla. Op datzelfde Plaza Catalunya waren grote feesten en zag ik een optreden dat indruk maakte. Nou ben ik altijd dol op schreeuwende vrouwen die een beetje boos zijn. En dit is één van mijn lievelings. Luister naar Bébé!

Voel je niet beter dan vrouwen

Zo boos als zij ben ik niet op mannen. Zij zingt: ‘Malo malo eres. (..) Tonto, tonto eres. No te pienses mejor que las mujeres.’ In vertaling: ‘Je bent slecht. Je bent dom. Voel je niet beter dan de vrouwen.’ Toch ga ik op die laatste zin aan.

Meer vrouwen is meer chaos is meer perspectieven en betere oplossingen

Ik hoef niet te schreeuwen zoals deze Andalusische vrouw, maar ik wil wel een gesprek. Een gesprek over vrouwen die er een kippenhok van maken en die chaos creëren, waar sommigen niet tegen kunnen. Maar die uiteindelijk meer perspectieven naar voren halen en daardoor betere oplossingen bedenken. [Losjes gebaseerd op een nrc-gesprek tussen Wende Snijders en Mary de Gaay Fortman.]

Mannen die herhalen en hormonen

Een gesprek over mannen die graag hun zegje willen doen. Maar die daarin elkaar herhalen. Die daarin doelgerichter mogen zijn. Het is voldoende om te zeggen: ik denk er ook zo over. [Gebaseerd op eigen ervaringen en gesprekken met andere vrouwen over vergaderen met mannen.]

Een gesprek over (witte) mannen die sneller haantje-de-voorste zijn. In trainingen, in gesprekken. Over de oorzaak hiervan: die hormoonspiegel die ervoor zorgt dat het zelfvertrouwen van mannen en vrouwen verschilt. [Gebaseerd op eigen ervaring en op een column van Maxim Februari, die eerst vrouw was. Zodra hij mannelijke hormonen kreeg, maakte hij zich minder zorgen en steeg zijn zelfvertrouwen. Hier lees je een reactie op deze column.]

Een gesprek over het verschil van de invloed van deze hormonen op gedrag. Brave-meisjes-gedrag: Doe ik het nu wel goed? Tegenover: ik-denk-dat-ik-het-wel-kan-gedrag van mannen. Het effect van deze verschillen is groot binnen organisaties. Elke dag merk ik dit verschil in houding in mijn trainingen. Vrouwen die vragen of ze zich wel aan de opdracht houden, mannen die ervan uitgaan dat het goed is wat ze doen.

Praat over de hokjes die je hebt

Een gesprek over realisme, bescheidenheid en zelfoverschatting. De vraag is hoe wij hier als maatschappij het beste mee kunnen dealen. Vrouwen aan de top zijn sowieso steengoed, die hebben veel hobbels genomen. Toch zie ik daar graag meer gemiddelde vrouwen, want een goede mix is het beste voor elke organisatie. Besluitvaardigheid van mannen naast de vele perspectieven van vrouwen. [Gebaseerd op alle onderzoeken die hier naar zijn over vrouwen aan de top van bedrijven.]

Een gesprek over vooroordelen en anders kijken dan je gewend bent. Groepen mensen naar voren halen en de ruimte geven. Kijken langs die witte mannen naar vrouwen en allochtonen. Ze zijn minder vanzelfsprekend als keuze voor een plek. Toch zijn ze keihard nodig voor een beter evenwicht.

En jij? Waarover praat jij op Internationale Vrouwendag?

Zo. Dat wilde ik vandaag even kwijt, op Internationale Vrouwendag. Wil jij iets kwijt? Heel graag, want ik praat hier met iedereen over. Van roeimaatjes tot vrienden tot onbekenden op het terras. Vertel het mij!

P.S. Vind je de man-vrouw-verhouding interessant? Dan heb ik een tip voor je. Ik ben onderdeel van Femcademy. We komen dit jaar weer met een zomerfestival en je kunt ons volgen via de sociale media die je vindt op Femcademy.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen