Tips om een verhaal te schrijven

Je kent het wel: je schrijft een verhaal en je hebt alle paragrafen van je verhaal of je boek onder elkaar opgeschreven. Bijvoorbeeld in Word. Maar nu weet je niet meer precies wat je eerder opschreef.

Had je het haar van je hoofdpersoon grijs genoemd of peper en zoutkleur? En zit de voordeur van zijn huis nou rechts of links, zodat je kunt zien of er iemand aankomt? Je wilt natuurlijk consequent zijn in wat je in je verhaal opschrijft. Dus wil je het opzoeken.

Tip om een gestructureerd verhaal te schrijven: ywriter

Dan kan met de zoekfunctie van word, maar die werkt niet altijd prettig. Want je bent een creatieveling en je weet niet meer precies hoe je het opschreef. Dit soort zoekproblemen kun je voorkomen met een fijn programma dat alle verhaalfragmenten ordent in scenes. Dat programma heet ywriter en het is gratis te downloaden.

Naast losse scenes kun je er brainstorms in opschrijven over de hoofdpersonen en locaties van het verhaal dat je schrijft. Groot voordeel is dat je je sceneovergangen extra onder de loep kunt nemen. Die hebben bij mensen die creatief zijn vaak de meeste aandacht nodig. Bij mij in elk geval wel, want creativiteit en structuur liggen ergens tegenover elkaar in een spectrum. Je kunt ywriter voor verhalen downloaden.

Tip om een verhaal te schrijven: plotideeën

Stel je wilt een verhaal gaan schrijven of je schrijft een verhaal en loopt vast. Dan zoek je ideeën. Je kunt bladeren door ideeën voor een plot, motieven van de personages en vele voorbeelden. Kijk op het Engelstalige www.tvtropes.org, dat is opgezet als een soort wikipedia.

Heb jij nog meer tips om een verhaal te schrijven? Deel ze met mij!

Wil je liever luisteren naar verhalen, terwijl je lekker eet? Bekijk dan het volgende verhaaldiner in Utrecht.

Ik wil nog meer schrijftips.

Reageer op dit bericht

WhatsApp Heb je een vraag? App gerust!