Datum

5 tips om assertiever te zijn – zo word je beter gehoord!

Wil jij beter gehoord worden op je werk? Dat je leidinggevende naar je ideeën luistert? Lees dan deze vijf tips om assertiever te zijn. Maak anderen minder belangrijk en denk aan jezelf.

maak jezelf groot met assertiviteitTip 1. Maak jezelf groot. Doe dit echt met fysieke oefeningen. Als je minder assertief bent, ben je gewend om jezelf klein te maken en om in een hoekje te passen ongeveer. Of in een gaatje of een verstopplek. Als dit bij jou niet een letterlijke verstopplek is, dan is het wel een figuurlijke verstopplek. Daarmee bedoel ik een plek in je hoofd en dat jij niet gezien wilt worden.

Er is maar één ding aan te doen. Doorbreek je verstopplek en blokkeer je hoekjesgedrag. Doe dit door te rekken en strekken en ga lekker bewegen in de ruimte. Op die manier maak je de ruimte van jou. Misschien denk je dat je dit niet kunt, maar je kunt dit gewoon. Lekker doen is het advies.

Tip 2. Maak jezelf belangrijk. Wat jij vindt, voelt en wilt begrenzen is er. Het is er en je voelt, vindt of wilt dit niet voor niets. Het is de bedoeling dat je er uiting aan geeft. Schuif jezelf niet weg met de gedachte oh dat gaat wel weer weg. Er is een reden dat je dingen vindt, voelt en wilt. En dus is het zaak om je te uiten.

Krop je zaken op en uit je jezelf niet? Dan ga je horen bij het gilde der zegeltjesplakkers. Je weet wel, dat zijn mensen die jaren later nog steeds wrok koesteren. En dat je dan voelt er is iets, maar ik weet niet wat. Zorg gewoon lekker dat je hoort bij het gilde der assertievelingen, de uitsprekers.

Tip 3. Denk blije gedachten. Hoe zijn je gedachten op dit moment? Denk je alleen maar aan die boze blik van je collega tijdens de vergadering? Of kun je die knipoog tussen je leidinggevende en je collega terwijl jij iets stoms zei – vind je zelf – maar niet vergeten? Dan is het tijd voor OMDENKEN. Lekker focussen op iets leuks.tip om assertiever te zijn - assertief gedrag - blije gedachten

Wat was er de afgelopen week of in het weekend dat te gek was? Gesport, gedanst of gesekst met je liefje? Denk daar aan terug. Herhaal het maar gewoon een beetje elke dag. Die collega en je leidinggevende zijn het helemaal niet waard dat jij al die gedachten aan hen wijdt. Het is allemaal maar werk en op je sterfbed is werk betekenisloos.

Tip 4. Ga terug naar jezelf als je aan de ander denkt. Je hebt wensen. Je wilt bijvoorbeeld nee zeggen tegen extra werk dat je collega’s of je leidinggevende je proberen te geven. Maar op het moment dat je dat wil, denk je gelijk aan die ander. Hoe teleurgesteld je collega of je leidinggevende zal zijn. En hoe onaardig hij of zij jou zal vinden als je nee zegt.

Weet je wat? Laat die ander los. Die is met hele andere zaken bezig. Misschien wel met de vraag hoe hij of zij een k*-project op de schouders van een ander kan takelen. Of met zijn of haar kinderen of het familiefeest van het komend week. Degene is dus met zichzelf bezig. En ik nodig jou van harte uit om dat ook te doen.

Is je hoofd bij de gevoelens van de ander? Ga dan terug naar jezelf en voel wat jij wilt en waarom je dat wilt. Je wilt nee zeggen bijvoorbeeld omdat je naar een optreden gaat van Taylor Swift en je wilt nog naar de kapper voor die tijd. En je outfit moet nog gestreken worden. En je styling en make-up hebben tijd nodig.

Tip 5. Wees helder in je communicatie. Het is fijn voor je omgeving dat jij zo bescheiden bent. Maar jou levert het niets op. Je wil een beetje meer vrije tijd, misschien, als het mogelijk is. Nou, ik ben al bijna afgehaakt. Bescheidenheid helpt namelijk niet om iets voor elkaar te krijgen. Woorden als een beetje, misschien, eigenlijk, zullen brengen mij aan het twijfelen over of je wel écht meer vrije tijd wilt hebben.

Kortom: trotseer de twijfeltaal en sta voor wat je echt wilt. Zeg het maar! Je wilt meer vrije tijd. Oké dat is tenminste helder. Dan heeft je leidinggevende tenminste iets om over na te denken en een plan voor te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen