Over mij

schrijftrainer Anneke Utrecht

Het begon allemaal bij Hewlett-Packard

Na het WO had ik moeite mijn draai te vinden. Liefst had ik mijn hele leven willen studeren. Ik ging bij Hewlett-Packard werken als redacteur. De open sfeer en de techniek en het gevoel dat je werkt aan de toekomst vond ik geweldig. Ook het redactiewerk en de ICT vond ik tof.

In 2009 zakte de economie in, moest ik weg en werd ik zelfstandig tekstschrijver. Vanaf 2010 zette ik de schrijftak op van Parnassos, waar studenten cursussen kunnen volgen. Van muziek tot toneel tot… creatief schrijven!

Ik startte met experimenteren: hoe kun je creatief zijn en toch heldere regels hebben? Schrijven is geweldig en trainen in iets wat me aan het hart gaat, ja dat wil ik!

Ik heb een duidelijke mening over hoe je het beste kunt trainen

Veel trainers, coaches en docenten zeggen dat ze staan voor activerend leren. Dat betekent dat je deelnemers laten doen. Maar… dat zeggen ze. Ik volg veel trainingen en ik zie dat velen vastzitten in oude stijl doceren, dus veel vertellen. In het begin deed ik dat ook. Dat kwam doordat ik onzeker was. Maar al gauw kwam ik erachter dat mensen blij worden van drie dingen. Inzichten, interactie en zelf aan de slag zijn.

Tegenwoordig is mijn training geslaagd als cursisten zoveel mogelijk interactie met elkaar en met mij hebben gehad. En als ze lekker veel aan de slag zijn met opdrachten.

Wie ben ik?

Ik ben fanatiek roeier. Eens roeide ik 100 kilometer in een acht, dus je begrijpt dat ik dol ben op die sport. Ik hou van water en buiten. En soms zeil ik.

Een groot voordeel van sporten is dat je veel kunt eten. Dat is ook een van mijn hobby’s. Hier was ik in Luik en dit broodje was bijna te groot voor mij.

Bekijk mijn LinkedIn-profiel.

Publicaties van Puntann

  • Februari 2017 kwam ik in het AD met een artikel over zzp’ers en politiek. Want welke partij wil je als zzp’er aan de macht hebben en vooral welke thema’s spelen er voor zzp’ers?
  • Op mijn eigen website schreef ik ruim 137 blogs: puntann.nl/schrijfblog. Een paar oude blogs heb ik al geschrapt.
  • In de zomer van 2012 publiceerde ik een boek: Webwaardig. Daarin vind je alle vragen die je nodig hebt om een website te beginnen om je product of dienst te verkopen.
  • In Schrijven Magazine 1, 2014 verscheen van mijn hand een artikel over zoekmachinevriendelijk schrijven.
  • WhatsApp werd overgenomen door Facebook en dus schreef ik maart 2014 een blog voor 42 bis over het verschil tussen WhatsApp en Telegram, een soortgelijke berichtendienst. http://www.42bis.nl/2014/03/ga-jij-telegram-blijf-jij-whatsapp-wat-veiliger/

Diploma’s en certificaten van Puntann

Eind 2012 kwam ik na een assessment (mijn eerste!) als vaste freelancer in dienst van Schouten & Nelissen. In de jaren 2012 tot heden heb ik via online platform Coursera een fantastische cursus afgerond zonder certificaat: Learning how to learn over hoe wij leren. Ook heb ik drie certificaten behaald via Coursera:

  • Learning to Teach Online
  • An Introduction to Consumer Neuroscience & Neuromarketing
  • Social Psychology

Hoge scholing, jaja

Al eerder rondde ik een jaar lerarenopleiding Nederlands af (2007), een WO studie Nederlands (2003) en haalde ik een propedeuse WO Scheikunde (1998). Een gymnasiumdiploma heb ik ook op zak (1996).

Feedbackmomentje

In 2009 richtte ik Puntann op, in 2010 werd ik gevraagd les te geven bij Creatief centrum Parnassos. Deze feedback komt uit de cursus Creatief Schrijven.

“Inschrijven hielp merkbaar.”

[Goed vind ik] “de veelzijdigheid van de cursus waardoor je verschillende stijlen kan oefenen en testen.”

[Wat vind je van de docente?] “Prettig, enthousiast, open, origineel.”

[minder goed vond ik] “dat Anneke soms chaotisch is.”

[Goed vind ik] “de manier waarop de lessen waren ingestoken.”

[Goed vind ik] “de sfeer, de vrijblijvendheid, interactie.”

Bij Schouten&Nelisssen krijg ik soortgelijke feedback. Bijvoorbeeld:

Link met mij op LinkedIn.

Er was eens… Anneke en taal

Volgens mijn moeder sprak ik gelijk in volzinnen. Zelf geloof ik dat niet zo, omdat ik weet dat het anders werkt. Ik studeerde namelijk af op taalverwerving van kinderen. Maar het is wel lief. Vanaf mijn 5e jaar dicteerde ik mijn moeder briefjes voor school, vertelt ze altijd trots. Vanaf mijn 11e jaar schreef ik gedichten. Toen ik begin 20 was, stond ik verschillende keren als dichter op een podium. Tot ik dat wel erg persoonlijk vond. Nog altijd schrijf ik graag. En belt mijn moeder mij soms als ze een moeilijk kaartje moet versturen. Je zou het mijn eerste schrijfcoaching kunnen noemen.

Puntann, je doet iets met online, maar wat dan precies?

Ik geef 1-op-1 schrijfcoachings, schrijftrainingen en ik heb langere samenwerkingsprojecten. In al die projecten gaat het om strategie en tekst. Ik kijk altijd naar schrijftrainer Utrechthet grotere plaatje waar de tekst in past en ik vraag door. Dat hoor ik ook van mensen die mij inhuren.

Een direct familielid: ‘Jij stelt echt precies de juiste vragen. Niemand anders vraagt op zo’n moment door en zo kom je echt achter wat mensen beweegt. De kern.’

Een collega-copywriter: ‘Ben je hoogbegaafd ofzo? Je snapt gelijk waar mijn tekst beter kan.’

Mijn reactie: ‘Ik doe dit al jaren.’ (Bij Hewlett-Packard begon ik in 2007 met schrijfcoaching, bij Parnassos gaf ik 6 jaar cursussen, sinds 2012 train ik voor Schouten & Nelissen.)

Een hoogopgeleide deelnemer aan een training bloggen: ‘Je bent echt goed in wat je doet. Ik zou een abonnement van 5 jaar willen hebben op jou.’

Andere feedback: ‘Kan het minder snel? Je geeft zoveel informatie dat ik niet alles kan volgen.’

schrijftips ontvangen Puntann

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!