Datum

Waarom een beeldscherm echt anders leest dan papier

Er klinkt een harde piep.WhatsApp

‘Superbedankt Ann, ik lees nu zooo lekker!’

Bericht van vriendin I in de WhatsApp. Ik ken haar al 20 jaar. We zijn inmiddels allebei neerlandicus en we houden van lezen. Als wij samen met vakantie gaan of een weekendje weg, is het toppunt van genot: lezend van terras naar terras. In het voorbijgaan zien we onze bestemming wel langskomen.

Natuurlijk lezen we e-books

Meestal gaan er meerdere boeken doorheen. Die gaan we natuurlijk niet meesjouwen, nee. Dat vraagt om e-books. Op e-reader en tablet. Dan kun je onderweg nog eens kiezen.

En soms wil je bladeren in plaats van direct kopen

Ik heb het geprobeerd bij de bieb. Maar helaas ben ik een notoire te-laat-terugbrenger. Al zit de bibliotheek bij mij om de hoek in de wijk zelf en heeft deze een brievenbus. Op tijd terugbrengen mislukte vaak. Te vaak.

Dus keek ik naar de e-books van de bieb. En las ik er afgelopen zomer een paar via de Vakantiebieb: een boek van Hugo Borst over zijn moeder. En een boek over alle fucks die je uitgeeft en dat je ze niet te snel moet uitgeven. Een zomeractie.

Maar ik wilde meer keuze in e-books

Toen sprak ik vriendin T. ‘Ann, ik heb nu Kobo Plus, doe je mee?’

Binnen een week was ik verslaafd.

Binnen twee weken had ik vriendin I en vriendin N erbij gevraagd.

Er is een limiet van 5 devices en 16 e-boeken. Uit enthousiasme had ik alvast de helft van de boeken erop gezet. Ik blader en lees me suf. Over business, thrillers en literatuur.

Maar vriendin I las bijna niet

Op de Kobo app gingen de boeken er snel doorheen. Maar vriendin I had de hele tijd hetzelfde e-book erop staan. Opmerkelijk. Nou heeft ze een kindje van een jaar oud. Dan staat je eigen leven op een laag pitje. En lezen ook. Maar toch, ze houdt altijd zo van lezen.

‘Lukt het met synchroniseren?’ vroeg ik haar.lezen via een beeldscherm

‘Jawel. De Kobo app doet het goed op mijn tablet.’

‘Oké.’

‘Koop dan een e-reader’

Zo te zien heeft ze nog geen boek gedownload met de app. We zitten aan mijn houten tafel en ik vraag hoe het is met lezen.

‘Zo’n tablet is toch niks. Het doet pijn aan mijn ogen en ligt niet lekker in bed. Ik wil een e-reader.’

‘Bijna Black Friday. Koop er gewoon een.’

‘Geld is op, kinderen zijn duur.’

‘Hmm.’

Het beeldscherm van een e-reader is écht anders

Veel mensen willen graag papier vasthouden. Nou ik echt niet. Een e-reader is een uitkomst. Lekker licht, je kunt er mee in bed liggen en het stinkt niet naar sigarettenrook of oud papier.
lezen van een beeldscherm is anders
En een e-reader leest hetzelfde als een boek. Dat komt door de e-inkt die gebruikt is. Dat is anders dan op de beeldschermen van al onze apparaten.

Die moeten zoveel lay-out laten zien dat ze werken met pixels. Licht dat uit het beeldscherm komt, beïnvloedt hoe we kijken. Sterker nog, door dat licht kijkt het net als een vel papier met tekst erop. En dan daarachter een grote lamp. Vervelend.

Door het licht kijkt een beeldscherm minder prettig, je krijgt last van je ogen. En je leest 40% langzamer. Nou, dat is nogal wat.

Een dag voor Black Friday appte ik haar vriend

Al die jaren las vriendin I op haar tablet. Felle lichten in haar blauwe ogen terwijl ik lekker e-inkt aan mijn ogen had. Ik was er helemaal klaar mee en appte haar vriend.

‘Laten we een e-reader kopen.’

‘Strakke timing, Ann! Morgen bellen?’

‘Goed.’

Op Black Friday was er geen enkele e-reader in de aanbieding. Toch gekocht.

Haar gezicht toen we het gaven, was me alles waard.

———————————–

Meer weten over schrijven voor een beeldscherm? Leer meer in 3 ochtenden!

Wil je meer weten over schrijven voor een beeldscherm? E-mail, website, facebook. Alles is web en dat vraagt om andere taal dan op papier. Je bent welkom om 3 ochtenden te komen bloggen in Utrecht.

2 gedachten over “Waarom een beeldscherm echt anders leest dan papier”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen