Datum

Bloggen: begin gewoon!

5 tips om te starten met bloggenbloggen-5-blogtips-om-te-beginnen

Effectief bloggen is minimaal wekelijks schrijven over dat wat jou bezighoudt. Dat kan zakelijk zijn, maar ook persoonlijk.

Bloggen is heerlijk! Ik kan mijn eigen verhaal kwijt, los van strakke formats en inhoud van anderen. Ik laat mezelf zien, mijn activiteiten en ontwikkeling. En ik zet mezelf neer ten opzichte van mijn concurrenten: als je mijn blog leest, weet je wie ik ben.

Mensen helpen met bloggen

In mijn cursussen en in mijn netwerk spreek ik veel mensen die tegen schrijfproblemen aanlopen. En van mij staat er gewoon goede content online die helpt met een schrijfprobleem. Dus verstuur ik een link.

Kortom: bloggen is fijn, nuttig voor je marketing en je kunt er anderen mee helpen. En jij kunt het ook! Gebruik deze vijf tips om te starten met bloggen:

1 Kies een passend onderwerp. Denk aan een bijeenkomst in je vakgebied, een nieuwe tool of ontwikkeling, een uitleg (how to) van die nieuwe tool of een lijst met dé personen of boeken in jouw vakgebied. Ik geef cursussen Creatief Schrijven en Verhaal Schrijven en heb geblogd over het geweldige boek van Stephen King Over leven en schrijven, waarin hij vertelt over zijn schrijverschap met al zijn creatieve schrijftips en ideeën.

2 Microblog of Megablog. Maak een keuze. Heb je een klein onderwerp, in mijn geval een taaldubbelzinnigheid of taalgrap, dan verstuur je een tweet. Ook wel een microblog genoemd. Schrijf je daarentegen over een groter onderwerp, zoals een bijeenkomst van ContentCafé, dan schrijf je een blog voor je website. Een megablog dus.

3 Toon je kwetsbaarheid. Ook al is mijn blog een bedrijfsblog, ik toon mijn kwetsbaarheid en schrijf over dingen die niet gelukt zijn of waar ik moeite voor heb moeten doen. Zomergast Johan Simons zei deze zomer: ‘het hart gaat sneller kloppen van imperfectie.’ Gewoon omdat je laat zien dat je net zo kwetsbaar bent als je lezer. Een mens. Al die onpersoonlijke en alleen op SEO gerichte bedrijfsblogs: ik lees ze soms, maar ik onthoud ze nooit. Mijn lezer ziet mij als mens en legt een verbinding met mij.

4 Gewoon beginnen. Als ik mijn onderwerp scherp heb, schrijf ik in één keer alle tekst op die opborrelt. Dat kun jij ook: zet gewoon je wekker en schrijf! Pas als de wekker na 8 minuten gaat, houd je op met schrijven. Lees hoe free writing werkt.bloggen-op-laptop-blogtips

5 Snijden in je blog! Dan geniet ik nog één keer van mijn blog met alle stokpaardjes en alinea’s off topic. Ik check wat ik ook alweer wilde zeggen over dat onderwerp, ik maak mezelf besluitvaardig en verwijder alles uit mijn blogpost wat er niet in hoort.

Het resultaat. En daar staat ie dan: de prachtige blogpost. Nu is het devies doorgaan met bloggen! Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je blogpost erg slecht is. Troost je: het wordt beter. Want ook bloggen is een vak, waar je beter in kunt worden. Je bent natuurlijk van harte welkom in mijn blogworkshops.

photo credit: Julie70 via photopin cc

[profiel-anneke]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen