Over mij

schrijftrainer Anneke Utrecht

Wie ik ben? Ik ben Anneke Laverman. Mezelf ken ik al 40 jaar, mijn cursisten ken ik na 9 jaar ook een beetje. Ik zet ze hieronder op een rij. Kun je zien of jij een van mijn cursisten kunt zijn.

Mijn cursisten hebben een open houding en zijn klaar om te leren

Wat zeker weet over de cursisten of schrijfcoachees die met mij werken: ze hebben een open houding. Het zijn mensen die zich willen ontwikkelen, die er niet voor terugschrikken dat ze een tijdje bewust onbekwaam zullen zijn met schrijven. Mensen die verder willen komen.

Mijn schrijfcoachees of cursisten weten veel van hun vak

Vaak weten mijn deelnemers veel van waar ze mee bezig zijn,  ze zijn expert op hun vakgebied. Ik hou van hun enthousiasme en hun bevlogenheid. Dat sluit goed aan bij wie ik ben, want ik ben zelf ook enthousiast over het schrijfvak. Daarom vind ik het zo leuk om samen met deze experts goed na te denken hoe we slim de brug kunnen slaan naar hun lezer.

Ze vinden het lastig om een tekst te schrijven voor een leek

Experts zijn zo enthousiast over hun vak en ze weten er zoveel van dat ze graag over hun vak vertellen. Het lastige is dat de lezer wel wil, maar niet altijd kán meekomen met zoveel kennis. De experts hebben dat door en komen dan bij mij. Om de leek mee te kunnen nemen in hun mooie verhalen.

Sommige cursisten zien erg op tegen schrijven

Daarnaast heb ik cursisten die schrijven vreselijk vinden. Die er altijd maar tegenop zien. Het is me maar een keer overkomen in al die 9 jaar dat ik het niet voor elkaar kreeg om iemand schrijven leuker te laten vinden. En dat komt door de toon van een zakelijke tekst. Dat afstandelijke kan ze zich niet eigen maken, hoe ik ook geprobeerd heb om een zakelijke tekst dichterbij te halen en creatiever te maken. Deze cursiste vindt het wel leuk om informele teksten te schrijven. Bij alle andere cursusten verdwijnt die berg die ze altijd zagen als ze moesten schrijven.

Sommige cursisten beginnen gelijk met schrijven

Het lijkt handig om gelijk te beginnen. Je wilt je tijd zo slim mogelijk indelen en zo effectief mogelijk werken. Het lijkt gek en voelt misschien als tegenstrijdig, maar het is slimmer om te wachten met schrijven. En om eerst een paar vragen te beantwoorden over je tekst vóór je gaat schrijven. Deze cursisten kunnen na mijn training hun schrijfproces beter indelen en dat is fijner.

Sommige cursisten willen in een keer de perfecte tekst schrijven

Deze cursisten heb ik vaak. Ze zijn superaardig en betrokken en ze willen het goed doen. Dat snap ik, want ik wil dat ook en de perfectionist is een vriend van me. Toch is in een keer die perfecte tekst schrijven onmogelijk. Schrijven is namelijk een proces dat bestaat uit drie delen. Ook ik kan niet in een keer een perfecte tekst schrijven, al ben ik nog zo geofend. Als mijn cursisten dat door hebben, wordt de druk minder groot. En dat scheelt een hoop plezier.

Feedbackmomentje

In 2009 richtte ik Puntann op, in 2010 werd ik gevraagd les te geven bij Creatief centrum Parnassos. Deze feedback komt uit de cursus Creatief Schrijven.

“Inschrijven hielp merkbaar.”

[Goed vind ik] “de veelzijdigheid van de cursus waardoor je verschillende stijlen kan oefenen en testen.”

[Wat vind je van de docente?] “Prettig, enthousiast, open, origineel.”

[minder goed vond ik] “dat Anneke soms chaotisch is.”

[Goed vind ik] “de manier waarop de lessen waren ingestoken.”

[Goed vind ik] “de sfeer, de vrijblijvendheid, interactie.”

Bij Schouten&Nelisssen krijg ik soortgelijke feedback. Bijvoorbeeld:

Link met mij op LinkedIn.

Er was eens… Anneke en taal

Volgens mijn moeder sprak ik gelijk in volzinnen. Zelf geloof ik dat niet zo, omdat ik afstudeerde op taalverwerving van kinderen. (Mijn scriptie heet Er staat een paard in de gang. Een onderzoek naar de verwerving van het woordje ‘er’ door kinderen.) Maar het is wel erg lief. Vanaf mijn 5e jaar dicteerde ik mijn moeder briefjes voor school, vertelt ze altijd trots. Vanaf mijn 11e jaar schreef ik gedichten. Toen ik begin 20 was, stond ik verschillende keren als dichter op een podium. Tot ik dat wel erg persoonlijk vond. Nog altijd schrijf ik graag. En belt mijn moeder mij soms als ze een moeilijk kaartje moet versturen. Je zou het mijn eerste schrijfcoaching kunnen noemen.

Puntann, je doet iets met online, maar wat dan precies?

Ik geef 1-op-1 schrijfcoachings, schrijftrainingen en ik heb langere samenwerkingsprojecten. In al die projecten gaat het om strategie en tekst. Met mijn analytische geest en de kennis die ik heb van marketing, online, ondernemen en taal til ik alle teksten naar een hoger niveau. Ik kijk altijd naar schrijftrainer Utrechthet grotere plaatje waar de tekst in past en ik vraag door. Dat hoor ik ook van mensen die mij inhuren.

Een direct familielid: ‘Jij stelt echt precies de juiste vragen. Niemand anders vraagt op zo’n moment door en zo kom je echt achter wat mensen beweegt. De kern.’

Een collega-copywriter: ‘Ben je hoogbegaafd ofzo? Je snapt gelijk waar mijn tekst beter kan.’

Mijn reactie: ‘Ik doe dit al jaren.’ (Bij Hewlett-Packard begon ik in 2007 met schrijfcoaching, bij Parnassos gaf ik 6 jaar cursussen, sinds 2012 train ik voor Schouten & Nelissen.)

Een hoogopgeleide deelnemer aan een training bloggen: ‘Je bent echt goed in wat je doet. Ik zou een abonnement van 5 jaar willen hebben op jou.’

Andere feedback: ‘Kan het minder snel? Je geeft zoveel informatie dat ik niet alles kan volgen.’

schrijftips ontvangen Puntann

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!