Datum

boekentip voor de sociale ondernemer

sociaal ondernemenIk wil de wereld verbeteren. En dan vooral door aardig te zijn voor anderen en voor ons milieu. Als kind schreef ik daarom milieugedichten, maar hoe pak je dat als volwassene aan?

Misschien wel vanuit mijn bedrijf. Met een sociaal bedrijf kun je de wereld veranderen. Dus las ik dit boek: Verbeter de wereld, begin een bedrijf.

Het gaat over bedrijven die niet drijven op winst, maar die gaan voor een betere wereld. Deze bedrijven zijn in handen van mensen met een visie, ondernemers die met overgave geloven in hun sociale bedrijf. Dát zijn degenen die zorgen voor een betere wereld.

Sociale Tony, Thuisafgehaald en Fairphone

Een aantal voorbeelden van sociale bedrijven ken ik, zoals Tony Chocolony en Thuisafgehaald. Thuisafgehaald is gestart in Utrecht: thuiskoks maken eten voor anderen. Je zet je aanbod op de site, je buurtbewoner komt langs, haalt af en betaalt. Tegen de verspilling en vóór het sociale contact. Groot voordeel is dat het eten heerlijk kan zijn: een vriend van me heeft bijna alle Hilversumse hoogstandjes al gesmaakt.

Een ander geweldig voorbeeld tegen de verspilling is Fairphone. Een goede telefoon. Die goed wordt geproduceerd.

Je weet het vast ook: je telefoon is kapot. Dus ga je naar de winkel. Vaak is het goedkoper om een nieuwe smartphone te kopen dan een reparatie te laten uitvoeren. De gemiddelde leeftijd van een smartphone is daardoor 2 jaar. Heel fijn voor de fabrikanten die daar goed aan verdienen.

Maar niet goed voor ons milieu! Dus… is het nu tijd om de leeftijd van je smartphone te verhogen! En dat kan ook echt.

Smartphones worden samengesteld uit vele verschillende materialen. Dat heeft drie grote nadelen:

  • Allereerst is dat onhandig met recyclen;
  • Het is ook duur met in elkaar zetten;
  • Het ergst is dat degenen in China die zo’n smartphone in elkaar zetten, daar gezondheidsproblemen door kunnen krijgen.

De technologieën zijn ongeveer uitontwikkeld. Oftewel: heel veel beter zullen de smartphones niet meer worden. Dat geeft ruimte voor Fairphone. Fairphone staat voor een duurzame telefoon die minstens 5 jaar meegaat en die je als consument zelf kunt repareren. En dat is niet het enige goede aan deze telefoon. Lees meer:

Een marktplaats voor zorg voor onze vergrijzende ouderen

Tot slot kom ik een initiatief tegen dat helemaal past in onze vergrijzende maatschappij: zorgvoorelkaar. Een soort marktplaats voor hulp en zorg voor zowel professionals als vrijwilligers. Ben je zonder kinderen en met een beetje tijd over? Dan doe je dit gewoon.

De houding van sociale ondernemers

Geweldig aan dit boek is dat je een verschil in houding leest: sociale ondernemers willen altijd alles delen. Een gekopieerd initiatief? Geen enkel probleem, want het is beter voor de wereld. Gewone ondernemers gaan juist de competitie aan en houden innovaties geheim. Alles voor het geld.

Opmerkelijk is ook dat eigenaren van een sociale onderneming altijd doorgaan: ze zijn licht-naïef. En dat de meest succesvolle sociale ondernemers ook met geld handig zijn. Ze kijken met een heldere ondernemersblik de wereld in.

Dit boek had ik geleend van Bas van Straaten, die een prachtig sociaal initiatief heeft met Slagkracht. Slagkracht lost maatschappelijke problemen op, liefst in de regio Utrecht. Bijten overheden zich stuk op een probleem, dan bellen ze Slagkracht. Ondernemers zetten dan hun ondernemersskills in voor een oplossing. En wellicht zien ze kansen om te ondernemen.

Ben je enthousiast geworden? Laat me weten welke prachtige initiatieven jij zelf hebt lopen of gaat opstarten! Zelf heb ik bijvoorbeeld bewust geen auto. En mijn komende telefoon wordt een Fairphone!

2 gedachten over “boekentip voor de sociale ondernemer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
lezen