Dokter Puntann over nul reacties onder je blog (en wat je eraan kunt doen)

Ikdokter Puntann lost schrijfproblemen op sta weleens op een borrel. Daar spreek ik mensen met een schrijfprobleem. Liefst zoveel mogelijk trouwens 😉 Want ja, wie is hier eigenlijk de schrijfdokter? Ik natuurlijk. Dokter Puntann.

De stethoscoop leg ik aan de borst, ik luister en geef opties. Vaak zit daar een blog in. Als iemand meer wil weten over vindbaarheid door google, dan geef ik een google link. Als een ondernemende borrelaar wil weten hoe hij strategisch blogt voor zijn bedrijf, dan geef ik een strategische link.

Mijn verse blogs verstuur ik via mijn mailinglist. En soms praat ik over blogs en dan zegt iemand: ‘oh dat blog was goed Anneke. Over Cialdini en marketing. Supernuttig.’

Of vrienden zeggen: ‘Ik heb me suf gelachen om dat blog over daten. Heel lollig dat die jongen alle plantjes uit zijn moestuin op ging noemen.’ Of ik krijg een mail met reactie. Of een mail via facebook.

Reacties staan maar weinig onder mijn blog. En dat lijkt me zo gezellig!

Natuurlijk heb je het druk, lieve lezer, maar ik ga zo graag met je in gesprek. Onder en over mijn blog. Ik vraag er weleens naar bij lezers.

‘Dat is zo officieel,’ zegt de een, ‘ik durf dat niet op je zakelijke site.’ ‘Ja dat is voor elke blogger een probleem,’ zegt een collega-blogger. ‘Die reacties ja, als maar 2% van de mensen reageert.’ ‘Bij mij nog minder dan 2%,’ denk ik dan.

Twee tips om reacties te krijgen op je blog

En ik weet hoe het zou moeten. De grote tips zijn:

Reactietip 1: Stel aan het eind een vraag aan je lezer.

Reactietip 2: Vertel niet alles, laat een deel open, zodat mensen ook willen reageren.

Waarom wil ik eigenlijk reacties, als ik wel kan zien dat de blogs gelezen worden? Oh jee, bevestiging van mijn bestaan, dat zal het zijn. Universeel ben ik, voor geen meter uniek, ik wil gezien en erkend worden.

0 reacties in mijn personal space

0 of nul reacties, dat staat daar maar boven mijn blog. Een sta-in-de-weg die je probeert te negeren. Net als die persoon op de borrel die alleen maar staat te zenden. En die maar niet doorheeft dat hij moet afnokken. En dan toch weer in je personal space staat, veel te dichtbij. Net als de 0 reacties. Dat dus. Dat is toch erg. Interactie is zooooo gezellig. Met mijn blog als online kroeg.

Gelukkig heb ik nog één konijn in mijn hoge hoed zitten 🙂 Mijn tweets staan als reacties onder mijn blogs. Dat staat wat minder zielig. Maar ja – dat is weer van mij. Ik wil zo graag (biertjes drinken en) kletsen met jou!!!

Dusssss lieve lezer, bezoeker en (startend) schrijver: help je mij om van mijn blog een online kroeg te maken?

photo credit: Littmann Stethoscope via photopin (license)

Ik wil nog meer schrijftips.

27 reacties

 1. Nou vooruit. Omdat je het zo leuk vraagt. En dito schrijft. En ik je blogs met veel plezier lees. Bij deze!

 2. Renate schreef:

  Ik heb nog een tip: vraag andere bloggers of ze willen reageren op jouw blog. Want als bloggers elkaar nou laten zien wat we bedoelen met een reactie achterlaten, dan gaat die akelige ‘0’ teller in geval lopen. Ik herken het ook hoor: offline leuke reacties, maar het witte vlak onder mijn blogs laat niet zien dat we sociaal zijn met elkaar. Zo Anneke, jij hebt een reactie! Nu ik nog 🙂 Heb je mijn blog ‘Slimmer met een boek op de bank’ al gelezen?

 3. Tez schreef:

  Ik ga voor dat biertje! Wanneer?

 4. Christien schreef:

  en zo zie je maar weer, Ann: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. En hoe meer reacties er staan, hoe eerder je/ik geneigd ben om ook te reageren. Wie weet is dat dus weer een goede tip om op door te gaan. Groeten, Christien

 5. He Ann, dat klink gezellig, een online kroeg!
  Wat een nuttige tips geef je weer, super!
  Ik merk dat ik idd meer reacties krijg bij het stellen van een vraag onderaan de blog. Ook merk ik vaak onverwacht veel reacties op een oude blog omdat het onderwerp ineens actueel is. Succes met je blog en nog een fijne dag! Winnie

 6. Mariël schreef:

  Ja leuk zeg dat dat zo werkt, er gewoon om vragen dus! Nu nog een blog over de getwiste persoonlijkheid van Steve Jobs 😉

 7. Marijke schreef:

  Ik durf ook niet meer achter te blijven….
  jeetje “punten” wat een leuke blog heb je geschreven.

  Maar nu even eerlijk, ik vind je blogs altijd leuk en inspirerend!
  ga zo door.
  Ik zal voortaan wat vaker reageren

 8. Ilse schreef:

  Nou de virtuele kroeg is duidelijk open zo te zien! Hartstikke goed! Misschien kun je een happy hour invoeren, schrijftips zo bondig als een bitterbal voor een laag tarief, zo 1x in de week ofzo… 🙂 🙂

  • Puntann schreef:

   Schrijftips zo bondig als een bitterbal – dat wordt een nieuw blog, Ils, ik weet het zeker :):) In het kader van de Puntann-kroeg. Of een gastblog van jou misschien?

 9. Hans schreef:

  Nog een tip voor gegarandeerd veel reacties: iets leuks verloten onder de reageerders (een biertje ofzo)…

 10. Hazel schreef:

  Hahahaha… waarom heb ik bij die personal space toch zo helder iemand in gedachten?! Ik denk aan borrel Watertoren 😉

 11. Jasper Runneboom schreef:

  En ben je al dronken aan het worden van de reacties?? 😉

 12. Karin Verheij schreef:

  En dan ineens nog iemand die reageert, dat is zo’n echt cadeautje, vind ik. Daarom heb ik expres nog even gewacht met mijn reactie. 😉 Gezellig zo’n virtuele kroeg! Ook ik merk dat als ik een vraag stel dat er meer wordt gereageerd. Of als ik iets onverwachts doe. Zoals een blogpost met tips voor zomerse uitjes die mijn cliënten aan mij hadden doorgegeven. Daar werd zowel online als offline op gereageerd. En ja, die openbare reacties zijn dan toch net die kers op de taart. Eh, bitterbal bij de borrel. 🙂

 13. Puntann schreef:

  Ja hè. Dankjewel Karin – die zomerse uitjes waren leuk, ja, die heb ik ook gelezen. Hopelijk zien we elkaar weer eens offline. Morgen misschien?

 14. Kim schreef:

  Super leuke blog! En wie weet binnenkort in de kroeg. Cheers op de vele reacties

 15. Janneke schreef:

  Haha leuk artikel, dus hierbij weer een kroegtijger erbij 😉

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!