Over mij

schrijftrainer Anneke Utrecht

Ik heet Anneke, ben drs Nederlands en ik help vakidioten aan heldere (web)tekst.

In 2009 werd ik zelfstandig tekstschrijver. Vanaf 2010 zette ik de schrijftak op van cultureel centrum Parnassos. Ik gaf creatief schrijven en verhaal schrijven. In 2012 werd ik aangenomen voor zakelijke schrijftrainingen bij Schouten & Nelissen. Vanaf dat moment werkte ik als schrijftrainer.

Training van mij betekent: inzichten, interactie en doen

Veel trainers zeggen dat ze activerend trainen. Maar… dat zeggen ze. Ik volg veel trainingen en ik zie dat velen in oude stijl doceren. Als cursist zit je dan alleen maar te luisteren. In het begin deed ik dat ook. Dat kwam doordat ik onzeker was. Maar al gauw kwam ik erachter dat mensen blij worden van drie dingen. Inzichten, interactie en zelf aan de slag zijn.

Tegenwoordig is mijn training geslaagd als cursisten zoveel mogelijk interactie met elkaar en met mij hebben gehad. En als ze lekker veel aan de slag zijn met opdrachten.

Mijn hobbies zijn roeien en eten

Ik ben fanatiek roeier. Eens roeide ik 100 kilometer in een acht, zo sterk houd ik van roeien. Ik hou van water en buiten. En soms zeil ik.

Een groot voordeel van sporten is dat je veel kunt eten. Dat is ook een van mijn hobby’s. Hier was ik in Luik en dit broodje was bijna te groot voor mij.

Publicaties van Puntann

  • Februari 2017 kwam ik in het AD met een artikel over zzp’ers en politiek. Welke partij wil ik als zzp’er aan de macht hebben en vooral welke thema’s spelen er voor zzp’ers?
  • Op mijn eigen website schreef ik ruim 137 blogs: puntann.nl/schrijfblog. Een paar oude blogs heb ik al geschrapt.
  • In de zomer van 2012 publiceerde ik een boek: Webwaardig. Daarin vind je alle vragen die je nodig hebt om een website te beginnen om je product of dienst te verkopen.
  • In Schrijven Magazine 1, 2014 verscheen van mijn hand een artikel over zoekmachinevriendelijk schrijven.
  • WhatsApp werd overgenomen door Facebook. Maart 2014 schreef ik een blog voor 42 bis over het verschil tussen WhatsApp en Telegram, een soortgelijke berichtendienst.

Ik hou van leren – je krijgt de nieuwste inzichten (en ik ben analytisch: handig voor SEO en codes van websites)

Vanaf 2012 volgde ik via Coursera: Learning how to learn over hoe wij leren. Ook haalde ik deze drie certificaten via Coursera:

  • Learning to Teach Online
  • An Introduction to Consumer Neuroscience & Neuromarketing
  • Social Psychology.

Verder ben ik leraar Nederlands (2007), drs Nederlands (2003) en ik haalde mijn propedeuse WO Scheikunde (1998). Mijn analytisch denken is handig met codes op je website en Google vindbaarheid. Een gymnasiumdiploma met 9 vakken heb ik ook op zak (1996). Bekijk mijn LinkedIn-profiel.

Puntann op beeld – ik stel mij aan je voor met 4 boeken

Wat cursisten zeggen over mijn schrijftrainingen

In 2009 richtte ik Puntann op, in 2010 werd ik gevraagd les te geven bij Parnassos. Deze feedback komt uit de cursus Creatief Schrijven.

“Inschrijven hielp merkbaar.”

[Goed vind ik] “de veelzijdigheid van de cursus waardoor je verschillende stijlen kan oefenen en testen.”

[Wat vind je van de docente?] “Prettig, enthousiast, open, origineel.”

[minder goed vond ik] “dat Anneke soms chaotisch is.”

[Goed vind ik] “de manier waarop de lessen waren ingestoken.”

[Goed vind ik] “de sfeer, de vrijblijvendheid, interactie.”

Bij Schouten&Nelisssen krijg ik soortgelijke feedback. Bijvoorbeeld:

Link met mij op LinkedIn.

Er was eens… Anneke en taal

Vanaf mijn 5e jaar dicteerde ik mijn moeder briefjes voor school, vertelt ze altijd trots. Vanaf mijn 11e jaar schreef ik gedichten. Toen ik begin 20 was, stond ik verschillende keren als dichter op een podium. Tot ik dat wel erg persoonlijk vond. Nog altijd schrijf ik graag. En belt mijn moeder mij soms als ze een kaartje wil schrijven. Je zou het mijn eerste schrijfcoaching kunnen noemen.

Anneke, je doet iets met online, maar wat dan precies?

Ik geef 1-op-1 schrijfcoachings en schrijftrainingen (en trainingen mondelinge communicatievaardigheden, zoals gespreksvoering en vergaderen. Ook geef ik trainingen samenwerken & leidinggeven). Ik kijk altijd naar schrijftrainer Utrechthet grotere plaatje en ik vraag door. Sinds ik ‘nee’ zeg tegen mensen met wie ik geen klik heb, zijn klanten altijd tevreden.

Een familielid, een collega en een cursist over mij

Een direct familielid: ‘Jij stelt echt precies de juiste vragen. Niemand anders vraagt op zo’n moment door en zo kom je echt achter wat mensen beweegt. De kern.’

Een collega-copywriter: ‘Ben je hoogbegaafd ofzo? Je snapt gelijk waar mijn tekst beter kan.’

Mijn reactie: ‘Ik doe dit al jaren.’

Een hoogopgeleide deelnemer aan een training bloggen (in 2018): ‘Je bent echt goed in wat je doet. Ik zou een abonnement van 5 jaar willen hebben op jou.’

Een andere deelnemer (in 2017): ‘Kan het minder snel? Je geeft zoveel informatie dat ik niet alles kan volgen.’

schrijftips ontvangen Puntann

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!